· 

Voorbeschouwing Xerxes DZB-Brielle.

Zaterdag 12 oktober speelt vv Brielle 1 een uitwedstrijd bij Xerxes DZB. De wedstrijd begint om 14.30 uur. vv Brielle kijkt vooruit.

 

Xerxes is opgericht op 1 maart 1904. De eerste competitiewedstrijd werd gespeeld op het terrein aan de Zanddijk. In april 1907 werd het eerste kampioenschap behaald. In 1931, na opnieuw een kampioenschap, promoveert Xerxes naar de eerste klasse en speelt het tegen clubs als Feyenoord, Sparta, ADO, VUC en Ajax. Vele jaren kan Xerxes zich makkelijk handhaven op het toen hoogste niveau. Vanaf 1958 wordt het minder, met als gevolg dat Xerxes degradeert uit het betaalde voetbal. In de zomer van 1967 moet de amateurtak gescheiden worden van de proftak. De Xerxes-amateurs moeten terugkeren naar de vierde klasse. Na vele succesvolle jaren promoveerde kampioen Xerxes in 1976 naar de hoofdklasse. Het laatste grote succes werd behaald in 1980 met het kampioenschap in de hoofdklasse. De zondag-amateurtak werd drie keer kampioen van Nederland.

 

Een teruglopend ledenaantal en een verhuizing (de HSL-Zuidspoorlijn was gepland over het terrein van Xerxes) noopte de club in 2000 tot een fusie met DZB Zevenkamp. In 2010 is het Sportpark sterk verbeterd en in 2013 werd ook de tribune in gebruik genomen. Het sportpark is bij de opening vernoemd naar de legendarische Xerxes-voetballer Faas Wilkes.

 

Dit seizoen begon het team van trainer Tom Rietberg met een 3-0 uitnederlaag bij SV Poortugaal. De tweede competitiewedstrijd werd met 2-0 gewonnen van SV Heinenoord en jongstleden zaterdag wist het knap, met 0-2, te winnen van Forum Sport. Met zes punten uit drie wedstrijden staat XerxesDZB op plaats zes. Als het kans ziet om te winnen van VV Brielle, dan maakt het de slechte start van het seizoen snel goed.

Na een gelijkspel tegen Die Haghe (2-2) en overwinningen tegen respectievelijk RVVH (3-1) en tegen VELO (0-1) vinden we VV Brielle in de competitie terug op plaats twee achter SV Poortugaal met zeven punten. We mogen dus concluderen dat het team van trainer Stanley Rieborn een prima start heeft dit seizoen.
Tegen XerxesDZB heeft Brielle het altijd moeilijk en zeker uit wordt het een lastige klus om de ongeslagen status te behouden. Als Brielle echter in staat is om weer met 100 procent inzet ervoor te gaan, dan zal het naar elkaar toegegroeide team ook weleens XerxesDZB kunnen verrassen.

 

Om 11.45 uur trapt Brielle 2 af tegen XerxesDZB en daarna om 14.30 uur Brielle 1 op het Sportpark Faas Wilkes aan de Igor Stravinskisingel nummer 5 in Rotterdam.

 

Komt u ook kijken? Vanaf 11.45 uur speelt dus Brielle 2 en daarna Brielle 1. Maak er een leuke voetbalmiddag van en ga wat eerder van huis om ook Brielle 2 te steunen.