· 

Daan van Sintmaartensdijk in ZML Tour

Van woensdag 19 tot en met zondag 23 juni 2019 wordt de ZML Tour voor Elite en Belofterenners gereden. Woensdag begon de wedstrijd met een proloog over 6,8 kilometer in Yerseke.

 

Het 21-jarig Zuidlands wielertalent Daan van Sintmaartensdijk neemt met zijn ploeg Alecto Cycling deel aan deze mooie, zogenaamde sprinterskoers. Met vier WorldTourploegen (Team Lotto Soudal, Team Jumbo Visma, Team Katusha Alpecin en Team Sunweb) is er een mooi deelnemersveld op deze meerdaagse wedstrijd in het zuiden van Nederland afgekomen. Met name Team Jumbo Visma test de sprinttrein van Nederlands sprinttopper Dylan Groenewegen. Met name in de aankomende Tour de France moet Dylan Groenewegen voor Nederland en het team oogsten.

 

Daan van Sintmaartensdijk begint met deze wedstrijd een nieuwe fase in het seizoen. Daan: "Ik heb mijn studieperiode min of meer afgesloten en hoop de pech (valpartijen) van de laatste weken achter me te laten. Ik heb nu meer tijd om te trainen. Ik zal deze wedstrijd in principe werken voor onze Alecto Cycling kopman (en sprinter) Coen Vermeltfoort. Coen gaat de strijd aan met Dylan Groenewegen, Caleb Ewan en andere snelle mannen. Ik heb er zin in." Alecto Cycling is met de volgende renners afgereisd naar Yerseke: 101. Daan van Sintmaartensdijk, 102. Adne Koster, 103. Gijs Meijer, 104. Coen Vermeltfoort, 105. René Hooghiemster, 106 Marco Doets en 107 Abe Celi. Daan komt in aanmerking voor de Witte Trui van het Jongerenklassement. De proloog van 6,8 kilometer werkte Daan af in een tijd van 8:55.340. Iets meer dan een minuut langzamer dan winnaar Jos van Emden (Jumbo Visma / 7:54,740). 

 

Jos van Emden won met een gemiddelde snelheid van 51,6 kilometer per uur de proloog van de ZLM Tour gewonnen. Hij had na 6,8 kilometer aan de finish een voorsprong van 2 seconden op zijn teamgenoot Mike Teunissen. Tony Martin finishte als derde en zorgde voor een heel Jumbo-Visma podium. Jos van Emden: “Ik had de tussentijden van mijn concurrenten gehoord en wist dat ik goed bezig was”, aldus winnaar Jos van Emden na het in ontvangst nemen van de gele ZLM leiderstrui en de blauwe puntentrui van de Provincie Zeeland. “Dit is de derde keer dat ik de proloog van de ZLM Tour weet te winnen. Ik ben hier erg blij mee.” De hardrijder van Jumbo-Visma wil nog niet nadenken over het algemeen klassement. “Het is nog te vroeg om daar aan te denken, maar we gaan wel ons best doen om hier als ploeg goed te presteren.”

De weergoden waren de renners gunstig gezind in Yerseke. Bij de start van de proloog begon het weliswaar te regenen, waardoor een groot aantal coureurs onder natte weersomstandigheden moest rijden. Later op de avond werd het droog, waardoor de renners die later van start gingen ook snellere tijden wisten te rijden.

Achter het trio van Jumbo-Visma wist Alex Dowsett van Katusha-Alpecin de vierde tijd te realiseren. Max Walscheid (Team Sunweb) zette de vijfde tijd op de klokken. Lotto-Soudal renner Rasmus Byriel Iversen mocht de witte Shimano-trui van beste jongere in ontvangst nemen.

 

Vandaag (donderdag) gaat de ZML Tour verder met de etappe Bredene (België)-Heinskenszand (197,9 km). Daarna volgen nog Etten Leur - Buchten (168,1 km), Buchten - Landgraaf (171,4 km) en Eindhoven - Tilburg (170,1 km).

Op de foto's van onze huisfotograaf Daan van Sintmaartensdijk, Dylan Groenewegen, Caleb Ewan en Jos van Emden.