· 

Helius Heren 1 wint moeizaam van US Heren 2.

Na het onterechte gelijke spel van vorige week tegen de Meeuwen kreeg Helius dit weekend bezoek van US heren 2. De gasten kwamen slechts met 7 spelers en in eveneens groene tenue's de zaal in. Groen tegen Groen kan nou eenmaal niet dus de bezoekers kregen de oranje reserve tenue's van Helius te leen. Omdat de bezoekers dus geen wissels hadden, zou Helius daar dus van moeten profiteren, maar dat bleek toch lastiger dan gedacht.

De Hellevoetse defensie was niet bepaald goed te noemen en de bezoekers konden dan ook lang bij blijven. Ongeveer elke Amsterdamse aanval leverde een treffer op, of de zeer nadrukkelijk aanwezige arbiter Van Heeckeren van Brandsenburg, die zichtbaar meende over arendsogen te beschikken floot voor 7 meter worpen. Het dient gezegd dat hij dat (gelukkig) wel aan beide kanten deed. Na een 12-11 ruststand, waarbij de scores aan Hellevoetse zijde vooral kwamen van Bas van den Heuvel en vele fastbreaks was de verwachting dat de bezoekers toch in het 2e deel meer problemen zouden hebben.

 

Na een 15-12 tussenstand kwamen de bezoekers, die vooral elke gelegenheid aanpakten om snelheid uit het spel te halen, waardoor Helius zich bijna in slaap liet sussen, toch weer terug, mede geholpen door het nog altijd dubieuze optreden van de arbiter, wat tot vele tijdstraffen leidde. Hierdoor moest Thijmen Bestebreurtje, die deze wedstrijd aanvallend niets kon bijdragen, voortijdig naar de kant door zijn 3e tijdstraf. Ook dient gezegd dat de Helius mannen ronduit slordig waren in de afronding. Ondanks het bijna dubbele aantal schoten als de bezoekers in de 2e helft, lukte het maar niet om verder afstand te nemen. Sterker nog, de bezoekers kwamen terug in de wedstrijd en kwamen zelfs langszij. Omdat paal, lat, afgekeurde treffers en een gemiste strafworp ook niet in Hellevoets voordeel zijn, leek het er zelfs op dat de gasten ook nog met de overwinning aan de haal konden gaan, maar nu was de arbiter een keer in Hellevoets voordeel, door eerst een aanvallende overtreding tegen US te fluiten, en vervolgens na een bal die zeker nog niet over de lijn was, Amsterdams commentaar daarop te bestraffen met een tijdstraf. In de ontstane overtalsituatie was het Reinoud Bestebreurtje die met nog enkele seconden te gaan Helius op 21-20 voorsprong bracht. Dat was dan ook de eindstand in deze bijzonder moeizame wedstrijd.

 

Door deze 4e overwinning heeft Helius nu 10 punten en met nog 3 wedstrijden te gaan, lijkt degradatie onafwendbaar, maar de mannen zullen in de resterende duels tegen Venutra, Zeeland en aanstaand kampioen Groene Ster natuurlijk nog wel proberen om de huid zo duur mogelijk te verkopen.

 

Verslag Patrick Buys.