· 

Nieuwenhoorn verspeelt de titel

Zondag 19 mei 2019

Hellevoetsluis

Patrick Buys.

 

Na het gelijke spel vorige week bij Sparta, waar Nieuwenhoorn verzuimde de koppositie over te nemen van Neptunus -Schiebroek, was er dit weekend de thuiswedstrijd tegen Spirit. Neptunus moest vandaag tegen Sparta, dus bij gunstige uitslagen had Nieuwenhoorn de kans op het kampioenschap levend kunnen houden.

 

Nieuwenhoorn miste vandaag wegens schorsingen Dimitri Gomes en Gregory Paula. Hierdoor mocht de van een schorsing teruggekeerde Tim van der Lijn gewoon op zijn eigen positie spelen en was er ook weer eens een basisplaats voor Jeffrey Burger.

De eerste goede mogelijkheid was na 4 minuten voor Brandon Nooitmeer, maar Brandon koos ervoor om naar zijn mindere rechterbeen te draaien en zijn schot ging via de benen van doelman Max van Herk naast het doel.

Het ontbreken van Gomes zorgde er voor dat Nieuwenhoorn moeite had dreigend te worden, ook omdat de gasten de ruimtes klein wisten te houden. Jeffrey Burger werkte als gewoonlijk wel weer hard, maar hij mist nou eenmaal de verfijnde techniek om zichzelf kansen te verschaffen. Ook was de passing bij Nieuwenhoorn weer te nonchalant en niet adequaat, waardoor er veelvuldig balverlies werd geleden. Spirit voetbalde simpelweg verzorgder en zij claimden halverwege de eerste helft een strafschop. Scheidsrechter Gieles, die later in de wedstrijd helaas een cruciale factor zou blijken te worden, wuifde het appel weg.

 

In de 41e minuut kwam Nieuwenhoorn op voorsprong. Danique Wolters verroerde aan de linkerkant de bal na een verkeerde uittrap van doelman van Herk, kapte zijn tegenstander uit, passeerde een 2e en schoot de bal in de korte hoek binnen. In de wetenschap dat Sparta ondertussen op voorsprong stond tegen Neptunus was Nieuwenhoorn op dat moment virtueel de koploper. Zo brak met die 1-0 stand de rust aan.

 

In de 2e helft probeerde Nieuwenhoorn wel de voorsprong te verdubbelen, maar men werd eigenlijk steeds onzorgvuldiger. Doordat de ploeg ook te weinig energie leverde in de duels werd Spirit alsmaar sterker. Roeland de Bruijne liep tegen een gele kaart aan, omdat de lankmoedig fluitende Gieles een eerdere overtreding op de Bruijne, die uit balans gebracht werd en daarna hands maakte, dus onbestraft liet.

Spirit wisselde en bracht Tjerk de Kogel in het veld, die voor veel gevaar zorgde. Hij mocht na 65 minuten dwars door het centrum opkomen en maakte de geboden mogelijkheid koelbloedig af. Drie minuten later volgde wat later het kantelmoment in de wedstrijd werd. Brandon Nooitmeer kwam vanaf links het strafschopgebied in en werd daar zichtbaar voor iedereen middels een overtreding door Kalkman gestuit. Scheidsrechter Gieles wilde echter van geen overtreding weten, omdat hij vond dat Nootmeer de gehele wedstrijd al theatraal aan het vallen was. Daar was hier absoluut geen sprake van. Heftige protesten van Nieuwenhoorn leverden Wolters, Hubregtse en van der Lijn alle 3 een gele kaart op, omdat Gieles daar duidelijk niet van gediend was.

Aan de andere kant floot de scheidsrechter een licht tikje af, terwijl de Kogel eigenlijk gewoon nog in balbezit was. Uit de toegekende vrije schop mocht van Hof van Spirit echter geheel vrijstaand tussen Molendijk en Speelman in de bal langs van Wijngen koppen.

Spirit was de betere ploeg omdat Nieuwenhoorn vooral tegen zichzelf aan het vechten was. Nichy Fortes werd door van den Berg ingebracht voor de Bruijne en Dijksman kwam in het veld voor van der Lijn. Na een overtreding van doelman van Herk die buiten zijn 5 meter gebied was op Burger, die door Gieles echter als aanvalsovertreding werd bestraft, kreeg Melvin Winterberg een rode kaart, omdat hij de leidsman zou hebben uitgescholden. Ondertussen had Spirit nogmaals gewisseld en die invaller, Giogio Getrouw, maakte het debacle voor Nieuwenhoorn compleet door uit een counter de 1-3 te maken.

 

Omdat Neptunus in blessuretijd ook nog de wedstrijd tegen Sparta met 2-1 wist te winnen werden zij kampioen. De frustraties bij Nieuwenhoorn over het optreden van de leidsman leverden na de wedstrijd nog ergere gevolgen op: Gieles, die geen moment autoriteit uitstraalde, lankmoedig optrad en totaal geen zelfreflectie toonde, bleek na afloop de beide coaches van Nieuwenhoorn en Danique Wolters een rode kaart te hebben gegeven, omdat hij zich blijkbaar de emoties niet liet welgevallen en hij beweerde te zijn bedreigd.

 

Zo kende deze wedstrijd voor Nieuwenhoorn een desastreus verloop al moet de ploeg de schuld daarvan ook vooral bij hun eigen houding zoeken. Hierdoor zal ook de uitwedstrijd van volgende week bij Vitesse Delft nog heel erg belangrijk zijn met het oog op de nacompetitie. Omdat er zeker enkele schorsingen zullen volgen wordt de opstelling een puzzel, maar de wedstrijd moet gewonnen worden om de 2e plek veilig te stellen en daarmee een gunstigere kans te hebben in de nacompetitie. Indien men 2e eindigt mag de eerste en een eventuele 2e ronde nacompetitie thuis gespeeld worden. Bij puntverlies en een 3e positie zal de nacompetitie route via uitwedstrijden worden gespeeld.

 

Opstellingen:

Nieuwenhoorn: Van Wijngen, van der Ruit, Molendijk, Speelman, De Bruijne(Fortes), Wolters, Hubregtse, Van der Lijn(Dijksman), Nooitmeer, Winterberg, Burger.

 

Spirit: Van Herk, Kalkman, Kriek, Van der Wijngaart, Munsel, van der Zee (de Kogel), De Koning(de Vaal), Bitter, van Hof, Hollwela(Getrouw), Visser.