· 

Het gaat goed met Ron van den Berg. Maar teleurstelling is groot.

De eerste telefonische gast in de uitzending van Radio Sport op Voorne Putten was vanmiddag Ron van den Berg, trainer van vv Nieuwenhoorn (2e klasse E). Ron verkeert in goede gezondheid en zijn gezin ook. Hij ervaart de huidige periode als apart. Ron: “Goed handelen, afstand houden, veel thuis werken, weinig sociaal contact met andere mensen. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik de voetballoze periode onwerkelijk vind. Het valt niet mee! Maar ieders gezondheid is hier nu het belangrijkste.”

 

Ron is oud betaald voetbalspeler van Sparta, Groningen en Excelsior. Ron: “Ik ben en blijf Spartaan. Ik heb 13, 14 seizoenen in het 1e elftal van Sparta gevoetbald en vooral de Europa Cup jaren waren erg leuk en blijven in mijn herinnering. Ik speelde met Sparta steeds tussen de 4e en 8e plaats van de Eredivisie. Dat was ook bij Groningen het geval.” Ron kijkt met een tevreden gevoel terug op zijn profcarrière en heeft wel het idee alles uit zijn carrière te hebben gehaald. Ron: “Het is altijd moeilijk om dat achteraf te bepalen. Waren andere keuzes beter voor je geweest of nam je de juiste beslissing. Je moet ook een beetje geluk hebben. Ik kijk met een mooi gevoel terug op mijn carrière en geniet er nu meer van dan op het moment dat ik er middenin zat.”

 

Hoe vind je dat de teams het nu doen? Ron: “Sparta doet het na de periode in de Keuken Divisie nu weer goed! Ze blijven in de Eredivisie en dat is het allerbelangrijkste. Groningen doet ook weer goed mee en Excelsior haalt er uit wat er op dit moment in zit.”

 

Nu trainer vv Nieuwenhoorn. Op 36 jarige leeftijd heeft Ron als speler afgebouwd bij Nieuwenhoorn. Hij is de A-1 gaan trainen en behaalde ook het Trainer/Coach 1 diploma. Ron is ook assistent trainer van Sparta geweest in de periode Van Hanegem, Rijkaard en Dolf Roks. Ron: “Een erg mooie, leerzame tijd. Ik heb ook nog 3 jaar in het buitenland gezeten. Eén jaar in Dubai en twee jaar in Doha Qatar. Ron: “Het was een uitdaging om de verwende jongens het voetbalspel bij te brengen. Jongens die alles hebben, verwend zijn, aan het voetballen te krijgen, een apart traject. Ik heb ook daar veel geleerd.”

Ron: “Ik ben nu weer actief als selectietrainer van vv Nieuwenhoorn. Het was leuk bij deze vereniging aan het werk te gaan. We hadden vorig seizoen een goed jaar en eindigden op 1 punt na op de tweede plaats. Dit seizoen verlieten we de regio Rotterdam voor de 2e klasse E in Zeeland. We kenden een vliegende start. We hadden gedacht dit weekend kampioen te worden. Het is bizar dat de competitie nu afgelopen is. Erg sneu voor ons. Zo ver bovenaan staan en de 2e periodetitel in de tas. We worden niet beloond voor het goede werk, maar we hebben ons er bij neer te leggen. Elk besluit voor en nadeel. Ik had gehoopt dat de stand leidend was geweest en we kampioen waren geworden en gepromoveerd naar de 1e klasse. Nu moeten we het volgend seizoen maar doen. Het is niet anders.”

 

Hoe gaat de groep er mee om dat de competitie is afgelast. Hoe houd je contact?

Ron: “Dinsdag 10 maart was de laatste training. Vanaf 12 maart werd trainen en voetballen verboden. Ik heb alleen via Whatsapp met spelers contact gehad. We mogen niet bij elkaar op de club komen. Ik heb de spelers geadviseerd te blijven bewegen. Als we weer mogen gaan voetballen, zie ik ze weer.”

Poortugaal wil protest aantekenen (bovenaan 1e klasse > promotie Hoofdklasse mis). Volgens Ron doet Nieuwenhoorn dat niet. Het is even niet anders. Uitspraak = uitspraak Respecteer dat.

 

 

Ron heeft nog een contract voor komend seizoen. Nieuwenhoorn speelt in dezelfde klasse E. Wellicht keert het terug naar de regio Rotterdam. Ron: "Dat is aan de KNVB en zou geen voordeel zijn. Die klasse is sterker. Voordeel is wel dat er meer leuke, gelijkwaardige wedstrijden zullen zijn en de kantine inkomsten voor de vereniging groter zijn. Maar als je snel kampioen willen worden, dan Zeeuwse klasse betere optie."