· 

Ansh Jakhari in China voor Jeugd WK.

20-08-2019. Ons Sport op Voorne Puttentalent en enthousiast lid van schaakvereniging Spijkenisse Ansh Jakhari (10 jaar) is gisteren in China gearriveerd om daar deel te nemen aan de Jeugd Wereldkampioenschappen die van 20 augustus tot en met 2 september 2019 in Weifang plaats vinden.

 

Nadat Ansh zich internationaal geplaatst had is hij met behulp van zijn ouders een Crowdfundingactie gestart die er mede toe geleid heeft dat Ansh deze week af kon reizen naar Weifang. Het WK avontuur is nu gestart. Na een lange vlucht zijn Ansh en zijn ouders in China aangekomen. Een weekje voor de start van het toernooi. Nu tijd om te acclimatiseren, voor te bereiden en een beetje van de omgeving te genieten (soort vakantie). Ansh ging na de reis vermoeid naar het hotel, waar gelukkig wel lekker gegeten kan worden (zie deze link op de Facebookpagina van SV Spijkenisse). Tijdens het toernooi zal Rick Lahaye, op afstand, schaaktechnische ondersteuning bieden en samen met SV Spijkenisse verslag doen.

Bijna duizend jeugdspelers uit 55 landen nemen deel aan het WK in Weifang. De komende 13 dagen zullen 11 ronden gespeeld worden. Op onderstaande foto's de lobby van het spelershotel, de ingang van de speelzaal en een kijkje bij het keurig opgestelde speelveld. Met Chinese precisie. 


Schaakvereniging Spijkenisse probeert zoveel mogelijk de partijverslagen op haar website te zetten, en alle andere tussentijdse activiteiten op de Facebookpagina van de vereniging te plaatsen.

Voor nu mag Ansh heel tevreden zijn met het eerste punt. We wensen hem er nog veel meer toe, na hard werken achter de 64 velden.

21-08-2019.

De eerste ronde van het WK in China is door Ansh op overtuigende manier met winst afgesloten. Voordat het zover was werd er eerst nog voorbereid, op afstand, met zijn coach/begeleider Rick Lahaye (zie foto).

 

In deze eerste partij moest Ansh met wit tegen Saiai Purimprach uit Thailand. In de voorbereiding via internet keek hij met Rick naar enkele partijen van zijn tegenstander en deden ze een aantal oefeningen. 
Ansh had gezonde spanning en zin in het toernooi. Hij ging direct vanaf het begin vol in de aanval in de Franse opening. Op de juiste momenten gebruikte hij zijn tijd goed om de beste zet te vinden. 
Na voldoende materiaalwinst maakte Ansh netjes de stelling 'dood', door de dames te ruilen en tegenspel te voorkomen. Met een kwaliteit meer wist hij het eindspel technisch goed af te maken. Een uitstekend begin!

22-08-2019.

De tweede ronde moest Ansh met zwart tegen Lichen Zhang uit China. Helaas konden we geen partijen in de database vinden. We keken in de voorbereiding nog even naar e4 en d4, maar uiteraard speelde zijn tegenstander 1.c4. Verwacht werd door ons dat zijn tegenstander een lagere rating had dan zijn werkelijke speelsterkte. Dat klopte ook wel.

De opening werd rustig opgezet van beide kanten. Wederom nam Ansh op de juiste momenten zijn tijd om de beste zet uit te rekenen. Hij kwam uiteindelijk dan ook iets beter te staan met zwart. Toen ging het alleen mis. Hij zag een zet totaal over het hoofd en gaf zomaar een pion weg. Zijn tegenstander speelde het sterk en gaf geen ruimte meer om terug te komen in de partij. Hij maakte de partij netjes af. Hij deed zijn stinkende best, maar het resultaat mocht er vandaag helaas niet zijn. Kan gebeuren! Morgen de derde ronde en proberen te herpakken! (door: Rick)💪

23-08-2019.

Ansh heeft zijn tweede punt behaald. Een score van twee uit drie is natuurlijk een uitstekend begin! Deze keer een kort verslag van de vandaag gespeelde derde ronde.

In de derde ronde moest Ansh met wit tegen Theerath Samatthanan uit Thailand. De voorbereiding met de Najdorf kwam op het bord. Ansh wist heel snel voordeel te behalen en maakte het goed af. Goed herpakt na gisteren!

Hier de link naar de partij. Daarna was het goed om even te ontspannen in de aanloop van ronde 4.

(door: Rick).

24-08-2019.

Ansh heeft de vierde ronde wedstrijd verloren. Hiermede komt hij op twee uit vier. Een voorlopig resultaat waar menig NL jeugdschaker nu thuis jaloers op kan zijn.

In de 4e ronde kreeg Ansh wederom een Engelse opening tegen in ronde vier met zwart. In het middenspel verloor Ansh alleen de grip op de stelling. Positioneel wist zijn tegenstander hem onder druk te zetten. Ansh wist taai te verdedigen, maar zijn tegenstander speelde uitstekend. Hij ontkwam er niet aan om materiaal weg te geven. Zijn tegenstander maakte het netjes af.

Ansh gaat het patroon nu nog 1 keer voortzetten hopen we: winst in ronde 5. En daarna doorbreken!

(door: Rick).

28-08-2019.

Het is best heel bijzonder te noemen dat er van Schaakvereniging Spijkenisse een zo jonge schaker deel mag nemen aan het WK in het Chinese Weifang. Er zijn al eerdere schakers van de Spijkenisser Schaakvereniging naar het WK geweest, maar of ze deze leeftijd hadden??

Een paar weken gelden vertrokken Ansh en zijn ouders naar China om eerst een week te acclimatiseren en rustig voor te bereiden. Daarna de start van het toernooi.

Duidelijk bleek na een paar ronden dat het deelnemersveld sterk was en met 2 punten na vier partijen kon Ansh goed meekomen. Nu hij net over de helft is, blijkt dat hij een aantal zeer sterke Mongoolse schakers aan het bord kreeg en de punten niet meer behaald werden.

Dat mocht de pret niet drukken en is er tijd genomen om de cultuur op te snuiven om daarna de laatste helft met versterkte motivatie tegemoet te treden.

(door: SV Spijkenisse).

WK ambiance Top voor Ansh Jakhari

31-08-2019.

Natuurlijk gaat het om het schaken bij het WK, maar als dat dan in een prettige omgeving kan, dan is dat niet verkeerd natuurlijk. 

In deze laatste periode van het toernooi pakt Ansh ook weer wat punten.

Op de SV Spijkenissewebsite party nr 9.

Een gedetailleerd verslag van de partij tegen de Chinees Huang. Door Jan Werle.

 

24-09-2019.

We hadden niets meer gelezen over het schaaktoernooi in China. Daarom even contact gehad met vader Sharma:

"Ansh had zijn 10e partij verloren en de 11 de remise gespeeld. 4 punten uit 11 partijen (3 gewonnen en 2 remises). Al met al een leuke ervaring en een idee gekregen waar hij momenteel staat. Voor toekomstige internationale toernooien weet Ansh wat hem te wachten staat en kan hij zich beter er op voorbereiden. De Aziaten en Russen trainen 8 uur per dag en de meeste spelers gaan niet naar school. Hebben een lage Fiderating, maar bleken supersterk te spelen. Ansh heeft ook leuke vrienden gemaakt. Ansh heeft inmiddels de draad al weer opgepakt en is lekker aan het schaken. Afgelopen weekend zijn eerste overwinning op een IM (Internationaal Meester)toernooi en een toernooi prestatie rating van 2194. Klik hier voor meer.