· 

Patrick Borsboom vindt zijn weg in de scheidsrechterswereld.

Bij ons bericht op Facebook of iemand deelgenoot wilde worden van onze uitzendingen in het sportloze tijdperk, reageerde scheidsrechter Patrick Borsboom direct dat hij wel wat over zijn scheidsrechters loopbaan wilde vertellen. Hier maakten we gretig gebruik van.

 

Patrick Borsboom is inmiddels 52 jaar, woont in Hellevoetsluis en na jarenlang verenigingsscheidsrechter geweest te zijn bij vv Nieuwenhoorn, timmert hij al vier jaar als scheidsrechter in het amateurvoetbal aan de weg. In de afdeling West II is hij inmiddels bij alle regionale clubs wel eens in actie gekomen. Ook voor hem ligt het voetbal stil. Patrick: “En dat valt erg tegen. Ik fluit vaak 3e klasse. Ik zou binnenkort 2e klasse gaan fluiten, maar dat gaat helaas nu niet meer door.” Patrick vervolgt: “Scheidsrechter zijn wordt vaak onderschat. Je moet je goed voorbereiden op de wedstrijden. Drie keer in de week doe ik een duurloop en interval. Vaak samen met collega scheidsrechter Colin Prooi (3e divisie/Hoofdklasse). De scheidsrechter moet kort op het spel staan. Een goede conditie is noodzakelijk. Hoe hoger je fluit, des te fitter je moet zijn. Je moet bij de KNVB in Zeist fitheidstesten doen, wil je promoveren naar de hogere klassen. Nog onduidelijk is of ik nu volgend jaar de 2e klassen mag gaan fluiten. Dat was wel het doel. Mijn beoordelingen zijn in het algemeen goed. Dus de promotiekans was groot.”

 

Is er een leeftijdsgrens in het voetbal voor amateurscheidsrechters? Patrick: “Je kan tot 70 jaar fluiten, maar dan ga je wel terug naar de jeugd. In de jeugd zijn echter ook veel leuke A-categoriewedstrijden. Ik wil doorgaan totdat ik in de 1e klasse fluit. Gezond en fysiek aankan nog een jaar of tien te fluiten. Ik ga er voor!!!”

 

Patrick: “Op dinsdag krijg je de wedstrijd door. Je bereidt je voor op de teams. Je kijkt naar het belang van de wedstrijd. Je kijkt niet naar de spelers of ze op scherp staan. Ik wil geen spelers benadelen en objectief de wedstrijd in gaan. Je wordt een aantal keer per jaar gerapporteerd door KNVB. Een zevental competenties worden beoordeeld. Onder andere op de onderdelen Wedstrijdmanagement, spelregels, positie in het spel, etc. Bij goede beoordelingen kun je promoveren. Drie keer per jaar wordt ik gecoacht.“ 

 

De maatschappij verhard. Heb je daar last van? Patrick: “Voetbal is emotie. Ik blijf zelf rustig en probeer de emotie achter de reactie van spelers te begrijpen. Ik heb de neiging vriendjes te willen blijven met alle spelers. Daar moet ik nog aan werken volgens mijn coach. Ik begrijp spelers vaak goed. Mijn kinderen hebben dezelfde leeftijd. Je hebt altijd spelers die het niet met je eens zijn. Maar zoals ik al eerder zei, de spelers zijn voorlopig nog niet van mij af J .“