· 

Marieke van Witzenburg (Brielle) in Ladies Tour Down Under..

De eerste rit van de Santos Tour Down Under in Australië is naar Australisch kampioene Chloe Hosking gegaan. Zij won de peletonsprint na een rit van 116 km in Macclesfield.

 

Marieke van Witzenburg was de meest opvallende landgenote in de openingsrit van Hahndorf naar Macclesfield. De Brielse renster van de Belgische ploeg Doltcini-Van Eyk meldde zich in een vlucht en hield daar de prijs voor de strijdlust en de bergtrui aan over. Marieke: "Ik ben er heel blij mee. Het was een doel van mij om een trui als deze te veroveren en dat lukt al heel vroeg in het seizoen." 

Van de vijf deelnemende Nederlandse vrouwen was Maaike Boogaard (BTC Ljubljana) met de 25e plaats de beste in de dagklassement. Marieke bolde na 116 km in Macclesfield op 3 minuut 44 als 87e over de streep.

 

De tweede rit werd in de nacht van donderdag op vrijdag gereden tussen Murray Bridge en Birdwood (114,9 km). De etappe werd geplaagd door een harde wind. De winst ging naar Amanda Spratt (Aus) van Mitchelton-Scott. Marieke van Witzenburg verloor haar bergtrui aan Liane Lippert van Team Sunweb. Marieke belandde achter in het deelnemersveld en kwam als 73e over de streep. Op 8 minuut 36 van winnares Spratt. 

 

De derde rit is in de nacht van vrijdag op zaterdag gewonnen door Ruth Winder van Trek Segafredo Women. De Australische won na 109,1 km van Nairne naar Stirling de sprint van een 24 vrouwen tellende kopgroep. Marieke van Witzenburg eindigde in een grote groep op 14 min 25 van de winnares als 79e in het deelnemersveld.  

 

Rit vier is zaterdagnacht gewonnen door de Italiaanse Simona Frapporti (Bepink). Marieke eindigde op 21 seconden op de 78e plaats.

 

Hiermede is een einde gekomen aan deze mooie meerdaagse wedswtrijd. Winnares werd Ruth Winder (Trek Segafredo Women). Marieke reed een goede 1e etappe, maar had het daarna zwaar. Ze eindigde uiteindelijk op de 78e plaats op 27 min 16 van Ruth. In het bergklassement eindigde Marieke achter Liane Lippert (Team Sunweb) als tweede.

 

Foto's: team Doltcini-Van Eyk.