· 

Frank de Jong Actief op EK in Polen

Vandaag begint in Walbrzych, Polen het EK rolstoelbasketball voor mannen. Hellevoeter Frank de Jong is een van de 12 geselecteerde spelers van de ploeg van bondscoach Cees van Rootselaar.

 

De Selectie Nederland:

Frank de Jong, Anton de Rooij, Jelle van der Steen, Sebastiao Nijman, Robin Poggenwisch, Gijs Even, Joost Morsinkhof, Patrick de Boer, Mendel op den Orth, Mustafa Korkmaz, Mattijs Bellers en 

Quinten Zantinge.

Poule indeling EK:

Poule A

Groot Brittannie

Italie

Zwitserland

Duitsland

Oostenrijk 

Polen

Poule B

Nederland

Spanje

Frankrijk

Israel

Turkije

Rusland 


Speelschema Nederland:

Zaterdag 31 augustus 18.30 Spanje -Nederland 83-36

Zondag 1 september 19.00 Nederland - Frankrijk

Maandag 2 september 18.30 Rusland- Nederland

Dinsdag 3 september 16.45 Turkije -Nederland

Woensdag 4 september 16.15 Nederland - Israel

 

Het Toernooi is tevens de kwalificatie voor Tokyo 2020. Om zich te kwalificeren voor de paralympische spelen moet men bij de eerste 4 eindigen. Op het vorige EK was dat precies de positie waar Nederland eindigde, dus dat is uiteraard nu ook weer het doel, maar dat zal zeker een lastige opgave worden.


31 augustus 2019.

De openingswedstrijd tegen Spanje is voor Nederland uitgelopen op een teleurstellende EK start. De wedstrijd ging met 83-36 ruim verloren. Met name Center Alejandro Zarzuela kon nauwelijks afgestopt worden door de Nederlandse ploeg getuige zijn 24 punten en 14 rebounds. Onder de borden was de Spaanse ploeg duidelijk sterker. In totaal 50 punten werden in de bucket gescoord.  Frank kwam ongeveer 32 minuten in het veld en scoorde daarin 4 punten en 1 rebound. Voor Nederland was Mustafa Korkmaz met 14 punten de best scorende speler. Vanavond zal men tegen Frankrijk duidelijk scherper moeten zijn om zicht te houden op de kwartfinales. Frankrijk opende hun toernooi met een 86-79 zege tegen Israël.


1 september 2019.

Nederland heeft zich goed hersteld van de oorwassing tegen Spanje. Van meet af aan controleerde men het duel tegen Frankrijk, hetgeen een 73- 42 overwinning opleverde. Mendel op den Orth met 18 punten kwam tegen de beduidend kleinere Franse spelers regelmatig makkelijk onder het bord tot scoren. Spelmaker Mustafa Korkmaz was wederom van grote waarde met 17 punten en 12 assists. Frank de Jong speelde iets meer dan 24 minuten mee en kwam hierin tot 2 punten en 3 rebounds. Morgen speelt Nederland tegen de debuterende Russen, die het gisteren tegen Turkije niet onverdienstelijk deden, maar vandaag met 35-101 van t parket werden geveegd door de wederom scherp schietende Spanjaarden.


2 september 2019.

Dankzij een 72-40 zege tegen Rusland is Nederland in ieder geval geplaatst voor de kwartfinale. Natuurlijk zullen ze de resterende duels tegen Turkije en Israel proberen om een zo goed mogelijke uitgangspositie te behalen. Tegen Rusland was het na het eerste kwart 8-24 in Nederlands voordeel en via de ruststand 18-39 was het wel duidelijk dat Nederland de wedstrijd in zijn greep had, na het 3e kwart ook met 19-7 te hebben gewonnen mochten de Russen in het slotkwart ook nog een beetje meespelen. Dat ging dan ook met 15-14 verloren, maar daar kwam de zege uiteraard niet mee in gevaar. Mendel op den Orth met 20, en Mustafa Korkmaz met 17 punten waren uiteraard weer t meest productief, maar man of the match was vandaag Robin Poggenwisch die met 8 rebounds en 11 assists belangrijk was aan beide zijden van het veld. Frank de Jong kreeg weer ruim 23 minuten speeltijd als starter, en kwam tot 4 punten en 3 rebounds. Opvallend vandaag was ook dat Nederland slechts 5 persoonlijke fouten tegen gefloten kreeg.


3 september 2019.

Het Nederlandse Rolstoel Basketbalteam zette vandaag de stijgende lijn in de vierde poulewedstrijd niet door en komt ondanks de comeback in het tweede kwart tekort voor winst tegen Turkije. Oranje verliest met 61-53. Het team kwam vooral aanvallend tekort. Ondanks dat maakte Gijs Even in slechts 25 minuten 27 punten en pakte 6 rebounds. Frank Speelde de gehele wedstrijd maar kwam niet tot scoren en was uitsluitend goed voor 2 assists

 

Morgen de laatste poulewedstrijd. Tegenstander om 16:15 uur is Israël. De derde plaats in de groep staat vast. Oranje kruist tegen de nummer 2 van poule A: naar verwachting Duitsland of Groot-Brittannië.


4 september 2019. 

Nederland wint woensdag het laatste groepsduel met 71-52 van Israël o.a. dankzij 25 punten van Mustafa Korkmaz. Gijs Even met 14 en Joost Morssinkhof met 11 punten kwamen eveneens in de dubbele cijfers. Frank de Jong kwam iets meer dan 16 minuten in het veld en tekende daarin voor 2 rebounds en 2 assists.

 

Vrijdag de kwartfinale waarin Nederland als nr 3 in de poule het moet opnemen tegen Duitsland, dat het in de strijd om de groepswinst in een andere poule aflegde tegen Groot Brittannie. In juli speelde Nederland, tijdens het EK voor de dames in Rotterdam, nog 2 oefenwedstrijden tegen de Duitse ploeg, welke beiden verloren gingen. Prachtig moment dus om zich juist hier daarvoor te revancheren. Als dat lukt is ook plaatsing voor Tokyo een feit, dus het wordt een zeer belangrijk duel. De aanvangstijd van de kwartfinale wordt later vanavond bekend, afhankelijk van de rest van het speelschema.

 

Schema kwartfinales vrijdag 6 september

16.15 Groot Brittannie- Frankrijk

16.45  Duitsland- Nederland

18.30 Italie- Turkije

19.00 Polen- Spanje


6 september 2019

Helaas is het Nederland niet gelukt zich te kwalificeren voor de Paralympics in Tokyo. In de kwartfinale was men met name in de eerste helft niet agressief genoeg waardoor de Duitsers via Dirk Passiwan en Alexander Halouski te makkelijk tot scoren kwamen. Omdat daarnaast de schoten aan Nederlandse zijde niet wilden vallen, was er bij rust een 29-42 achterstand, na een eerste kwart van 13-23 in Nederlands nadeel.

Omdat aan Duitse zijde zij wel gebruik wisten te maken van de geboden ruimtes en Nederland veel 2e kansen nodig had om tot scoren te komen, was het na het 3e kwart, bij 43-61 wel zichtbaar dat de Duitsers door veel met de klok te spelen dit niet zo maar weg zouden gaan geven. Pas in het laatste kwart leek Nederland iets vrijer te gaan spelen. Ondanks de 20-11 kwartwinst kwam de Duitse overwinning niet meer in gevaar. Passiwan en Halouski samen waren goed voor 42 Duitse punten. Nederland had in Mendel Op den Orth met 21 punten hun topscorer, maar Korkmaz en Poggenwisch konden onvoldoende hun stempel op de wedstrijd drukken door de verdedigende druk van de Duitse lagepunters. Met 5 uit 19 en 4 uit 15 respectievelijk haalden zij het Nederlandse schotpercentage drastisch omlaag. Ook vanachter de driepuntslijn met 3 op 12 en vanaf de vrije worplijn met 8 op 18 vrije worpen lieten de Nederlanders te veel punten liggen. Passiwan en Halouski kwamen samen tot 9 op 11 vrije worpen. De overige Duitse spelers kwamen niet aan de vrije worp lijn. Hellevoeter Frank de Jong speelde de gehele wedstrijd mee en kwam tot 2 punten (1 op 3 schoten) en 2 rebounds. 

Door de 63-72 Nederlaag zal Nederland zich moeten herpakken, want hiermee is het eigenlijke doel van het toernooi (plaatsing voor de Paralympische Spelen van Tokyo 2020) dus niet gehaald. Het is te hopen dat men deze teleurstelling goed kan verwerken.


7 september 2019

Nederland verloor vandaag ook de wedstrijd tegen Polen. Na het eerste kwart stond Nederland met 12-14 voor. Bij rust hadden de Polen, voornamelijk via Filipski, een 35-33 voorsprong. In het derde kwart kwam Nederland met 39-41 voor, maar kreeg vervolgens een 16-4 run tegen, waardoor ze na het 3e kwart met 58-51 achter stonden. In het laatste kwart leek Polen het duel vroegtijdig te beslissen, toen ze na een nieuwe run met 72- 58 voor kwamen. Nederland knokte zich nog wel terug, maar ondanks dat ze vanaf dat moment slecht 1 Pools punt incasseerden verloren ze de wedstrijd met 73-67. Door deze Nederlaag speelt men morgen om de 7e en 8e plaats opnieuw tegen Frankrijk. Topscorer aan Nederlandse zijde vandaag was Robin Poggenwisch met 17 punten. Ook pakte hij liefst 15 rebounds. Ook Gijs Even met 12 en Mustafa Korkmaz met 10 punten scoorden in de dubbele cijfers. Frank de Jong speelde weer de volledige 40 minuten en kwam tot 4 punten. 


8 september 2019

Nederland eindigt het EK met een ruime zege tegen Frankrijk en eindigt hierdoor op de 7e plaats. In het eerste kwart was duidelijk dat men het toernooi op een positieve wijze wilde afsluiten en men begon dan ook furieus aan het duel, Na het eerste kwart stond er een 33-14 voorsprong op het bord welke gedurende de wedstrijd eenvoudig verder uitgebreid werd. Uiteindelijk resulteerde dat in een 95-46 overwinning. Gijs Even met 21, Mustafa Korkmaz met 17, Mendel op den Orth met 16 en Quinten Zantinge met 10 punten waren allen erg op dreef, Robin Poggenwisch had weer een all round performance met 8 punten, 9 Rebounds en 13 assists. Frank kwam tot 6 punten en 2 rebounds. Meest memorabele moment van de wedstrijd was echter anderhalve minuut voor tijd het officiele afscheid van Anton de Rooij die een publiekswissel kreeg omdat hij op 51 jarige leeftijd na 759 interlands, door het mislopen van Tokyo zijn internationale carriere als speler beeindigt.