· 

Hoe is het toch met de wielerbroers Van Sintmaartensdijk?

Het is al weer bijna drie maanden geleden dat we voor Sport op Voorne Putten het December Familie Interview maakten. We spraken begin december met moeder Yvonne, Roel, Maud, Daan en vader Wim Van Sintmaartensdijk (lees hier nog eens terug). Maar om nu antwoord te geven op de vraag Hoe is het nu met de wielerbroers Van Sintmaartensdijk? Het antwoord luidt: heel goed.

 

Beide regionale wielrenners Roel en Daan Van Sintmaartensdijk hebben een goede sportwinter achter de rug en zijn helemaal klaar en gemotiveerd voor de seizoenstart dit weekend. Beide wielrenners stapten over naar een nieuwe wielerploeg. De 18-jarige Roel ging van Willibrord Wil Vooruit naar Wielerteam Reggeborgh, de 21 jarige Daan maakte de gedwongen overstap van Alecto Cyclingteam (opgeheven) naar VolkertWessels-Merkckx Cycling Team. 

Roel.

Roel heeft vorig seizoen als laatste jaars Junior behoorlijke stappen gemaakt in zijn ontwikkeling. Dit heeft hem een plaats opgeleverd in het VolkertWessels-Merckx opleidingsteam Wielerteam Reggeborgh. Met 3 oudere jaars en 9 eerste jaars Beloften vormt Roel Wielerteam Reggebrogh. En het klikt goed met zijn ploeggenoten. Vorige week kwam de ploeg in Majorca voor een trainingskamp bij elkaar en heeft het samen met het ervaren VolkertWessels-Merckx Cycling Team samen doorgebracht.

Roel: "We trainden als Reggeborghploeg op de fiets wel apart van de ervaren renners van VolertWessels-Merckx, maar de rest van de dagen brachten we gezamenlijk door. Ik zie duidelijk dat de organisatie van de ploeg Reggeborgh weer een stap vooruit is in vergelijking met Willibrord Wil Vooruit. Er gingen voorafgaande aan het trainingskamp op Majorca twee teambussen met al het materiaal vooruit, zodat alles klaar stond toen wij daar arriveerden. Echt fijn! Ook werd ik om de 2 dagen lekker gemasseerd. Er is bij de nieuwe ploeg duidelijk een andere aanpak; nóg professioneler. Je merkt ook dat je omgaat met meer ervaren renners, die je graag verder wegwijs maken in de wielersport en antwoord geven op je vragen."  

Roel vervolgt: "Buiten het trainingskamp om heb ik voornamelijk met broer Daan hier in de omgeving getraind. Dat bevalt mij uitstekend. Ik heb alleen begin januari knieklachten gehad waardoor ik even een paar dagen de fiets niet heb aangeraakt en heb vervolgens onder geen weerstand de trainingskilometers gemaakt. De knieklachten zijn voorbij en ik kijk uit naar het seizoenbegin aanstaande zaterdag 29 februari met de Craft Ster van Zwolle. Ik ben erg benieuwd hoe mijn debuut gaat verlopen. Het worden wedstrijden over een langere afstand en je rijdt tussen renners die al ouder (redactie: dus sterker) zijn. De Reggeborghploeg bestaat uit 5 oudere Beloften (21 jaar) en 9 Rookies (= Beloften 18 jarigen). We komen zaterdag met een ploeg van 6 renners aan de start. Ik sta vooralsnog aan de start met Ruben Buitendijk, Jasper Haest, Martijn Rasenberg, Jans Tigelaar en Chiel Schulten. Ik hoor zaterdagochtend bij de teambespreking wat mijn rol in de koers zal zijn. Ik zal met een goed gevoel op de koers terug kijken zodra ik mijn taken heb kunnen doen óf in de top van het klassement over de finishlijn ben gepasseerd. Ik plak er geen klassering op."

 

Natuurlijk wensen wij als redactie Roel erg veel succes toe bij zijn debuut in direct al een mooie, traditionele (60e editie) koers. Na zaterdag komt Roel tot en met maart aan de start bij:

* 08 maart 2020: 44e Dorpenomloop Ruckphen

* 14 maart 2020: 67e Ronde van Zuid-Holland

* 28 maart 2020: 51e omloop van de Braakman

Archieffoto's Roel in Nederland (links) en Frankrijk (rechts). Foto's: Wim Van Sintmaartensdijk. 

Daan.

Ook Daan heeft een goede winterperiode gehad. In tegenstelling tot Roel geen problemen gekend.

Daan: "Ik heb goed in eigen omgeving kunnen trainen en een aantal Strandraces succesvol afgerond. Begin januari ben ik bijna twee weken naar Calpe (Spanje) gegaan om daar onder goede weersomstandigheden te trainen. Daarna ben ik even thuis geweest om vervolgens voor 9 dagen met de ploeg VolkertWessels-Merkckx Cycling Team naar Majorca te gaan. Ik ben klaar voor het nieuwe seizoen. Ik ga de wedstrijden met een goed gevoel in en hoop dat ik van de ploegleiding kansen krijg om voor de overwinning te gaan. En daar ziet het naar uit. Dat is ook de reden dat ik zaterdag niet in Zwolle aan de start sta. In die wedstrijd zullen alle kaarten vermoedelijk gezet worden op teamgenoot Coen Vermeltfoort. Ik rijd zondag de openingswedstrijd van de U23 Beloften Serie die in Nederland en België jaarlijks gehouden wordt. In Brussel-Opwijk is de eerste wedstrijd in de reeks van tien (red. lees hier meer). Ik hoop uitgespeeld te worden en voor mijn eigen kansen te gaan. Het is een mooi Beloftenveld met een uitdagend parcours waarin ook kasseienstroken zijn opgenomen. Ik heb er hard voor gewerkt om dit jaar een echte afmaker in de koers te zijn. Ik hoop dit voorjaar een aantal keer het podium te halen, maar het liefst natuurlijk dan bovenop het hoogste trapje te staan."

 

Daan heeft vooralsnog het volgende programma: 

* 01 maart 2020: Brussel-Opwijk

* 08 maart 2020: 44e Dorpenomloop Ruckphen

* 14 maart 2020: 67e Ronde van Zuid-Holland

* 18 t/m 22 maart 2020: Olympia's Tour (onder voorbehoud)

* 23 t/m 29 maart 2020: Tour du Normandie (Frankrijk)

 

Daan: "Vooral in Frankrijk hoop ik ook mee te doen met de podiumplaatsen. Het geeft aanzien bij de leeftijdsgenoten. Ik ben klaar voor de wedstrijden. Zonder grote tegenslag hoop ik een mooi voorjaar te rijden."

Natuurlijk wensen wij als redactie Daan enorm veel succes in zijn streven dit voorjaar meerdere keren een podium te halen.

Archieffoto's Daan tijdens Daags na de Tour in Boxmeer. Foto's: Jack Holten.