· 

Aan de telefoon met Supertalent Kickboksen: Aleysha Smol.

Iemand die al lang op ons verlanglijstje stond voor een interview was de 18 jarige kickbokster Aleysha Smol. Laatst hadden we een afspraak staan, maar moest deze door ziekte afgezegd worden. Nu wel aan de telefoon in de uitzending.

 

Hoe gaat het met je in deze crisisperiode? Aleysha: “Met mij gaat het goed. Het was een vreemde gewaarwording met alles wat er in de wereld gebeurt. Het was echt wel schakelen. Nu heb ik mijn plek gevonden en ga ik door met het leven. Sporten is lastig natuurlijk. Maar gelukkig is mijn vader mijn trainer dus ik kan thuis onder zijn leiding in de tuin aan mijn fitheid werken. De sportschool is gesloten. Allemaal lastig, maar het is even niet anders. Ik loop hard en spar in de tuin met mijn vader.”

 

Sinds wanneer ben je met het kickboksvirus besmet geraakt? Aleysha: "Maar vader is ook kickbokser en ik ging met hem altijd mee. Vader had een proefles geregeld en vanaf dat moment was ik verkocht. Ik kickboks sinds mijn 6e jaar. Nu dus al weer 12 jaar. Ik vind het leuk, door de in de jeugd behaalde successen, is motivatie geen probleem. Ik vind het een leuke sport waar ik al mijn energie in kwijt kan. Ik neem veel deel aan wedstrijden en toernooien. Mijn hoogtepunten tot nu toe zijn de behaalde Europese en Wereldtitels. Ook Duits kampioen worden was een eer.

 

Het kickboksen is ontstaan om verschillende stijlen vechtsporters zich met elkaar te laten meten. Bij het kickboksen en thaiboksen is de manier van trappen anders dan bij taekwondo. Dit verschil wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de verschillende vormen van competitie. Bij taekwondo als wedstrijdsport draait het om het behalen van punten, terwijl het bij thaiboksen de bedoeling is de tegenstander zo hard mogelijk te raken. Elleboogstoten zijn in het kickboksen, anders dan bij het traditionele thaiboksen, niet toegestaan.

 

 

Aleysha richt zich nu op K1 boksen. Ze deed rond haar 9e, 10e jaar haar eerste officiële wedstrijd. Ze heeft geen voorbeelden in de sport (of misschien vader?).  Aleysha: “Ik train door zoveel ik kan (hardlopen/in de tuin sparren met mijn vader) nu de wedstrijden vervallen zijn. Ik hoop dat de Team Tatanium Sportschool in Hoogvliet snel weer open kan.