· 

Schaakvereniging De Pionier 45 jaar oud.

Deze laatste avond van seizoen '18-'19 kende, vergeleken met een aantal eerdere avonden, een goede opkomst bij de Hellevoetse Schaakvereniging De Pionier. Maar dat had ook wel een reden, als je weet, dat de avond een feestelijk tintje had gekregen. Door secretaris Sheila de Jonge was iedereen verzocht vroeg aanwezig te willen zijn want het was op deze datum namelijk exact 45 jaar geleden dat de vereniging werd opgericht.
Eerst was er een toespraakje door voorzitter Fred van Wieringen en daarna konden de aanwezige senioren hun laatste partij van het seizoen spelen.

 


Eigenlijk was het toen wel enigszins een doorstart, er had namelijk al eens een schaakvereniging De Pionier bestaan in Hellevoetsluis en daar was toen op doorgeborduurd. Van die toenmalige vereniging is echter nog maar weinig bekend, wel dat de huidige vereniging van hen het aanwezige schaakmateriaal had kunnen overnemen. Maar dit memoreerde voorzitter Fred niet meer in zijn toespraakje. Wel volgde hij in zijn betoog de groei en bloei van de club middels de diverse onderkomens en vroeg het enige nog vanaf de oprichting aanwezige lid, Wim Noordermeer, naar voren om hem een beetje in het zonnetje te zetten. Daarna ging hij de voor de gelegenheid door Reina van Huizen gemaakte taart aansnijden, waarbij ook de jeugd en hun ouders niet werden vergeten, zij waren massaal op de uitnodiging afgekomen.
Het was hem daarbij wel aan te zien, dat het voorzitterschap van een schaakvereniging toch meer is dan "het zijn van de man, die de taart aan komt snijden".