· 

Triest nieuws: Hans van Vliet overleden.

Voor vele niet-intimi van de illustere radio-sportverslaggever komt dit als een complete verrassing en schok.
geschreven door: Peter van Herp


Iedereen die vanaf eind jaren ‘80 in regio Rotterdam voor voetbalwedstrijden Radio Rijnmond op had staan is bekend met zijn stem. Zijn stem en stijl van verslaggeving, bij tijd en wijle hoogst emotioneel en dus zeer betrokken, is welhaast iconisch geworden.

Van Vliet zocht hierin, met name qua taalgebruik, dikwijls het randje op. Maar wie hier niet al teveel aanstoot aan nam, werd volledig meegesleept in de niet aflatende passie en geestdrift tijdens de Zaterdag -of Zondagmiddagen of doordeweekse Europcup-avonden. Verschillende van die verslagen zijn zelfs op cd verschenen in de loop der jaren.

Toch was er ook nog wel eens kritiek op zijn manier van verslag geven. Zo was er best wel regelmatig kritiek op het feit, dat van Vliet grof taalgebruik niet schuwde. Het gevloek was iets waardoor hij ook nog wel eens in de clinch lag met de Radio Rijnmond directie. Zijn weerwoord was meestal hetzelfde. Voetbal, en zeker clubvoetbal, was een emotionele aangelegenheid en daardoor worden mensen nou eenmaal meegesleept in de beleving. In dit verband werd hem dan ook nogal eens partijdigheid, pro-Feyenoord, verweten.

Niettemin, na het zoveelste (spoed) beraad, trok het bestuur van Radio Rijnmond gedurende die jaren meestal aan het kortste eind. Ze wilden onder geen beding natuurlijk hun populairste verslaggever kwijt en lieten van Vliet dan weer zijn werk doen. Op zijn eigen onvolprezen manier.

Toch vond van Vliet het op een gegeven moment wel welletjes en was hij klaar met de kritiek. Na pakweg twintig jaar, nam hij dan ook afscheid. 


Rust in vrede Hans..... 

 

Bij onze collega's van RTV Rijnmond vind u nog een aantal interviews deze kunt u vinden via de volgende link: Oud-Radio Rijnmond-presentator Hans van Vliet (66) overleden.