· 

Fit blijven en motivatie behouden hoogste prioriteit voor profrenner Kevin Inkelaar.

Redacteur Jack Holten sprak zaterdag 11 april tijdens de Radio uitzending van Sport op Voorne Putten met kersvers profwielrenner Kevin Inkelaar. In verband met de Covid-19-pandemie was Kevin niet in de studio, maar aan de telefoon.

 

De 22 jarige Abbenbroeker Kevin Inkelaar is na twee goede jaren bij de Beloftencategorie vanaf 1 januari 2020 profwielrenner bij de ploeg Bahrain McLaren. Met veel ambitie gestart, wel profwielrenner, maar van deelnemen aan wedstrijden is voorlopig geen sprake.

 

Hoe is het met je gezondheid?

Kevin: “Met mijn gezondheid gaat het goed. Ook in mijn naaste omgeving is iedereen gelukkig goed.”

 

Wanneer denk je zelf weer aan wedstrijden deel te kunnen nemen? Waar droom je van?

Kevin: “Ik hoop dat alles snel weer bij het oude is. Ik wil pas weer aan wedstrijden deelnemen als de regeringen van de landen waarin de wedstrijden georganiseerd worden groen licht geven en de gezondheid van renners en toeschouwers niet meer in gevaar komt. De huidige situatie gaat de sport ver te boven. Het is lastig te voorspellen wanneer ik weer aan wedstrijden deel kan nemen. Als sportman hoop je natuurlijk dat dit zo snel mogelijk is.”

 

In eerdere gesprekken had je aangegeven volledig voor een profcarrière te gaan. Dat wordt nu behoorlijk gedwarsboomd.

Kevin: “Ik ben nog steeds zeer gemotiveerd om in het profpeleton te rijden. Maar laten we nu eerst maar eens proberen dat Covid-19 virus er onder te krijgen en dan pas weer aan wedstrijdwielrennen te denken. Het moet volledig verantwoord zijn. En dat kunnen deskundigen bepalen. Gelukkig kan ik momenteel in Nederland buiten trainen. Ik doe dat alleen. Ik rijd niet samen met anderen zoals het trainingsgroepje Zuidland. Ik vind dat het hoort de maatregelen in Nederland op te volgen. Dat doe ik dan ook!”

 

Heb je nog contact met de ploeg?

Kevin: “Eenmaal per week hebben we gezamenlijk core stability training met de ploeg (online). Daarnaast stuur ik mijn trainingsgegevens in. Het doel is om fit en gemotiveerd te blijven. Wanneer ik weer koers, is onduidelijk. De training is meer een onderhoudstraining dan opbouwtraining. Tegen de tijd dat de wedstrijden weer georganiseerd worden, zal ik gaan opbouwen om wedstrijd klaar te zijn. Nu is het een kwestie van fit blijven.

 

Je hebt helaas pas aan 1 wedstrijd deelgenomen: de Ronde van Valencia. Een meerdaagse wedstrijd in Spanje. Hoe kijk je daar op terug?

Kevin: “Het was een schitterende ervaring. Koers is koers, maar nu zit je op de fiets tussen alle grote namen, zeg maar. Het wedstrijdniveau was wel hoger, maar ik kon mijn werk voor de ploeg goed doen als er om gevraagd werd. Ik heb voornamelijk gewerkt voor Wout Poels en Dylan Teuns.

 

De wielersport staat onder druk. Het is vooral afhankelijk van sponsoren om inkomsten te genereren. Hoe is de huidige situatie bij Bahrain McLaren?

Kevin: “De situatie is behoorlijk onder controle. Ook deze ploeg leidt onder de crisis, maar tot op heden wordt het voortbestaan van de ploeg niet bedreigd.”

 

Maak je wel eens gebruik van de Zwift: de virtuele trainingsmethode (op de hometrainer virtueel fietsen tegen tegenstanders over de hele wereld)?

Kevin: “Ik heb er toevallig vandaag nog opgezeten.”

 

Heb je deelgenomen aan de Zwiftwedstrijd die SEG Racing Academy organiseerde met buurman Daan Hoole (Zuidland)?

Kevin: “Nee, dat niet. Ik heb voor mezelf getraind. Ik heb sinds een paar weken de beschikking over Zwift en zal mij beslist de komende weken een paar keer aansluiten bij een wedstrijd.”

 

Heb je zondag naar de virtuele Ronde van Vlaanderen gekeken? Zeer populair onder de jeugdige kijkers.

Kevin: “Nee, ik heb toen zelf buiten getraind. Het is wel een goed initiatief onder de huidige omstandigheden.” 

 

We wensen Kevin een goede gezondheid toe en hopen voor hem dat aan de lock downperiode in Europa spoedig een einde komt zodat er weer mooie wedstrijden georganiseerd worden waaraan hij kan deelnemen en profervaring op kan doen.

 

Lees hier het uitgebreide interview dat wij 6 november 2019 met hem hadden.

Lees hier de weergave van het telefoongesprek van 12 februari 2020.