· 

Vier TVS90 triathleten actief tijdens EK Triathlon in Weert

Afgelopen weekend was het Europees Kampioenschap OD (Olympic Distance) in Weert. Op dit mooie parcours wonnen internationale toppers Alistair Brownlee en Beth Potter de Elite-races bij de heren en de dames. En onze Nederlandse toppers Rachel Klamer, Maya Kingma, Jorik van Egdom en Marco van der Stel pakten brons bij de mixed team relay. Maar onze club had bij de junioren (sprint) en bij de age-groupwedstrijden óók maar liefst 4 leden aan de start staan!

 

Vrijdag beet Kim het spit voor ons af bij de junioren. Enthousiast meldde zij ons: “45e. Op een kleine 15 seconden de grote (kop)groep gemist na zwemmen. Dat gat werd op de fiets bizar snel groter. Ik probeerde mijn benen te sparen voor het lopen, maar dat rennen zat er vandaag niet in zoals andere races. Waanzinnig genoten en een mooie ervaring erbij”. In 59 minuten en 17 seconden was zij binnen (9:32/27:56/21:07) waarbij de spectaculaire 2e wissel van 6 seconden nog wel even genoemd mag worden.

 

Op zaterdag was het tijd voor onze agegroupdames. Joekie en Sandra vertegenwoordigden TVS voor het EK Olympic distance. Beiden in hun eigen leeftijdscategorie.

Op deze eerste zomerse en warme dag behaalde Sandra (25-29 female AG) hier de 23ste plaats in 2:30:58 (24:30/1:11:14/50:06). "Ook ik mocht starten op het EK in weert. Bij het wegzetten van de schoenen kwam ik Joekie tegen. Gezellig! Samen naar het blauwe meertje gefietst voor het zwemparcours. 9 uur het startschot. Zwemmen ging erg goed. Lekker in de groep en een leuk parcours! Na een goeie wissel door op de fiets. Wat een tempo van de Engelsen... Voor mijn doen prima gefietst. Door naar het loop onderdeel. Dit ging niet helemaal zoals ik wilde wat last van steken en vooral de warmte. Al met al kunnen finishen niet helemaal tevreden maar wel een mooie wedstrijd en gave ervaring!!"

Joekie (60-64 female AG) pakte in een sterk veld de 8e plek op het EK en was zelfs 3e Nederlandse. “Na een griepje toch nog gestart bij het EK in Weert. Ik kon helaas niet voluit gaan, dus rustig gestart in het blauwe meer. Dat is een ervaring op zich! Blauw water. Alsof je in een aquarium zwemt. Prachtig om te zien. Lekker gezwommen. Het fietsen ging redelijk. Kon ook daar niet voluit gaan omdat ik kramp had. Aardig heen en weer parkoers langs het kanaal. Links rijden, omdat de Engelsen met een heel leger kwamen opzetten. Hoezo Brexit? Tijdens het lopen was het erg warm. Normaal mijn sterkste onderdeel. Nu even niet. Een griepje laat toch zijn sporen na. Tevreden met mijn 8ste plek van de 17 deelnemers. 3e Nederlandse"

 

De laatste die ons cluppie vertegenwoordigde was Arjen bij de 50-54 male agegroupers. Op de zondag mocht hij na 2:21:15 (24:40/1:01:55/49:09) over het blauwe tapijt onder de finishboog door. Net als Joekie had ook Arjen last gehad van fysieke tegenslag in zijn voorbereiding: “Met lopen betaalde ik de rekening van te weinig duur trainingen na mijn keelontsteking. Hier kwam ik dan ook behoorlijk te kort. Vanmorgen om 4.50 uur uit bed gegaan en 05.30 vertrokken naar Weert. Genoeg tijd om relaxt in T2 (in Weert is er sprake van 2 wisselzones) alles klaar te zetten voor het lopen en daarna naar het blauwe meertje gefietst. Daar de rest van de van de voorbereiding gedaan. Het zwemmen ging lekker maar ook hier wat duurvermogen te kort. Fietsen ging beter. Ongeveer 39km/u gemiddeld Maar er werd beestachtig hard gefietst. Toch heel tevreden met hoe de wedstrijd is gegaan!”. Met een 41ste plek een mooie middenklasser in dit Europese veld.

 

Door de prestatie van Kim op vrijdag mocht zij zondag als een van de triatleten van start met het Nederlandse team in de ETU mixed team relay junioren. Een spectaculaire estafette in een team van de 2 beste heren en de 2 beste dames. De grote triathlonlanden Duitsland en Groot Brittannië pakten hier plek 1 en 2 op het podium. Italië maakte het ereschavot compleet. Nederland finishte in dit ijzersterke deelnemersveld helaas niet doordat een van de atleten buiten de tijd raakte en niet verder mocht.

 

TVS kan trots zijn op deze prestaties. Weert kan terugkijken op een geslaagd weekend. Maar ze zijn nog niet klaar. Volgende week krijgen zij de divisieteams weer op bezoek waar uiteraard TVS de stad weer oranje zal kleuren!