· 

Nieuwe Voetbal Spelregels

 

De internationale spelregelcommissie van het voetbal heeft dit seizoen enkele spelregelwijzigingen doorgevoerd. De wijzigingen op een rijtje:

 

Weg van de verdedigingsmuur.
Bij een vrije trap mogen spelers van de aanvallende partij niet langer plaatsnemen in de verdedigingsmuur. Het idee achter deze nieuwe regel is om te voorkomen dat spelers de muur ontregelen en tegenstanders wegduwen. Vanaf komend seizoen moeten spelers op tenminste één meter afstand van de defensieve muur staan.

 

Tijdrekken voorkomen.
Spelers die gewisseld worden moeten het veld bij de dichtstbijzijnde zij- of achterlijn verlaten en niet, zoals nu, bij de middenlijn aan de zijkant van het veld. Deze regel is bedacht om tijdrekken te vermijden.

 

Strengere regels handsbal.
Zowel een opzettelijke als een onopzettelijke handsbal wordt bestraft als er een doelpunt uit voort komt. Het maakt niet meer uit of de speler de bal nu bewust of onbewust met de hand raakt, als er een doelpunt of directe kans uit voortkomt dan krijgt de tegenstander een vrije trap. Deze regel is bedacht om de scheidsrechter te helpen bij het beoordelen van een handsbal.

 

Doeltrap.
De laatste nieuwe regel gaat over het nemen van een doeltrap. Hierbij is het voor een ontvanger niet langer verplicht om de bal pas buiten het eigen zestienmetergebied aan te raken. Een doelman kan zijn medespeler nu dus ook binnen het eigen strafschopgebied bereiken. Een tegenstander kan de bal binnen het strafschopgebied al onderscheppen.