· 

Wijze woorden Hans de Heer

De beslissing van de KNVB om de competitie in het amateurvoetbal dit seizoen af te breken en dus niet af te maken houdt de gemoederen flink bezig. De beslissing, in verband met de coronacrisis, is natuurlijk geheel terecht. Toch blijkt het voor de maatschappij, maar ook voor de verenigingen en hun leden en dat komt omdat de meesten in onze samenleving nog nooit met een dergelijke crisis te maken hebben gehad, op vele vlakken nog moeilijk om te handelen. Het is voor iedereen een nieuwe, zeer precaire situatie, waar een ieder naar eigen inzicht, gelukkig gesteund door instanties of bonden, invulling aan geeft. ÉÉN dilemma waar de verenigingen mee worstelen, maar de leden ook, is een eventuele compensatie voor de contributie. Een zeer delicate kwestie. Verenigingen lopen maanden aan inkomsten mis en sponsoren dreigen massaal af te haken. Veel clubs volgen de richtlijnen van het NOC/NSF en besluiten om niet te compenseren. Hans de Heer uit Hellevoetsluis, trainer van de Jonge Spartaan en volgend jaar de nieuwe coach van VV Vierpolders, reageert op de ontstane situatie en sprak de volgende, wijze woorden:  

 

"Deze hele (Corona)crisis hakt er in bij elke bedrijfstak. Het amateurvoetbal is in deze ook een bedrijfstak. Namelijk afhankelijk van inkomsten om te overleven. Primair is het voor iedere sporter jammer dat hij of zij zijn sport niet kan beoefenen. Of het nu voetbal, tennis, sportschool of welke sport dan ook betreft. De beslissing van het kabinet is de enige juiste. Maar alsjeblieft laten we met zijn allen de economie proberen zo goed mogelijk in stand te houden. De verenigingen hebben geen inkomsten meer. Wees loyaal naar jouw club of sportschool en denk er überhaupt niet over na om die paar tientjes contributie op te gaan eisen. Verplaats je in de vereniging of de betreffende sportschool. Hun voortbestaan hangt van jou af. En alle trainers die jaren een goed betaalde hobby mochten uitoefenen bij hun sportclubs. Die gaan toch zeker niet in deze maanden hun hand ophouden en hun bezoldiging opeisen terwijl ze (helaas) niets (kunnen)doen voor hun betreffende vereniging? Aub denk na. Verenigingen zijn vaak loyaal naar u geweest, nu is het de beurt aan jullie(leden en trainers)."