Korfbalvereniging Sc Olympia heeft een nieuwe Hoofdcoach, wij stellen Just Riet uitgebreid aan u voor.

Just Riet uit Zuidland omschrijft zichzelf als een heus korfbaldier. Hij heeft zelf jaren gespeeld. Voor PKC, Olympia, ZKV en OZC. Verder is hij scheidsrechter in de Hoofdklasse en ook bondsraadslid geweest. Op dit moment is hij in het district verantwoordelijk voor de ontwikkeling van talentvolle scheidsrechters. Als trainer is Just de afgelopen 4 jaar verbonden geweest aan OZC. Als eindverantwoordelijke voor het 2e, maar vooral als duo voor de hele selectie. Met recht een korfbaldier dus. De ambitieuze trainer is met ingang van het komend seizoen aangesteld als Hoofdcoach bij Korfbalvereniging SC Olympia. We spreken met de Oud-wethouder van de Gemeente Bernisse over zijn doelen, het doorstromen en succes van de eigen jeugd. Het creëren van een sportieve en veilige omgeving, de geweldige vereniging, persoonlijke ontwikkeling én het smeden van de Teamspirit. Ook is zijn visie op de hegemonie van het Nederlandse Korfbal zeer interessant! 

 

Het was afgelopen weekend een ware kampioenenregen bij de vereniging, kun je de sfeer omschrijven? (jouw hand al vroeg te zien ;-) )

Als je wint, heb je vrienden, dus de sfeer is prima. De jeugdafdeling komt net terug van het Pinksterkamp en dat verbroederd enorm. Dus als je de week erna kampioensfeestjes kan vieren, is dat echt wel een boost voor de moraal en de motivatie richting volgend seizoen en nee mijn hand is nog niet te zien in de vereniging, laat staan bij de jeugd. Mijn taak begint formeel pas na de zomer en ik bemoei me op dit moment nog zo weinig mogelijk met de gang van zaken.

 

Dit wordt moeilijk om te overtreffen...…

Zeker, maar in de jeugdafdelingen is kampioen worden wat mij betreft absoluut geen doel op zich. Jeugdspelers en teams  moeten begeleid en gestimuleerd worden in hun ontwikkeling, leren omgaan met weerstand en veranderende omstandigheden, leren vertrouwen op hun vaardigheden enz. En als het resultaat van die ontwikkeling resulteert in een kampioenschap, is dat natuurlijk geweldig. 

 

Is het ook mogelijk om komend seizoen verder te gaan met het ontwikkelen van de jonge scheidsrechters en hoe combineer je dit?

 

Ik ben het wel van plan om hier mee verder te gaan, vind het erg leuk en krijg er de waardering voor. Ik maak deel uit van de districtswerkgroep Scheidsrechters van het KNKV (de bond) en van daaruit begeleid ik talenten.. Tja, hoe combineer ik dat? Het vraagt wel wat tijd op de zaterdag, maar met goed plannen en prioriteiten stellen past het allemaal prima. Het belangrijkste voor mij is dat mensen echt gemotiveerd zijn en wat van mij willen leren. Daar krijg ik de energie om dit werk te doen. En als ze dan ook nog  talent hebben, dan maakt dat het nog dankbaarder. 

 

Op welke manier gaf, of geef je hier invulling aan?

 

Bij OZC heb mensen in opleidingstrajecten tot bondsscheidsrechter begeleid, “gewoon” tussen mijn eigen werkzaamheden door. Zoals ik al zei: goed plannen, dan kan er veel. Ik zie bij Olympia ook best wat mensen rondlopen die het in zich hebben om betere rechter te worden en er lol in hebben. Als die mensen goed gemotiveerd zijn om bondsscheidsrechter te worden, dan zie ik het zitten er 1 of 2 per seizoen op te leiden.

 

Je hebt een zware en drukke baan? In het dagelijks leven werk ik als informatiemanager voor WMO en Jeugdzorg bij Gemeente Den Haag. Ik adviseer de directie over ontwikkelingen en initiatieven rondom de informatievoorziening, houd toezicht op de voortgang van projecten en stuur projectleiders aan. Erg dynamisch en met een goede maatschappelijke betrokkenheid. 

 

Dit vergt denk ik veel van je tijd, gaat de overige tijd in het Korfbal zitten?

 

Het is wel intensief werk ja, maar het kost niet extreem veel tijd of zo. Op dit moment is het nog wel veel korfbal in de avonduren. Martijn (mijn zoontje) traint op maandag- en woensdagavond en zelf geef ik training op dinsdag- en donderdagavonden. Het gaat mij daarom prima bevallen om komend seizoen alleen de maandagen en woensdagen naar de korfbal te rijden. Dan komt er mooi weer wat meer tijd vrij voor mijn districtsactiviteiten voor scheidsrechters en dergelijke.  

 

En over de zaterdagen kan ik kort zijn: Zaterdag is korfbaldag. PUNT

 

Is je werkgever flexibel m.b.t. het Korfbal en is het mogelijk om rondom de trainingen en wedstrijden heen te werken?

 

Ik heb het geluk dat ik veel vrijheid heb over hoe ik mijn werkweek indeel. Op papier is het een baan van 36 uur per week. In de praktijk werk ik zo rond de 40 uur, zodat ik extra dagen of dagdelen vrij kan nemen om thuis de kinderen op te vangen tijden studiedagen en dergelijke. Daarbij komt dat ik gemiddeld 1 dag per week thuis kan werken. Dat bij elkaar zorgt er inderdaad voor dat ik alle korfbalafspraken moeiteloos kan inpassen in mijn agenda. 

 

Zijn er praktijksituaties of ervaringen binnen je job te noemen die je kunt gebruiken in de sport/korfbalwereld?

 

Wat betreft de inhoud van het werk is er echt geen vergelijking te maken. Maar als je het hebt over het aansturen van teams, het op pad helpen van collega’s, het nemen van besluiten kan de vergelijking niet treffender zijn. En dan heb ik het vooral over het samenwerken met en aansturen van mensen. Op psychologisch en sociologisch vlak is de vergelijking goed te maken. Ik ben erg geïnteresseerd in groepsprocessen en het sturen ervan. En dan zijn mijn werk en het coachen van een korfbalteam heel goed te vergelijken. 

 

Sluit je vooropleiding aan bij je huidige baan?

 

Opleiding HEAO bestuurskunde en nu ICT adviseur bij een gemeente. Ik denk dat het wel aansluit. Ik heb een bedrijfsmatige opleiding met specialisatie in politiek en overheidsbesturing. Dat past wel redelijk. Maar dat is meer toeval dan dat dit bewust ontstaan is. Na mijn opleiding ben ik namelijk in de verzekeringswereld terecht gekomen (van administratie en commercie naar ICT), om vervolgens wethouder te worden in Bernisse. Na die periode ben ik teruggekomen in de ICT rondom WMO en Jeugdzorg. Ook eerst bedrijfsleven en sinds 3 jaar bij de overheid.

 

Je woont nu in Zuidland. Kom je oorspronkelijk hier ook vandaan?

Nee, in ben geen echte Zuidlander. Geboren in Den Haag en via Papendrecht en Spijkenisse in Zuidland terecht gekomen, waar ik nu bijna 12 jaar, samen met mijn gezin, heel erg naar mijn zin woon. Ik ben volop onderdeel van het gezin. Met mijn vrouw Miranda heb ik 2 kinderen. Sanne (8) en Martijn (6). Wij wonen met veel plezier in Zuidland. Martijn is sinds augustus lid van Olympia en speelt daar nu in de F1. Ik ben daarom al regelmatig bij Olympia te vinden. Zo ben ik in gesprek geraakt met Olympia. Dit heeft geresulteerd in een samenwerking.

 

Is Miranda ( moet haast wel ;-) ) ook sportminded? 

Toch niet dus. Miranda heeft eigenlijk helemaal niet zoveel met zelf sporten en op zondag de hele dag de TV aan op sport levert ook wel eens een goede discussie op. Gelukkig vindt ze het geen straf om zo af en toe eens op het korfbalveld te komen kijken. 

Is Sanne ook al bezig met sport, of kiest ze voor andere hobby's?

Sanne is een danseresje. Ze doet momenteel klassiek ballet en een dansklas en ze wil eigenlijk ook gaan turnen. Ik zie haar geen balsporten gaan beoefenen. 

Martijn koos voor SC Olympia, jij uiteindelijk ook, waarom hebben jullie niet voor bijvoorbeeld ZKV Zuidland gekozen, omdat je er ook woont?

Toen Martijn vorig jaar wilde gaan korfballen, was ZKV Zuidland mijn eerste keuze voor hem. Helaas was er op dat moment geen team in zijn leeftijdsklasse. Daarom zijn we voor hem uitgeweken naar Olympia. En omdat hij het hier erg naar zijn zin heeft, zien we geen reden om hem terug te halen naar Zuidland. Voor mijzelf was er destijds nog geen aanleiding om naar een andere club te gaan. Ik was toen nog volop bezig met OZC.  

Ziet Martijn zichzelf al topspeler in het korfbal worden?

Geen idee, heb het hem nog niet gevraagd. Op zijn leeftijd (nu 7) zijn kinderen daar niet mee bezig. Dat is eerder iets van de ouders. Zo geef ik hem steeds het wedstrijdshirt met nummer 23. Dat is het nummer van Leon Simons, één van de allerbeste korfballers die we hebben gehad. Niet omdat ik zo graag wil dat Martijn zo goed wordt, maar wel om hem kennis te laten maken met de iconen van onze sport en hem te stimuleren om er sportief wel alles uit te halen wat mogelijk is.

 

Je bent in gesprek geraakt met Olympia, hoe ging dit in zijn werk? Was je er bekend? 

Ik heb in mijn jeugdjaren bij Olympia gekorfbald, kwam zo af te toe nog eens kijken, wedstrijden fluiten of scheidrechters beoordelen. Er is dus altijd wel een mate van contact gebleven. Dus tijdens de trainingen van Martijn kwam diverse oude bekenden tegen. Al snel kwam ik met de TC in gesprek en werd het mij duidelijk dat ze op zoek gingen naar een andere trainer. Dat lijntje hebben we beiden warm gehouden en in februari hebben we de deal gesloten.  

De vereniging is volop in beweging, schoolkorfbal, snuffelstage, activiteiten. Hoe doen jullie dit? 

Er gebeurt inderdaad genoeg. Olympia heeft actieve bestuursleden, die niet alleen besturen, maar zelf ook echt de handen uit de mouwen steken. Samen met de vele vrijwilligers die de vereniging  dragen worden er mooie evenementen neergezet. Maar vergeet ook niet  de andere, minder zichtbare dingen die even tussendoor gedaan worden, zoals een avondmaaltijd op zaterdag , een clinic, catering bij verhuur van de sporthal, enz. Ik weet eigenlijk niet of er echt een activiteiten commissie is, maar desondanks gebeurt er genoeg.  

Wat is (waarschijnlijk na de zomervakantie), de volgende activiteit?

Dit seizoen wordt afgesloten met de slotdag op 29 juni. Een laatste keer allemaal bij elkaar zijn en daarna echt zomervakantie vieren. Daarna vindt op 31 augustus de seizoen opening plaats. De hele dag oefenwedstrijden op ons veld, met als afsluiting een grote barbecue en hopelijk een gezellig feestje

 

Jullie zoeken twee bestuursleden. Is het mogelijk om binnen je netwerk iets te vinden, of ben je (opnieuw) afhankelijk van interne vrijwilligers 

Ik denk dat we afhankelijk zijn van ons interne netwerk. Dat hoeft niet een nu al actieve vrijwilliger zijn, het kan ook prima een ouder zijn die de club al kent. Goede bestuurders vinden was in de tijd dat ik voorzitter en bestuurder was al lastig en wordt nog lastiger. Zeker voor de functie van voorzitter is het belangrijk dat dit iemand is die de club kent, de sentimenten kent en de power heeft om de vereniging echt te (be)sturen. Ik merk dat de huidige bestuursleden hun stinkende best doen om alles goed te regelen, goede besluiten te nemen enz, maar ik mis op sommige punten het echte besturen, iets wat een voorzitter vanuit zijn (of haar) rol zou moeten bieden..  

 

Zijn er nog overige wensen van de vereniging? (accommodatie, gemeente, communicatie etc)

Wensen zijn er zeker. We hebben gelukkig goed en regelmatig contact met de gemeente. De grote wens van ons om zo snel mogelijk onze velden te verbouwen naar de nieuwe standaardmaat van 20x40 meter (is nu nog 30x60 meter). Dit moet uiterlijk in 2026 gerealiseerd zijn, maar zouden dat liefst nog morgen geregeld zien. Je ziet dat dit het spel aantrekkelijker maakt, omdat je sneller acties met je tegenstander gaat maken.  

 

Tja, communicatie. Dat is natuurlijk altijd wel een ding. Je doet het nooit goed, iedereen heeft zijn eigen opvattingen en dat gaat niet veranderen. Wat voor mij belangrijk is dat we intern blijven afstemmen met elkaar, open staan voor reflectie en het gesprek blijven voeren, zonder direct over vanalles te willen oordelen. En naar buiten toe moet je er alles aan doen om in de spotlight te komen, liefst met positief (of op z’n minst neutraal) nieuws. Ervoor zorgen dat we bij zoveel mogelijk mensen bekend zijn en dat we een goede eerste indruk maken.   

 

Wat zijn de sterke kenmerken van de vereniging, hoe is de cultuur?

Weet je, ik loop er als ouder nu een jaar rond en ik kan eigenlijk niet echt zeggen wat ik nou echt bijzonder vind aan Olympia ten opzichte van andere korfbalverenigingen. Het is een groeiende korfbalvereniging met het universele maatschappelijke problemen van individualisering. Daar hebben we allemaal mee te dealen. Als ik dan een ding moet noemen waarvan ik denk dat het Olympia typeert, dan ik het de actiegerichte houding van veel leden en ouders. Er zijn best veel mensen die niet blijven nadenken en overleggen, maar die aan de slag gaan en meehelpen 

Voor hoe lang heb je getekend? 

We bekijken het van jaar tot jaar, dus voor 1 jaar. Uiteraard wil aan de slag met de uitdagingen die er zijn en daar ook de resultaten van boeken. Dan heb je het over een periode van misschien wel 4-6 jaar, waarin er nog 1 of 2 stromingen van talenten vanuit de jeugdafdeling ingepast moeten worden in de selectie. Maar zover vooruitkijken is helemaal niet realistisch en heeft ook geen zin. Dus kijken we van tijd tot tijd waar we staan en hoe we verder willen. Mijn opdracht bij Olympia is om het huidige 1e en 2e verder samen te smeden tot 1 selectie en te gaan werken aan een betere focus op korfballen. Dit door scherp te trainen, individuele talenten optimaal te benutten en een goede discipline en zichtbaarheid van de spelers, zowel binnen als buiten de lijnen. Als we daar stappen in kunnen maken, dan komen er ook vanzelf resultaten.

Goede discipline en zichtbaarheid, hoe kan ik dit vertalen? Op welke manier

Wat ik de afgelopen tijd heb gezien, is een sfeer van vrijblijvendheid, 2 teams ipv 1 selectie, geen strakke leiding en onvoldoende focus op korfbal. Dat zijn zaken waar ik niet zo goed tegen kan. Wij gaan werken met 1 selectie, duidelijke (gedrag)regels rondom trainingen en wedstrijden, plezier hebben is heel belangrijk, de staf gaat zoeken naar het kader waarbinnen dat kan. 

We zijn het voorbeeld voor de jeugdafdeling, dat moeten we ook uitstralen. Veel selectiespelers zijn ook jeugdtrainer, dat is heel goed, maar ik vind dat we meer mogen doen. De vereniging zorgt heel goed voor de selectie, laten we daar als selectie dankbaar voor zijn en daar ook iets extra’s voor terug doen. Dat geldt dus ook voor mij.

Hoe ziet je staf er uit?

De trainersstaf bestaat naast mij, uit Marcel van den Akker en Lorenz Cafferata. Beiden mannen van de club. Wij zijn alle drie echt anders van karakter, hebben ook onze eigen kwaliteiten en dat gaat elkaar heel goed aanvullen denk wij. Wij hopen samen een sterk team te worden, dat daarmee als voorbeeld dient voor de selectie. Iedereen breng zichzelf mee, daar brengen we de beste elementen van samen en daarmee gaan we resultaat boeken.

 

Op zaterdag 06-04-2019 werden onder grote belangstelling de handtekeningen gezet onder de contracten van de nieuwe coaches van Olympia 1 en 2. Just Riet zal de selectie als hoofdcoach gaan leiden en Lorenz Cafferata en Marcel v.d. Akker zullen het 2e team gaan trainen en coachen. Lorenz en Marcel zijn al bekende gezichten bij Olympia. Lorenz heeft zeer ruime ervaring als speler van de selectie bij Olympia en zal deze ervaring in combinatie met zijn sportkennis in het algemeen graag overbrengen op de spelers van Olympia 2. Marcel v.d. Akker heeft op hoog niveau coaching ervaring in het American Football en inmiddels ook op korfbal niveau. Alle vertrouwen in dit sterke koppel dus.

 

Is de selectie al bekend? Uit welke spelers bestaat deze?

De selectie is nog niet bekend. We hebben 22 spelers uitgenodigd, waarvan er nog 2 moeten afvallen. De groep bestaat grotendeels uit de huidige selectie, aangevuld met 4 jeugdspelers en 2 ervaren spelers die vanuit het 3e weer hogerop willen. Ik vind het een goed mix om mee te gaan bouwen. 

Wat is de doelstelling met betrekking tot de resultaten, waar willen jullie uiteindelijk eindigen? 

Met de technische commissie heb ik geen doelstelling afgesproken in termen van promotie, 2e of 3e worden. Wij hebben een ontwikkeldoel gesteld, waarbij we de selectie qua spel, training, houding, discpline en fitheid gaan ontwikkelen naar het niveau middenmoot 3e klasse. Als dat lukt is het vervolgens afhankelijk van de talenten van je spelers of je dat niveau ok echt haalt als team. 

Maar laat ik duidelijk zijn voor de spelers die dit misschien ook lezen…. E en beetje in de middenmoot nergens om spelen in de 4e klasse is echt onder ons niveau, daar leren we ook niks van. Maar promoveren is van veel afhankelijk, ook van de poule indeling. Je kan pech hebben dat er meerdere duidelijke kampioenskandidaten bij elkaar ingedeeld worden. Ik wil daarom tot het eind van het seizoen meedoen om de titel en dan zien wat er mogelijk is. Ik wil echt wel altijd winnen. Verder kijk ik er naar uit om bij Olympia aan de slag te gaan en in een plezierige omgeving, spelers effectiever en nog volwassener te laten korfballen. Maar zeker ook om de vereniging en de mensen die de vereniging echt maken (opnieuw) te leren kennen. Daar hoop ik mijn steentje, bijvoorbeeld ook rondom scheidsrechters, ook aan bij te kunnen dragen.

 

Op welke manier, ga je nog met de scheidsrechters aan de slag?

Dat weet ik nog niet, maar dat ik iets met scheidsrechters blijf doen staat wel vast. Naast mijn werk als selectietrainer is dit een onderwerp waarmee ik zichtbaar wil zijn bij Olympia.

 

Hoe wil je de plezierige omgeving creëren?

Misschien bedoel ik eigenlijk een veilige omgeving. Ik vertelde net al iets over kaders stellen. Zeker in trainingen wil ik dat spelers zichzelf proberen te verbeteren. Niet zomaar een bal schieten, maar bewust aan je techniek werken bijvoorbeeld. Fouten maken mag niet alleen, het moet! Je wordt alleen beter als je over je (mentale) grenzen heen gaat, gaat kijken wat je nog meer of nog beter kan, zonder dat de trainer je op je kop geeft omdat je iets verkeerd doet. Die veiligheid wil ik, zeker op de trainingen, bieden. Een omgeving waarin we erop gericht zijn om spelers te verbeteren, fouten te laten maken en beter te worden. Individueel en als team.  

Ik ben ook zeer nieuwsgierig naar hoe je het effectiever en volwassener krijgt? Veel coaches maken gebruik van beelden, statistieken en opleidings/trainingsprogramma's, doen jullie dit ook?

Vooral door er heel veel te praten met spelers, mijn visie te delen, ze bewust maken van hun eigen en elkaars bijzondere kwaliteiten en ze gerichtere taken te geven in wedstrijden. Uiteraard horen daar ook beelden en statistieken bij om in het bewustwordingsproces zaken te verduidelijken en de ontwikkeling te versnellen. Ik zie er in ieder geval de toegevoegde waarde van.

 

 

In april hadden veel coaches van Sc Olympia een clinic van topcoach Ard Korporaal van Fortuna Delft, kwam dit uit jouw koker of van iemand anders en zijn jullie van plan dit vaker te doen? 

Zoals ik al vertelde, ik heb me nog niet echt met de vereniging bemoeid. We hebben in de Technische Commissie mensen zitten met veel contacten in de korfbalwereld. Zo is het gelukt om Ard Korporaal een presentatie te laten geven, de maandag nadat hij met Fortuna de Korfballeague had gewonnen. Dat was een goede en inspirerende avond voor onze jeugdtrainers, die de tips van Ard over hoe je jeugdspelers beter kan maken ook direct in de praktijk zijn gaan brengen. Ik hoop zeker dat hier een vervolg aan gegeven wordt, want er zijn nog wel meer inspirerende mensen te vinden die ons verder kunnen helpen.  

Hoe ontwikkel je jezelf? Blijf je op de hoogte van de laatste technieken?

Ik heb veel boeken in de kast staan over de ontwikkeling van korfbal, over het opleiden en trainen van spelers. Maar ook over fysiologie, de rus/inspanningsbalans en voeding lees ik regelmatig stukken. Wat ik echt veel doe (zeker tijdens de zaalcompetitie) is veel wedstrijden terugkijken en deze analyseren. Welke tactiek wordt er gebruikt, hoe reageren de teams op elkaar, welke invloed oefent een coach uit d.m.v. wissels en time-outs. 

Maar het allerbelangrijkste is om mensen om je heen te hebben om over allerlei aspecten van korfbal te kunnen praten. Met elkaar te sparren over het waarom van een keuze, de gedachte erachter en dan terugkijken op het effect van je keuze. Dat zit in onze staf wel goed denk ik.  

Veel coaches spreken, houden van een "brede" selectie. Hoe breed is deze van Sc Olympia en vind je deze breed genoeg?

Mijn ideaalbeeld van een brede selectie is er één met 10 dames en 10 heren. Die komt er ook dit jaar. Deze aantallen heb je nodig om 2 selectieteams op te kunnen stellen, goede wisselspelers te hebben en een blessure/onvoorziene afwezigheid oid op te vangen. Dat doe je het liefste met spelers die wekelijks samen trainen en spelen, elkaar begrijpen en de spelopvattingen van de staf kennen. 

De jeugd van de vereniging is zeer succesvol, met de B1 als 3 x kampioen in één jaar en de A1 als zaalkampioen is er veel talent. Ben je van plan om veel talent door te laten stromen?

Zoals ik al vertelde, kampioen worden moet bij de jeugd niet het doel zijn. Maar inderdaad, er lopen best wel wat talenten rond. De jeugd TC laat 3 van die talenten vervroegd doorstromen naar de selectie. Ik ben daar blij mee, ik verwacht dat ze het niveau aankunnen en dat onze staf genoeg uitdaging kan bieden om deze spelers de volgende stap in hun ontwikkeling te laten maken. Hoe zich dat de komende jaren gaat ontwikkelen, bijvoorbeeld met de huidige B1 spelers,  moeten we natuurlijk afwachten, maar talent moet je koesteren.  

Hoe vaak en op welke dagen trainen jullie in het nieuwe seizoen? 

Wij trainen 2x per week, op maandag en woensdag. Als extra introduceren we komend seizoen techniektrainingen op vrijdagen voor de jeugd- en seniorenselecties. 

Is de competitie indeling voor de selectie al bekend? Zijn jullie ingedeeld bij ZKV Zuidland en of 't Capproen. 

De indeling voor het veldseizoen is inderdaad nog niet bekend. In de zaalcompetitie gaan we (alweer) ’t Capproen tegenkomen. Vind ik persoonlijk wel leuk, wedstrijden spelen waarbij er wat meer rivaliteit is dan anders. Extra spanning zorgt vaak voor extra beleving en extra sfeer. Het wordt er dus leuker van. En dat is toch wel een belangrijk als je met je hobby/sport bezig bent.

 

 

Vind je veld of zaalkorfbal leuker? 

Als sporter vind ik zaalkorfbal leuker, voor de sfeer en het verenigingsgebeuren kies ik voor het veld. Nu heeft Olympia gelukkig bij haar eigen kantine ook de sporthal staan. Dat maakt het in de zaalperiode al iets gezelliger, maar uiteindelijk gaat er niets boven het terras langs het veld in zon. 

Korfbal is met name populair in Nederland en België, overige landen sluiten iets aan, hoe denk jij hierover en dan met name ook over de Nederlandse hegemonie.

Die gesprekken heb ik in de periode dat ik lid was van de bondsraad veel gevoerd. Met name over de vraag of Nederland geld moet steken in de ontwikkeling van het internationale korfbal. Ik vind het goed dat Nederland investeert om korfbal wereldwijd groter en beter te maken. Een hele lastige opdracht die een hele lange adem vraagt, maar er zijn best kansen. Inderdaad is België van goed niveau, maar ook Duitsland en Engeland timmeren aan de weg. Buiten Europa zit China erg in de lift, vooral door investeringen van de overheid. Dat zie je ook in Afrika en zuid- en Midden Amerika. Daar is gendergelijkheid (man en vrouw sporten in hetzelfde team) een zeer sterk argument voor overheden om in korfbal te investeren. 

Een sterke competitie is de allerbelangrijkste factor om je sporters op een hoger niveau te krijgen. Op dat vlak staat Nederland op éénzame hoogte en dit zal nog lang zo blijven. En dat heeft te maken met de bijzondere sportstructuur in Nederland en Europa. Wij kennen sportverenigingen die geworteld zijn in de maatschappij en die zorgen voor competitie, in de rest van de wereld is korfbal vooral een door de staat gefinancierde schoolsport (Universities en Highschools). Daardoor dus geen garantie op een constante geldstroom en geen kans om de competitie groter en sterker te maken.  

De Korfbalfinale is vanaf volgend seizoen terug in Rotterdam Ahoy, hoe vind jij dit? Ga je er zelf ook wel eens heen? 

Ik ben er 1x geweest. Het is echt geweldig dat we met korfbal zo’n fantastisch event met veel uitstraling hebben, maar waar dat plaatsvind is voor mij persoonlijk niet relevant. Het voordeel is wel we het met de selectie van Olympia makkelijker kunnen organiseren om naar Ahoy te gaan. Da’s tenslotte maar 7 of 8 haltes met de metro. 

Heb je zelf hobby's?

SportopVoornePutten was overtuigd van het feit dat Just een liefhebber van snooker was, maar bleek een kenner en niet echt een liefhebber. Een gerelateerde sport als darts, houdt hij daarentegen weer wel heel erg van. Verder houd hij erg van treinen en mooie reizen. 

Heb je affiniteit met andere sporten?

Handbal, vanwege het de snelheid, het tactische spel en de omschakelingen

Wielrennen, zelf af te toe een rondje fietsen, maar zeker ook kijken naar de Tour (ja, ook voor de prachtige verhalen tijdens de saaie 200km lange vlakke etappes die na 5 uur resulteren in een massasprint).

 

Hou je van theater? 

Jazeker, maar met werk, sport, gezin met 2 jonge kinderen komt het er de laatste jaren bijna niet van om regelmatig te gaan.  

 

Welke muziek luister je graag?

Bijvoorbeeld Phil Collins of Bløf, voor mij voorbeelden van echte muzikanten. Beiden niet echte performers, maar wel super muzikaal, ze zijn beiden ook in staat geweest om niet te zwichten voor de commercie en hun eigen muziek te maken. Authentiek, zeg maar.

Op basis van het afgenomen interview, kunnen wij ook wel spreken van een zeer authentieke hoofdcoach en zijn niet verwonderd dat deze muziek uitstekend bij hem past. Ook zullen wij er niet van opkijken als er met de drie-eenheid mooie en bijzondere resultaten worden geboekt. Wij wensen Just, Lorenz, Marcel en alle spelers en speelsters van SC Olympia een geweldig seizoen!