· 

Seizoen Nieuwenhoorn ten einde

Door: Patrick Buys

 

Door de overwinning vorige week in Delft, mocht Nieuwenhoorn in de eerste ronde van de nacompetitie thuis aantreden tegen het Wateringse Velo.

 

De opstelling vormde echter wel een puzzel voor de mannen van Ron van den Berg. Ondanks de rode kaart tegen Spirit was Melvin Winterberg, vanwege een beroepszaak, toch inzetbaar. Daniel Dijksman, die vorige week ook de rode kaart gekregen had, was er wegens een schorsing niet bij. Ook Mike van der Ruit en Jeremy Hubregtse moesten deze wedstrijd wegens blessures aan zich voorbij laten gaan. Daarom speelde Winterberg als laatste man en startte zowel Nichy Fortes als Jeffrey Burger in de basis.

 

Na een indrukwekkend eerbetoon aan de van de week overleden ex- voorzitter van de stichting Topsport Nieuwenhoorn, Gerard Rolandus, begon de wedstrijd onder leiding van scheidsrechter Danny Korbee op het warme kunstgrasveld aan de Rijksstraatweg. De gasten uit Wateringen, als 9e geëindigd in de 2e klasse C, na daarin de eerste periode te hebben veroverd, kenden echter een droomstart. De eerste de beste aanval van de gasten werd na 34 seconden al achter Christiaan van Wijngen geschoten: 0-1 en de wedstrijd was meteen los.

 

Nieuwenhoorn moest meteen in de achtervolging. De eerste mogelijkheid voor Dimitri Gomes strandde op de voet van de doelman, en in de rebound was de inzet van Jeffrey Burger te zacht om gevaarlijk te worden. De volgende mogelijkheid leverde echter wel de gelijkmaker op. Gregory Paula vond opnieuw Gomes die binnendoor kroop bij zijn tegenstander en de mogelijkheid nu wel benutte. Zo stonden er 5 minuten op de klok en was de balans weer in evenwicht.

 

Drie minuten later was er na een interceptie van Danique Wolters een forse charge van de nr 8 van Velo, die door scheidsrechter Korbee dan ook resoluut op de bon werd geslingerd. Het was echter niet slim van Nieuwenhoorn daarbij meteen de confrontatie te zoeken, want dan weet je dat elke volgende situatie weer tot een opstootje kan leiden. Dat was dan ook precies wat er gebeurde. Winterberg probeerde een uitbraaksituatie van de gasten net over de middenlijn te blokken, maar daarbij raakte hij zijn tegenstander ietwat onbesuisd op zijn knie. Natuurlijk veel geschreeuw van de gasten die meteen met z'n allen als een zwerm bijen op de situatie doken. Scheidsrechter Korbee, die wel wat ver van de situatie af stond, liet zich daardoor dan ook verleiden om al in de 18e minuut de rode kaart te trekken. Zo moest Nieuwenhoorn wederom vroeg in de wedstrijd met een man minder verder en werd de opgave er bepaald niet makkelijker op. Zeker omdat door de man-minder-situatie Dimitri Gomes meer op het middenveld kwam te lopen, moest Nieuwenhoorn het balbezit voornamelijk aan Velo laten. Ondanks het feit dat met name Tim van der Lijn zich helemaal uit de naad liep kreeg Nieuwenhoorn te weinig grip op het spel. Dat werd nog eens benadrukt toen Velo in de 25e minuut met een bekeken schuiver opnieuw van Wijngen wist te passeren.

 

In een van de spaarzame tegenstoten was Dimitri Gomes wel los van zijn tegenstander, die na de rode kaart situatie ook geel had gekregen voor zijn aandeel in het opstootje, maar toen hij Gomes niet de baas kon en hem vloerde, hield Korbee de terecht zijnde gele kaart in dit geval op zak. Verontwaardiging hierover bij Nieuwenhoorn leidde tot een beetje extra adrenaline en hierdoor zette men een fraaie aanval op die in de 43e minuut door Nichy Fortes werd afgerond. Zo stond er dus 2-2 op het bord en was er in de 2e helft nog geen man overboord.

 

De vrij onzichtbaar spelende Brandon Nooitmeer bleek niet geheel fit en hij moest in de rust dan ook vervangen worden door Koen Speelman. Door het uitvallen van Nooitmeer ging Nieuwenhoorn echter nog verder achteruit voetballen. Voorin konden ze maar weinig gevaar stichten en werd het vooral een kwestie van tegenhouden en gokken op uitvallen. Dat is echter totaal niet de gebruikelijke speelwijze en daarom werd het kijkspel er niet prettiger op. Zeker omdat ook Velo niet de meest vernuftige ploeg bleek te zijn ging er aan beide kanten veelvuldig iets fout. De meest opportunistische mogelijkheid was voor Fortes, die van grote afstand probeerde de doelman van de gasten met een lob te verschalken, maar deze verdween over de lat. Velo had wel het meeste balbezit, ook doordat ze vaak feller waren in de duels, maar echte uitgespeelde mogelijkheden volgden daar nauwelijks uit, al moest van Wijngen een keer met zijn voeten redding brengen.

 

Het was dan ook wachten op een individuele bevlieging en eenmaal leek die er te komen toen Gomes er op links vandoor trok, maar zijn voorzet was net te scherp om echt gevaarlijk te worden. Na de vanwege de warmte ingestelde drinkpauze viel er eigenlijk weinig te beleven, tot aan de 77e minuut. Een lange bal van de gasten bleef een beetje hangen in de 16 en viel plots voor de voeten van de nummer 9, die een schietkans kreeg. Hij raakte de bal zeker niet vol, maar juist daardoor stond van Wijngen op het verkeerde been en rolde de bal wederom het doel in: 2-3 en wederom een achterstand voor Nieuwenhoorn.

Waar op dat moment een aanvallende wissel verwacht werd, bracht van den Berg Gabrieljean voor Paula, waar meer risico op z'n plaats leek. Enkele minuten later bracht hij met Kevin Badu Noordzij dan wel een spits, maar deze kwam vreemd genoeg in plaats van de moegestreden Gomes. Na balverlies aan de linkerkant van het veld werd een lange bal gespeeld die voor van Wijngen had moeten zijn, maar tot ieders ontzetting meende Korbee het uitkomen van Van Wijngen te moeten beoordelen als gestrekt been en hij wees naar de stip. Ook gaf hij er nog een gele kaart bovenop. De strafschop werd benut en zo werd het in de 88e minuut 2-4 en wist men aan de zijde van Nieuwenhoorn dat het er wel op zou zitten, want de tijd en energie ontbraken simpelweg om het tij nog te keren.

 

Enkele minuten later volgde dan ook het eindsignaal en moesten de Nieuwenhoornspelers zich teleurgesteld gewonnen geven. Zo kwam er een einde aan een toch wisselvallig seizoen, waarin Nieuwenhoorn lang mee streed om de titel, maar uiteindelijk genoegen moet nemen met een nieuw verblijf in de 2e klasse. Velo strijdt in de volgende ronde tegen Sparta, dat met 1-4 wist te winnen bij het daardoor gedegradeerde Deltasport om de finaleplek in de nacompetitie. Voor Nieuwenhoorn kan men dus nu al gaan beginnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen, en wie weet kan men, als er onder andere een aantal oud gedienden terugkeren aan de Rijksstraatweg, volgend jaar wel de sprong naar de 1e klasse maken.

 

Opstelling vv Nieuwenhoorn:

Van Wijngen, Paula (79 Gabrieljean), Winterberg, Molendijk, De Bruijne, Wolters, Nooitmeer (46 Speelman) Van der Lijn, Fortes, Burger, Gomes (81 Noordzij).