· 

HC Voorne ambiteus op weg naar 50 jarig bestaan.

Redacteur Jack Holten sprak zaterdag 11 april tijdens de Radio uitzending van Sport op Voorne Putten met de voorzitter van Hockeyclub Voorne, Alan van Ballegooijen. In verband met de Covid-19-pandemie was Alan niet in de studio, maar aan de telefoon.

 

Voorzitter

Alan van Ballegooijen is sinds anderhalf jaar voorzitter van HC Voorne aan de Boerseweg in Hellevoetsluis. Hij is trots voorzitter van HC Voorne te mogen zijn. Alan: “Voorzitter van HC Voorne zijn is een drukke, gevarieerde taak. Het is ook een leuke en dankbare rol. We hebben momenteel een bestuur van vijf personen en functies, waarvan de secretariaatfunctie helaas vacant is. We overwegen het bestuur uit te breiden gezien de hoeveelheid taken die momenteel op het bestuur afkomen. We denken ook na over bestuursondersteunende functies.”

 

Denk je dat er animo vanuit de vereniging is?

Alan: “Er zijn veel leden die met de vereniging mee willen denken. Een recente strategiesessie heeft dat bewezen. Leden dachten met het bestuur mee over de vragen Wie willen we zijn? Wat willen we doen? En waren bereid met ons Plannen te maken. Maar om commitment te krijgen voor tijdrovende bestuursfuncties is toch lastiger. Leden geven aan het al druk te hebben. Er zijn wel mensen, maar je moet ze enthousiast krijgen. We beschikken desalniettemin over veel leden die vrijwilligerswerk willen verrichten (klussen, dienstverlening).

 

Wat zijn de belangrijkste zaken binnen het bestuursbeleid?

Alan: “Onze 500 leden tellende vereniging viert komend jaar het 50 jarig bestaan. Daar is natuurlijk aandacht voor om dat –na veel ups and downs- op gepaste wijze te gaan vieren. We willen een vereniging zijn waar de leden met plezier trainen/sporten en vooral profiteren van de gezelligheid voor en na de wedstrijden in het clubhuis onder het genot van een praatje, hapje en drankje. We willen zeker ook een sociale functie hebben voor de omgeving. Daarnaast willen wij leden ook ruimte bieden om hun ambitie waar te maken. Met onze hoofdtrainster Van Nieuwenhuizen (ex international) proberen we ons opleidingsplan te verbeteren. We streven er naar de kwaliteit van de trainingen in de breedte te verhogen.”

 

De eerste teams

Alan: “Bij de dames hebben we een zeer jong team dat aan de weg timmert. Het speelt in de 3e klasse. Het herenteam is een mix van routiniers en jeugdige spelers. Gemiddeld iets ouder dan het damesteam. Beide trainers/coaches hebben naar elkaar de ambitie uitgesproken te willen groeien; de eerste resultaten zijn er. Maar ook hier heb je te maken met ups-and-downs. We willen twee stabiele, brede teams formeren waar spelers op elkaar terug kunnen vallen. Dan komt die tweede klasse vanzelf. Het zou mooi zijn als dat over twee jaar gerealiseerd is. Eerder is natuurlijk ook welkom en zou een prima prestatie zijn. Maar vooral bij het herenteam vragen enkele routiniers zich af of ze door willen gaan zodat verjongen, aanvulling spoedig noodzakelijk is. In de A en B-jeugd zit er wel wat talent, maar bij de jongste jeugd is het aanbod minimaal.

 

Hoe komen jullie als vereniging de Covid-19-crisis door?

Alan: “In stilte, zou ik bijna willen zeggen. Je ziet de leden niet op het veld en in het clubhuis. Je probeert ze wel te informeren over datgeen we op de club aan het doen zijn. Maar het is lastig. Ik weet dat de teammanagers in contact blijven met de spelers om alternatieve trainingen en activiteiten op te zetten. De creativiteit binnen de vereniging groeit. Maar het is vooral wachten op het verlossende woord wanneer het seizoen vervolgd wordt óf dat we ons moeten richten op het nieuwe seizoen. Het is surreëel. Het bestuur kijkt vooral hoe we deze periode overleven.”  

 

Wanneer denk je dat er weer gespeeld gaat worden?

Alan: “Dat is lastig. Gaan we dit jaar überhaupt nog spelen en hoe? Anderhalve meter afstand binnen een contactsport als hockey is moeilijk. Ik denk dat als je na 21 april nog een verlenging van de lock down krijgt, uitspelen van de competitie steeds moeilijker wordt. En om nou in de vakantiemaanden juli en augustus te gaan spelen? Als dat kan, verwacht ik dat gezinnen ook op vakantie willen. Als ik het zo op een rijtje zet, zie ik het somber in dat de competitie nog doorgaat.

 

Renovatie van de accommodatie.

Er heeft de afgelopen maanden een forse renovatie van de accommodatie plaats gevonden. Hoe hebben jullie dat gefinancierd? 

Alan: “Deels door reservering van financiën (mede dankzij de penningmeester die goed gekeken en gelet heeft naar inkomsten en uitgaven), beschikten we voor de helft van de uitgaven over eigen middelen. Daarnaast zijn we een lening aangegaan en hebben gebruik gemaakt van gemeentelijke en landelijke subsidieregelingen. Diverse acties zijn door de leden op touw gezet om extra geld binnen te halen. Bovendien heeft de ALV het goedgekeurd dat de leden ook een kleine extra bedrage zouden betalen.