· 

Jump'80 wint duel met 2 gezichten

In de spannende 2e klasse B moest Jump '80 gisteren spelen tegen Argon. Beide ploegen staan gelijk in punten en staan slechts 2 verliespunten achter de gedeelde koplopers Baros en Helmink Heroes, dus de winnaar zou nog steeds kans houden om mee te doen om de titel. De wedstrijd in Mijdrecht was in November geeindigd in 63-62 voor Argon, dus op voorhand beloofde het een spannend duel te worden.

 

In het eerste kwart leken de beide ploegen last van zenuwen te hebben want het duurde ruim 3 minuten alvorens Argon voor het eerst een score deed aantekenen op het digitale wedstrijdformulier.

Jump had zelfs nog meer moeite, want de schoten wilden niet vallen en men koos veelvuldig de verkeerde aanvalsopties. Pas bij een 0-6 tussenstand wist Nick de Kok middels een vrije worp het eerste Hellevoetse punt te maken. Doordat de gasten veel agressiever waren in de rebound kregen ze ondanks slecht schieten vaak de 2e en soms 3e kans. Daardoor stond er na zesenhalve minuut 1-12 op het scorebord.

Middels 2 vriie worpen was na ruim 7 minuten Killian Weijers de volgende die Hellevoetse punten wist te maken. Na een nieuwe score van de bezoekers was het Pieter den Braber die na 8.43 minuten eindelijk het eerste rake 2 puntsschot wist te maken. Het eerste kwart eindigde bij een niet verwachte 7-18 tussenstand.

 

De eerste score in het 2e kwart was een driepunter van Nick de Kok, maar daarna liepen de bezoekers nog steeds verder uit. Wat coach Ronald de Rijke met veelvuldig wisselen ook probeerde, het lukte de eerste helft niet om een vijftal binnen de lijnen te brengen die genoeg energie en beleving opbrachten om de tegenstanders af te stoppen. De bal ging bij de gasten makkelijker rond en ze vonden veelvuldig de gaten in de Hellevoetse defensie. Bij rust stond er dan ook een 20-43 stand op het scorebord en niets wees erop dat de Hellevoeters nog enig moment in de wedstrijd zouden komen.

 

De 2e helft begon men in de kleinere opstelling, in de hoop met meer snelheid de tegenstander te kunnen bestrijden. Doordat er nu meer energie geleverd werd, ook in de verdedigende druk, wist men de achterstand wel wat te verkleinen. In dit kwart begonnen de schoten ook wat beter te vallen en de Kok en Mark de Romph zweepten de ploeg goed op. Door 25 punten in deze periode was de stand na het 3e kwart 45-56 maar nog altijd leek de ommekeer niet te gaan plaatsvinden.

Toch leken de hellevoeters er in het 4e kwart nog een schepje bovenop te kunnen doen en binnen een minuut wist men met een 6-0 tussensprint de achterstand te verkleinen tot 51-56. Zou het dan toch nog een spannend potje worden? Het publiek begon er ook in te geloven dat er toch meer in zat vandaag en ging steeds meer geluid maken. Argon leek het kwijt te raken en na een 52-58 score wisten de bezoekers enkele aanvallen op rij zich geen raad. De Kok (score met bonus vrije worp) bracht het verschil op 3. Volgende aanval weer een misser van de bezoekers. De Kok met 1 vrije worp, bracht het naar 2. Aanval later weer een misser van de bezoekers en vervolgens de Hellevoetse gelijkmaker door den Braber. Na een nieuwe misser aan beide kanten nam Argon een time out, maar de uit die time-out volgende aanval verloor Argon de bal en Yorick van der Kleij bracht Jump voor het eerst op voorsprong. Na de Mijdrechtse gelijkmaker nam Ronald de Rijke met nog anderhalve minuut een time out.

Na de time-out volgde er een fout op Pieter den Braber, die beide toegekende vrije worpen benutte. Aan de andere kant maakte den Braber echter een fout waardoor ook Argon vrije worpen kreeg. Daar ging er echter slechts 1 van raak. Vervolgens vergooide Jump de aanval en mocht Argon opnieuw naar de vrije worp lijn, maar beide vrije worpen gingen mis. Om de klok te stoppen moest Argon opnieuw een fout maken. Yorick van der Kleij benutte beide vrije worpen. De volgende aanval wist Marc de Romph de bal te stelen en hij vond opnieuw Yorick van der Klei die de vrije lay-up benutte en de stand met nog 7 seconden op 66-61 bracht. Ondanks de Nooddriepunter van Argon vanaf eigen helft die binnen viel werd de eindstand dus 66-64 en was er zichtbare vreugde aan Hellevoetse kant.

 

Door deze benauwde overwinning klimt men naar de 3e plaats en is er in deze competitie waarin de meest gekke uitslagen vallen, nog altijd niets beslist. Volgende week spelen de mannen een wederom pittige uitwedstrijd bij Bouncers, maar als men in de resterende wedstrijden het niveau wat de ploeg echt wel heeft laat zien hoeven ze daar niet van te verliezen. Om nog kans op de titel te hebben is men echter wel afhankelijk van misstappen van de concurrentie, maar ook dat is zeker niet uitgesloten in deze competitie.

 

Verslag: Patrick Buys.