· 

SC Botlek gooit het roer om bij de jeugdafdeling.

Na de jarenlange ervaringen van Sportclub Botlek in Spijkenisse, heeft het bestuur samen met de jeugdtrainers besloten om het roer qua jeugdafdeling t/m 9 jaar om te gooien met ingang van seizoen 2019-2020. Niet meer de enorme druk bij de jeugd opvoeren om alleen maar prestatiegericht te voetballen, maar juist het plezier in het spelletje bij veel kinderen behouden of terug laten komen.

 

Ontwikkelen en plezier boven presteren SC Botlek: “Wij willen onze jeugdleden in hun ontwikkelfase in het jeugdstadium niet nu al laten trainen als een topsporter. Het kijken naar wie het beste is en het bijhouden van  ranglijsten, heeft een keerzijde: de blessures (vaak aan hak en knie) nemen toe en het plezier in de sport verdwijnt. Want als het woord “selectie” om de hoek komt kijken, raakt iedereen, vaak vooral de ouders (en daarna richting het kind) redelijk in de stress. Want: O jee, als mijn kind maar niet de boot mist.”

Doel van voetballen op jonge leeftijd: Wat vinden de kinderen nu juist het leukst van voetbal? Prof worden? Later veel geld verdienen met voetbal? Óf juist heel leuk spelen met andere kinderen?

 

Feit is namelijk dat gemiddeld maar 1 op de 100 jeugdspelertjes profvoetballer wordt en dus 99 niet. SC Botlek vindt dat jeugdleden, in elk geval de jongste jeugd, geen last moet hebben van prestatiedruk en selecteren. En teveel druk leggen op de spelertjes doen we al helemaal niet. We krijgen elk seizoen wel een signalen dat kinderen zenuwachtig worden aan het eind van het seizoen, of soms zelfs nachten slecht slapen. En dit alleen om de vraag in welk team ze komen. Daar willen we vanaf. Sterker, we vinden het niet gezond en niet normaal. Voetballen doe je voor je plezier. De KNVB ondersteunt. De huidige indeling van de voetbalteams is tegenwoordig zo dat de kinderen op leeftijd worden ingedeeld, maar het is ook gebruikelijk dat men een soort volgsysteem gebruikt. Dus dat de coach aangeeft hoe goed een spelertje is (talentvol, niet zo talentvol, minder talentvol). Bij SC Botlek vinden we dat kinderen in deze ontwikkelfase juist kind moeten zijn en vrij moeten kunnen spelen tot aan de middelbare schoolleeftijd? Elk kind ontwikkelt zich in zijn of haar eigen tempo. En vooral bij kinderen zit er vaak veel verschil in fysieke kracht als ze in januari of in december zijn geboren, terwijl ze dan wel in 1 competitie spelen.

 

Ook bij de KNVB zijn de inzichten aan het veranderen. Het belangrijkste inzicht is dat kinderen zich beter ontwikkelen als ze plezier hebben en niet door ze in hokjes te stoppen. Ieder kind ontwikkelt zich op eigen niveau en op eigen snelheid. Een aantal clubs in Nederland hebben dit inzicht overgenomen. SC Botlek wil hier graag bij aansluiten. De KNVB ondersteunt met diverse handreikingen. Het is ook niet voor niets dat bij de jongste jeugd de ranglijsten niet meer worden bijgehouden door de KNVB.

 

Wat wil SC Botlek?

SC Botlek wil de sympathiekste club van de regio zijn én niet de meest prestatiegerichte! Elk kind moet het bij SC Botlek naar zijn of haar zin hebben. Dat begint op een leeftijd dat het kind binnenkomt bij de club (circa 7 jaar). En dan gaat het niet over “wie haalt die gouden medaille?” maar het gaat eigenlijk om ieders goud. En dat is voor het ene kind een gouden medaille op het WK. Maar voor iemand anders betekent goud dat hij of zij iedere zaterdag met zijn/haar vriendjes mag rondrennen over het veld en plezier maakt.

Bij de jeugd moet het pure plezier voorop staan. Er mag qua niveau geen groot verschil zijn tussen bijvoorbeeld de J10-1, J1O-2 en J1O-3. We willen af van het idee dat er een selectieteam is en de rest. Zo denken we niet en zo willen we niet denken, maar het systeem houdt dit in stand. Dus veranderen we het systeem. We willen liever 4 teams die in de 3e klasse spelen i.p.v. een team in de 1e klassen, een team in d 3e klasse en 2 teams die in de 4e klasse spelen. Uiteraard gaan we bij indelen teams kijken dat er een evenredige samenstelling is van niveau en karaktertjes. Wij gaan niet nu al tegen een kind zeggen dat hij/zij goed of slecht is in iets. En dat hij/zij niet dezelfde kansen zou kunnen krijgen als iemand anders. Wij willen voorkomen dat kinderen veel te vroeg geconfronteerd worden met: “ik ben beter dan jij”. Wij geloven dat je nog niet kunt selecteren op jonge leeftijd en dat talentontwikkeling een proces is. En dat het te vroeg is om dat voor een leeftijd van 10 jaar te doen. Sterker we hebben binnen onze eigen verenigingen diverse voorbeelden gezien dat spelers pas bij de junioren echt tot ontwikkeling komen en dan stappen gaan maken. Eigenlijk weet je als trainer en als vereniging vanaf 10-11 jaar pas wat voor vlees je in de kuip hebt, zowel fysiek als mentaal. Van daaruit kun je doorgroeien en kun je verder selecteren. Uit onderzoek blijkt overigens ook dat vanaf 12 jaar steeds meer kinderen stoppen met sporten in clubverband. Maar liefst twee derde van de pubers stopt met voetballen. Wij denken dat selecties en prestatiedruk daarin een rol spelen (direct of indirect) en willen door dit aangepaste beleid dit zo veel mogelijk voorkomen.

 

Hoe gaat SC Botlek dit doen?

Wij realiseren ons dat dit een serieuze cultuuromslag kan zijn. Ook voor de ouders. Acteren op het hoogste niveau? Een ander beeld? Kampioen worden? Veel ouders vinden dat de verenigingen juist te veel druk uitoefenen op de kinderen. Bij ons is voetbal een hobby! Bij SC Botlek speel je in de jeugd niet altijd op een vaste positie, je moet juist rouleren in het veld; dáár leer je van. Niet altijd hetzelfde, stretchen heet dat. Je specialiseren op een positie kun je pas als je alle facetten hebt geprobeerd. Dus als je bij SC Botlek in de pupillen voetbalt, kies voor voetballen in teamverband op niveau. Geen selectie om de beste spelers, van dat moment, in één team te stoppen. We zijn echt niet bang om een groot talent te missen. Er zijn te veel onzekerheden hoe een, op jonge leeftijd gespot talent, zich gaat ontwikkelen. Uiteraard hebben we oog voor uitzonderlijke talenten, maar het onderscheid op jonge leeftijd zegt niets over de toekomst. Lengte, kracht, snelheid, inzicht en zijn zaken die in de loop van de jaren kunnen veranderen. Een goede pingelaar in de JO8 kan jaren later volledig “verzuipen” in de JO15. We willen dus breder kijken.

We willen zeker niet het beeld neerzetten dat we straks een grote speeltuin zijn, omdat plezier het belangrijkste is. We geloven er in dat ontwikkelen en plezier samen kunnen gaan. We trainen en voetballen straks ontwikkelgericht en niet prestatiegericht. En trainen is trainen en een wedstrijd spelen is uiteraard je best doen. We geloven er namelijk in dat als je trots kan zijn op je eigen- en teamprestatie dit het plezier vergroot. Dit houdt in dat wij bij SC Botlek vanaf seizoen 2019-2020 voor de JO7 tot en met de JO10 een en ander als volgt gaan inrichten:

 Alle jeugdteams tot met JO10 trainen per leeftijdscategorie 1x per week door elkaar, binnen een leeftijdscategorie. We organiseren hier zgn. circuittrainingen voor. Spelers ontmoeten verschillende trainers, spelers komen meer met elkaar in contact en de trainers leren alle spelers kennen. Voor iedereen gelijke kansen.

 De jeugdteams binnen 1 leeftijdscategorie worden qua niveau gelijk ingedeeld. 

 De druk wegnemen bij de kinderen. Geen selecties en prestatiedruk, gewoon lekker voetballen. Plezier in het spel leidt immers ook naar prestaties samen met de positieve opstelling van de trainer voor het zelfvertrouwen van een speler en het team. 

 

SC Botlek gaat hiervoor en kijkt uit naar volgend seizoen, hopelijk doet u met ons mee! Lid worden? Zin om te komen proef trainen? Stuur dan een mailtje naar ledenadmin@scbotlek.nl