Hoe gaan de verenigingen op Voorne Putten om met de Corona Crisis?

De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Ten tijde van de rondvraag bij de diverse clubs, waren de nieuwe maatregelen van het kabinet, nog niet bij alle verenigingen bekend. Clubs verkeren vaak in onzekerheid. Er zijn natuurlijk diverse competities definitief afgelast. Hierdoor moeten o.a. de basketbal, volleybal en atletiekverenigingen uitkijken naar het volgend seizoen en of najaar, echter de grootste bonden, KNVB en KNHB hebben nog geen beslissing genomen. Althans er zijn diverse scenario's mogelijk. Hoe denken de verenigingen over deze enorm vervelende situatie, hoe gaat men met de COVID-19-crisis om?  

Volgens Voorzitter Marco van Putten van Sc Botlek, is het een bizarre tijd. Van Putten: "Als bestuurder van een vereniging voel je je verantwoordelijkheid voor je vereniging. En ondertussen heb je het werk dat aandacht vraagt en daarnaast je gezin. Het zijn tropenweken. In een bedrijf verbonden met de zorg drukt de verantwoordelijkheid en vraagt dit snel schakelen. 

Met de vereniging gaat het goed, zover het kan. We zijn dicht. De bal rolt niet en dat doet pijn. We proberen onze rol als vereniging te pakken door met regelmaat te communiceren over de situatie. Het doet ook pijn als we producten moet weggooien die over de datum zijn of gaan. Deze afschrijvingen kosten geld. Daarnaast komt er op dit moment ook niets binnen. Geen kantine inkomsten. De toernooien komen eraan, het goede weer. Dit geeft wel een klap aan de vereniging. Het is ook niet de periode dat je makkelijk een sponsor kunt betrekken bij de club. We hopen dat onze leden onze sponsors in deze lastige tijden steunen. Veel van onze sponsors proberen op creatieve wijze deze tijd door te komen. Ik hoop dat ze deze periode door komen en dat onze leden ze nu supporteren." 

Van Putten vervolgt: "Op sportief gebied is het zeer onzeker. Onze selectie stond er niet best voor en we zitten in de competitie nog met een gevalletje HBSS, die vals heeft gespeeld, waardoor er nog heel wat inhaalwedstrijden zijn. Ik ben benieuwd hoe dit zich gaat vervolgen. We zaten nog in de periode van selectiesamenstelling. Gesprekken voeren is nu heel lastig. Het goede gevoel dat je als vereniging wil overbrengen is lastig. We willen nog steeds spelers erbij hebben voor komend seizoen bij de selectie. Geïnteresseerden mogen altijd bellen of mailen ;-) info@scbotlek.nl."

 

Van Putten: "Hoe het met rest van de competities gaat is een grote vraag. Als de competitie wordt hervat en door het inhaalprogramma moeten de toernooien worden geschrapt, dan zijn verenigingen ook niet blij. Juist een toernooi is een belangrijke inkomstenbron. Kinderen die niet sporten en nu thuiszitten; het is als bestuurder van een voetbalvereniging een verschrikkelijk gedachte. 

Als bestuur communiceren we regelmatig via telefoon, mail of whatsapp. Er is geen crisisteam. We hebben korte lijnen en ieder kent zijn verantwoordelijkheid. De kantinebeheerder regelt zijn zaken en deelt dat met ons. Gesprekken met de selectiebegeleider worden met verantwoordelijke bestuursleden telefonisch gesproken. Een secretaris die nauw contact houdt met gemeente en KNVB en de informatie deelt. Het is allemaal anders, maar het gaat door. 

Wij hebben zoals opgedragen het sportpark gesloten, helaas zagen we dat de gemeente aan de andere kant de poort weer openzette. Dat is niet echt handig. Ik hoop dat de gemeente/overheid/waterschap ons tegemoet gaat komen met tegemoetkomende kosten en belastingen. Het gebruik en verbruik zijn 0, de inkomsten zijn 0. Dus zet alle rekeningen dan ook graag op 0. Voor de rest is het afwachten wat de toekomst brengt."

De secretaris van Toerclub Voorne Putten laat ons weten sinds 12 maart de ledenvergadering te hebben gecancelled en aansluitend de geplande toer- en trainingsritten laten vervallen. "Alle leden zijn gemaild en op de webpagina www.tcvp.nl wordt dit ook vermeld. Wij volgen het advies van de NTFU. Er komen geen vragen vanuit de vereniging. 

Het bestuur heeft via whatsapp de mogelijkheid direct met elkaar te communiceren. Dit gebeurt vanzelfsprekend iets vaker dan normaal." 

 

 

Voorzitter Arie de Snaijer van LTV Zuidland laat ons het volgende weten: "Wij van LTV Zuidland volgen alle adviezen en regels zoals door de KNLTB naar de verengingen is gecommuniceerd. Het bestuur heeft wat vaker contact en zo nodig overleg via mail. Wij communiceren regelmatig via de digitale nieuwsbrief naar alle leden om ze op de hoogte te houden; krijgen daarnaast weinig vragen. De situatie is voor iedereen nieuw en we volgen de media en de KNLTB wat te doen. De gemeentes hebben op dit moment ook wel andere zaken aan hun hoofd als alleen denken aan de sportverenigingen. 

Niemand weet hoe lang dit gaat duren dus welke ondersteuning nodig zal zijn is moeilijk nu te bepalen. 

Wat onze vereniging betreft hebben wij geen doorlopende financiële verplichtingen die onze liquiditeit kunnen aantasten. De bonden houden ons op de hoogte van ontwikkelingen en adviseren via mail en nieuwsbrief. Dat is wat ons betreft voldoende, wat ons betreft op dit moment wel. Als iedereen zich aan de overheidsvoorschriften houdt zal het uiteindelijk wel goed komen, maar als we dat niet doen kan het nog wel eens héél lang gaan duren."

Edwin Boogaard, voorzitter van VV Hellevoetsluis is normaal gesproken een man van veel woorden. Echter in dit geval is hij kort en bondig. Boogaard: "Het is heel simpel, zodra ze de maatregelen aankondigden op donderdag 12 maart is ons terrein op slot gegaan en gaan we weer wat doen zodra de diverse instanties daarvoor toestemming geven. Uiteraard is de kantine-omzet een gemis, maar daarentegen hebben wij ook geen kosten.  Hoe het seizoen verder zal verlopen en wat er besloten gaat worden als het seizoen niet afgemaakt kan worden, weet niemand."

Voorzitter Rogier van der Sluijs van HSV Spikes reageert als volgt: "Het seizoen voor HSV Spikes zou eigenlijk vorige week pas starten nadat wij de wintertraining in de zalen hadden beëindigd. Er is veel begrip bij de leden. De bond was zelf wat traag met het informeren van de verenigingen, dus we hadden zelf al maatregelen genomen en toen het bericht over het sluiten van de accommodatie kwam, waren wij al een eind op streek. De competitie is nu uitgesteld. Er is geen crisisteam, daar is de vereniging simpelweg te klein voor, het meeste komt bij het bestuur terecht. Die is niet veel bij elkaar, we wachten de storm even af." Van der Sluijs vervolgt: "Vragen van leden zijn of er niet getraind kan worden met 1,5 meter afstand (nee) en of er contributie teruggegeven kan worden (ook nog nee). 

We zijn aan het kijken of we thuistraining video’s kunnen delen voor de leden (leuk met harde ballen en knuppels in de keuken ofzo) en sommige coaches delen al veel in social media maar een webstek zou wellicht handig zijn."

 

Is er veel overleg met de gemeentes, hoe kan men u ondersteunen? 

Van der Sluijs: "Nog niet, we hebben wel accommodatie overleg gehad want het veld zou speelklaar gemaakt worden. Ik weet eerlijk gezegd de huidige situatie niet want er zou nog een gravellaag bij komen maar vooralsnog is daar nu geen haast bij. De steun van de bond is minimaal maar niet anders dan we gewend zijn. We blijven natuurlijk hoopvol gestemd, we hadden tijdens de winterstop een leuke aanwas van de jongste leden en we hopen dat gewoon door te zetten als we weer de wei in mogen. 

 

Is er verder nog iets dat u met ons zou willen delen? 

Van der Sluijs: "De huur van de velden gaat naar gebruik, heeft de huidige situatie daar invloed op, met andere woorden zal de veldhuur inderdaad navenant aan het gebruik zijn dit seizoen?"

Marije Kok, secretaris van AV Spark in Spijkenisse kon ons het volgende melden: "De vereniging is gesloten dus het atletiek- en verenigingsleven is gestopt. Ook is het atletiekseizoen in het voorjaar helaas van de kalender geschrapt. Het bestuur van AV SPark volgt nauwgezet het RIVM, NOC/NSF, Atletiekunie en lokale overheid. De vragen van de leden zijn gericht op de atletieksport en het baangebruik. De bond informeert ons via de website, via mail en telefonisch, dit is voldoende."

Jan Zoetemeijer, secretaris bij OVV Oostvoorne kan ons het volgende melden: "Zoals bij alle verenigingen ligt alles bij ons stil. Dit betekent wel kosten, maar weinig tot geen inkomsten. Verder is de accommodatie vanuit de Gemeente gesloten. Alle voetbalattributen zijn verwijderd cq veiliggesteld, met de hoop dat de jeugd van het veld blijft. Dit laatste is nogal een dingetje, ondanks de berichten op de website, Facebook en twitter en wat vanuit regeringswegen is bepaald. De jeugd gaat hier heel slecht mee om, ze denken echt dat hun niets kan gebeuren. Verder begrijpen we als bestuur de ouders ook niet dat zij dit goedvinden. Boa’s en politie trachten te handhaven, en als het bestuur ze ziet, sturen we ze weg, tot veel onbegrip van de jeugd. Ons bestuur is zeer regelmatig in gesprek, vaak via onze bestuursapp. Er zijn nagenoeg geen vragen van de leden, onze boodschap was ons inziens heel helder. Wij willen, ook via SportopVoornePutten, nogmaals zeer dringend vragen om van de velden af te blijven. Dit is echt een MUST. “blijf van het veld” Tot slot: "We hebben veel overleg met de gemeente en met de BOA”S en de wijkagent. Jan en meerdere leden van het bestuur zien de situatie, zeker ook gezien de nieuwe maatregelen, somber in. Het gevoel is, dat het zeker nog een lange tijd kan gaan duren." 

Volgens Dennis Groenenboom, bestuurslid communicatie bij VV Spijkenisse, zijn alle evenementen tot 1 juni afgelast. Groeneboom: "Sportpark Jaap Riedijk is gesloten/dicht! Het bestuur komt regelmatig middels digitaal overleg (telefonische vergadering) bij elkaar, vooralsnog wekelijks. Er komen geen vragen van leden. Informatie via website/KNVB/Nissewaard laat weinig te vragen over. Er is een dringende oproep om de sportparken niet te betreden. Handhaving treedt hard op en zal zeker beboeten. Blijf thuis!"

Volgens Dennis Groeneboom ondersteunt de Gemeente Nissewaard de vereniging prima. Toch blijft hij en de gehele vereniging, gematigd positief gestemd. "Als we gezamenlijk de maatregelen volgen, overwinnen we ook deze crisis."  

SportopVoornePutten wenst de verenigingen veel succes in deze crisis en hoopt vanzelfsprekend op een snel einde aan deze vervelende situatie.