· 

Roparunteam Hooymeijer (team 310) neemt voor de 5e keer deel

Er zijn mensen die kanker krijgen. Daarmee krijgen ze letterlijk de schrik van hun leven, stort hun wereld in en begint voor hen een lang, onzeker en angstig traject naar mogelijk herstel.

 

Er zijn mensen van allerlei disciplines die onderzoek doen naar kanker. Steeds vaker levert dat onderzoek  behandelingssucces op, of in ieder geval een kans op meer overleving. Daarmee worden bepaalde kankersoorten steeds vaker ‘behandelbaar’ en daarmee minder uitzichtloos. Daarentegen bestaan er nog steeds soorten kanker die voorlopig niet te behandelen zijn.

 

Er is een stichting die geen onderzoek doet naar kanker, maar die zich inzet voor het op allerlei manieren ondersteunen van mensen die kanker hebben, vaak in de vorm van palliatieve zorg: Stichting Roparun. ‘De Roparun’ is een non-stop-estafettehardloopwedstrijd van meer dan 520 kilometer, die vanaf 1992 t/m 2003 van Rotterdam naar Parijs liep en vanaf 2004 in omgekeerde richting, dus van Parijs naar Rotterdam. Vanwege de toenemende populariteit is er in 2012 een extra route toegevoegd, die van Hamburg naar Rotterdam loopt. Sinds 2019 is het zelfs mogelijk om vanuit Almelo terug te lopen naar Rotterdam - een halve Roparun dus. In 2020 start de Roparun in Duitsland vlakbij Bremen, zodat deze route langer door Noord-Nederland loopt.

 

Er zijn mensen die ervoor zorgen dat de Roparun zijn werk kan doen. Dat doen zij in de vorm van Roparunteams, met elk gemiddeld 25 teamleden. De laatste jaren schommelt het aantal teams rond de 330. Zo’n team bestaat uit een teamcaptain, chauffeurs, navigatoren, verzorgers, fysio’s/masseurs, fietsers en lopers. Zij voeren het hele jaar door actie om zoveel mogelijk geld in te zamelen - geld dat volledig ten goede komt aan de Roparun. Sinds de start van de Roparun in 1992 is er al ruim 88 miljoen euro bijeengebracht.

 

Er is een team dat in 2020 voor de vijfde keer mee gaat doen aan de Roparun: Roparunteam Hooymeijer (team 310). Op een bijzondere wijze zijn in 2016 een aantal mensen tot één team gesmeed. Mensen uit Hellevoetsluis en uit de nabije en iets verdere omgeving. Mensen die zelf ook rechtstreeks of indirect te maken hebben gehad met kanker. Een team dat tot nu toe elk jaar een bijzonder aardig bedrag bijeenbrengt, en daarbij verschillende actievormen niet schuwt. Denk daarbij aan chocoladeverkoop, collecteren in supermarkten en theaters, statiegeldacties, mini-estafettelopen op scholen, sport- en speldagen, bingo’s, verkopen van zelfgemaakte creatieve handarbeid, en pubquizzen. Een team dus dat voor de Roparun ‘gaat’.

Dit is een tijd waarin kanker nog steeds niet overwonnen is. Een tijd waarin onderzoek naar kanker nog steeds topprioriteit heeft. Maar ook een tijd waarin de (palliatieve) zorg voor mensen met kanker steeds belangrijker wordt. Daarom is de Roparun nodig, daarom zijn er Roparunteams nodig, en daarmee zijn er mensen nodig die hun hart op de goede plaats hebben.

 

U kunt de Roparun op verschillende manieren steunen:

door u aan te sluiten bij een Roparunteam

* door acties van Roparunteams te steunen

* door u op te geven als vrijwilliger bij de Roparunorganisatie of bij een team, in welke vorm dan ook 

* door te doen wat u goed dunkt

Voor meer informatie over de Roparun en over Roparunteam Hooymeijer, zie https://www.roparun.nl/ en http://roparunteamhooymeijer.nl/.