· 

Hellevoetse Derby beslist in twee minuten

De derby van Hellevoetsluis deed vanmiddag zijn naam weer eer aan.

Al maandenlang wordt er reikhalzend uitgekeken naar deze pot en heeft iedere voetballiefhebber in Hellevoet en omstreken deze wedstrijd in de agenda aangekruist. De gezonde rivaliteit steekt altijd weer even de kop op en de supporters der beide partijen kunnen niet wachten op de aftrap. Niets of niemand kon hen tegenhouden. De afsluiting van de Rijksstraatweg (Gemeente en Rijkswaterstaat, waarom nu??) werd keurig omzeild en de kou en zeer stormachtige wind, getrotseerd.

 

Uw verslaggever werd keurig ontvangen door het bestuur van VV Nieuwenhoorn, waarvoor dank. Een gezonde dosis spanning op de gezichten van de gastheer, een spanning die bij binnenkomst van voorzitter Edwin Boogaard van VV Hellevoetsluis altijd meteen weer wordt doorbroken. De gastvrouwen van vandaag wilden hem verleiden tot het dragen van een Nieuwenhoorn shawl, maar dat liet de charismatische voorzitter zich niet gebeuren. Het ijs was gebroken.

 

De wedstrijd tussen Eilands Glorie en Eilands trots. Ondanks het verschil op de ranglijst, is de wedstrijd tussen de koploper en de op dat moment nummer acht van de ranglijst in 2E altijd weer een wedstrijd op zich. VV Nieuwenhoorn met veel zelfvertrouwen, na de "overwinning" bij de Nr 2 Oostkapelle/Domburg van vorige week. VV Hellevoetsluis had de week ervoor een knauw gekregen door de 1-2 nederlaag tegen MZC'11, waarvan de beslissing pas in blessuretijd viel.

 

De molen schitterend verlicht door de late avondzon, de uitsupporters met een vuurwerkshow waar de gemeente Rotterdam tijdens Oud en Nieuw jaloers op is en de speaker van vandaag en eigenlijk altijd, Susan van Eijk, in topvorm. De regendruppels gestopt, we zijn er klaar voor!

 

Precies om 17.01 uur werd er afgetrapt. De honderden toeschouwers merkten in het begin niets van het zogenaamde krachtsverschil en VV Hellevoetsluis nam brutaal het heft in handen. Zonder echt gevaarlijk te worden leek de ploeg van Edwin de Koning het minst bang van de twee. Ook leek het, het best om te kunnen gaan met de weersomstandigheden. De uitspelende ploeg had de wind tegen, maar leek nauwkeuriger aan de bal. VV Nieuwenhoorn, met de wind van achter en opzij, wist geen profijt te trekken van dit feit en was in het begin onmachtig. Dit bleek echter van korte duur, want na 10 minuten werd de wedstrijd iets gelijkwaardiger. Nieuwenhoorn kroop iets meer uit de schulp en wilde het thuispubliek beter spel voorschotelen. Na twaalf minuten kwam Hellevoet beter door en ondanks een mooie pass van rechts, die enigszins werd gedragen door de wind, kon Gaultier Obiango niet profiteren.

In de 19de minuut de eerste kans voor Melvin Winterberg namens Nieuwenhoorn, maar hij schoot de bal net naast. Vier minuten later schoot Dimitri Almeida Gomes de bal op de paal en leek de thuisploeg de bovenhand te hebben. Of het bij deze actie was, is niet helemaal zeker, maar Daniel Ribaric, de goalie van Hellevoetsluis, ging er na 26 minuten bij zitten en gaf aan niet verder te kunnen. Een flinke aderlating voor Edwin de Koning, die Daniel achteraf prijsde om zijn uitstraling, gogme en spelinzicht. Daniel was een aantal weken geleden ook al niet helemaal fit en moest, misschien hierdoor, het veld verlaten. Een oponthoud van 5 minuten toch zeker en wie wist erna de draad weer beter op te pakken?  

Hellevoetsluis leek niet uit het veld geslagen en nam, zeker niet tegen de verhouding in, in de 33ste minuut de leiding door een prachtig schot, precies vanaf de 16, door Gaultier Obiango. De in groten getale meegereisde Hellevoetsupporters, gingen compleet uit hun dak, net als alle wisselspelers, die bovenop elkaar en de basisspelers doken. Zou het dan toch? Uitspelen van de eerste helft was het devies en zonder kleerscheuren de kleedkamer opzoeken. 

Hier stak, helaas voor de rood-witten, Christiaan Dabaghian, hoogstpersoonlijk, een stokje voor. Hij gooide de wedstrijd met twee goals ("44 en "45) compleet overhoop. De eerste was een mooie goal, maar vooral bij de tweede leek tweede goalie Sander van Reijn van VV Hellevoet ietwat weifelend en last te hebben van een beetje pleinvrees. 

Ineens was het vuurtje, waarvan je de eerste vlammetjes, eerder verwacht, opgestookt, en konden we ons opmaken voor een spannende tweede helft. De thee zal de ploeg van Ron van den Berg vast een beetje beter hebben gesmaakt.

 

Twee ongewijzigde teams begonnen aan de tweede helft. Genoopt door de eerdere blessure van zijn keeper, kon Edwin de Koning niet meteen wisselen en zijn ploeg geen vuist maken. Nieuwenhoorn deed dat ook niet en het hoogtepunt was een voetballende actie van goalie Christian van Wijngen die twee Hellevoetse aanvallers passeerde in het eigen strafschopgebied. Toch wilde VV Hellevoetsluis het tij nog keren en bracht Marley Dors voor Wouter Besters in de hoop meer stootkracht te kunnen bewerkstelligen. Echter, Christiaan Dabaghian had de dag van zijn leven en leek hij het duel met zijn onofficiële hattrick in de 64ste minuut op slot te gooien: 3-1. Volgens veel supporters leek het duel daarna als een nachtkaars uit te gaan. Vrij toepasselijk bij dit latere tijdstip, maar met de nieuwe LED verlichting van de vereniging was het bij lange na niet duister. Toch leek de scheidsrechter het in de 76ste minuut niet helemaal goed te zien, of ik zag het niet goed, maar hij gaf Nieuwenhoorn, mijns inziens, een onterechte penalty. Een tweede geel, dus rode kaart voor Armin de Rooy, met een nog meer verzwakt Hellevoet als gevolg. Winterberg schoot deze penalty onberispelijk in, waarna hij ietwat provocerend richting uitpubliek rende. Als consequentie kreeg hij een bierdouche over zich heen (het schijnt dat hij nu nog steeds niet hoeft te douchen) en een woedende Frenk van Gelderen achter zich aan. Deze leek, namens de gasten, zijn verantwoording te nemen en Melvin, misschien wel terecht, aan te spreken op zijn gedrag. 

Al weer een moment van een vlam in de pijp, waarvan iedereen zich afvroeg of het bij deze stand en op dat moment nog nodig was. 

Gedragen door de stand en hoe frappant ook, geholpen door de tegenwind, speelde Nieuwenhoorn richting eindsignaal. Tom Sleeuwenhoek, ingevallen voor de onzichtbare Jeffrey Burger, strooide nog meer zout in de Hellevoetse wonden door vlak voor tijd nog de 5-1 aan te tekenen. 

 

De Feestdagen zijn voor Ron van den Berg en zijn team nog eerder begonnen, de ploegen die als concurrent beschouwd worden (Oostkapelle/Domburg en Bruse Boys) gaven vanmiddag cadeautjes weg en door de eigen winst is de voorsprong op de nummer twee nu opgelopen tot 5 punten. Ron zelf was na afloop niet tevreden over het spel van zijn ploeg in de eerste helft, maar zag in het tweede bedrijf een beter Nieuwenhoorn: "We waren onszelf niet in de eerste helft en leken inderdaad meer last dan profijt te hebben van de vele wind in onze rug. Ik ben het compleet eens met je conclusie dat de wedstrijd in de laatste minuten van de eerste helft werd beslist. Wij gingen met zo'n boost de kleedkamer in en hebben dat na de rust kunnen vertalen in het spel. We kwamen veel beter voor de dag en hebben de wedstrijd gedecideerd uitgespeeld. Verder ga ik nu nog meer genieten van de Feestdagen."  

 

Trainer Edwin de Koning van VV Hellevoetsluis was uiteraard teleurgesteld. Desgevraagd reageert hij: "We hebben in de eerste helft ons eigen spel gespeeld. Ik ben trots op de wijze waarop de mannen het hebben aangepakt. We waren fel, kregen kansen en kwamen volgens mij geheel terecht op 0-1. Fitheid heeft ons toen opgebroken. Het is iets waar je met z'n allen verantwoordelijk voor bent. Ik moest helaas te vroeg wisselen en kon, toen het nodig was, niet echt meer iets veranderen. Natuurlijk misten we Daniel en na een ietwat aarzelend begin heeft Sander het met drie belangrijke reddingen, goed opgepakt. Helaas zag je in de tweede helft een aantal keren terug waarom we staan waar we staan op de ranglijst in 2E." 

Over zijn eigen toekomst zegt de Koning: "Ik focus me, zoals ik eerder heb gezegd, op VV Hellevoetsluis. Er zijn een tiental clubs geïnteresseerd. Ik voel me gevleid en het zegt waarschijnlijk iets over hoe er over mij gedacht wordt. Ik heb het gevoel dat er op korte termijn meer bekend zal worden."

 

VV Nieuwenhoorn: Van Wijngen, van de Ruit, Molendijk, Wolters, Paula, Winterberg, van der Lijn, Dabaghian, Gomes, de Bruyne, Burger.

Ingevallen: Sleeuwenhoek, Nooitmeer

 

VV Hellevoetsluis: Ribaric, de Rooij, Mast, Sang a Jong, de Lobel, Poelman, Besters, de Regt, de Koning, van Gelderen, Obiango.

Ingevallen: van Reijn, Dors, Furuncu 

 

Scheidrechter: Pieter van Veelen (Hendrik Ido Ambacht) 

Ass Scheidrechters: Nijssen en Hess.