· 

Timon Brosky brengt jeugd en ouderen in beweging.

Timon Brosky (stichting Push) was zaterdag 11 april telefonisch in onze uitzending. Redacteur Marcel van den Nieuwendijk sprak met hem.

 

Hoe gaat het met je?

Timon: “Naar omstandigheden gaat het goed. Ik ben gezond. Mijn familie is gezond. We proberen er het beste van te maken in deze gekke tijd.”

 

Wat vind je van deze periode?

Timon: “Ik maak er het beste van. Maar een heleboel activiteiten voor vaste, verschillende doelgroepen in Brielle, Westvoorne en Hellevoetsluis vallen momenteel weg. En dat is gek om mee te maken; dat went nog steeds niet. Stichting Push is een brede welzijnsorganisatie. Ik zelf zit in het Sportteam Hellevoetsluis en Team Jeugd in Brielle. Push probeert met een gevarieerd aanbod zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen.

 

Hoelang ben je al actief voor de stichting Push?

Timon: “Ik ben al tien jaar actief voor de stichting. Daarvoor heb ik er ook nog twee jaar stage gelopen. Ik ben nu bijna dertig jaar. Ik ben vroeg begonnen met de sportopleiding aan het Albeda Sport & College in Rotterdam. Ik zocht een stageplek, kwam bij Push terecht en ben er niet meer weggegaan. Dus reeds een lange tijd.”

 

Wat deed je in het begin?

Timon: “Ik startte met een klein contract. Ik richtte me op donderdagavond met een sportinstuif in sporthal De Morgenstont. Kinderen, jongeren tussen 5 en 16 jaar lekker in beweging laten komen. Ze kunnen dan zelf de sportactiviteit kiezen die ze willen. Daarnaast vakantieactiviteiten zoals voetbaltoernooien. In de loop der jaren hebben we dat aanbod aangepast. Nu proberen we elke vakantieperiode iets nieuws aan te bieden. In de tijden van Olympische Spelen bieden we Olympische onderdelen aan. De activiteiten passen nu beter in de tijdsgeest. En als je voetbal doet, niet alleen een standaard toernooi, maar allerlei voetbal spelvormen en bubbelvoetbal. Wellicht is dat bubbelvoetbal wel écht 2020!”

 

Je hebt het over de jeugddoelgroep. Maar jullie hebben ook een groep voor ouderen opgestart.

Timon: “Sinds drie jaar hebben we inderdaad in samenwerking met Service Bureau Ouderen (SBO) ook een 75+ groep. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot drie volle groepen op twee verschillende locaties. En vooral voor deze doelgroep vind ik deze tijd verschrikkelijk, omdat ze nu dit contact erg missen. Daarom nemen we nu telefonisch contact met ze op en/of sturen een filmpje om ze toch in beweging te houden.

 

Er zijn veel Jeugd Challenges. Is dat ook voor ouderen?

Timon: “Inderdaad. Veel challenges. En de stichting Push doet daaraan mee. Daarnaast heeft de SBO een website met daarop een digitale stamtafel. Daar worden filmpjes geplaatst die ouderen uit moeten dagen om te blijven bewegen. Ouderen kunnen zich daarvoor aanmelden en dan krijgen ze op een veilige manier de filmpjes aangereikt om elke dag minimaal twee oefeningen te doen.

 

Wat doen jullie nog meer in deze crisistijd?”

Timon: “We gaan in verschillende gemeenten naar scholen om de kinderen van ouders die in vitale beroepen werken en naar school moeten, op school een bewegingsles van een uur aanbieden waarbij we rekening houden met de RIVM voorschriften. Het doel is tweeledig: kinderen in beweging krijgen en het schoolpersoneel een uur ontlasten.

 

Nu we het toch over bewegen hebben, Timon. Jij zou vorige week de marathon lopen in Rotterdam. Dat is niet doorgegaan. Hoe voelde je je daarbij? Je was al een paar maanden in training.

Timon: “Ik zag het eigenlijk al een beetje aankomen dat de marathon in april niet door zou gaan. Nu is de marathon 25 oktober en heb ik dus meer tijd om mij goed voor te bereiden.”

 

Je bent een actieve, goede hardloper die vorig jaar de Health Festloop in Hellevoetsluis won en gisteren een persoonlijk record liep op de tien kilometer.  

Timon: “Dat klopt ja. Ik probeer me zelf ook fit te houden door zeker deze tijd in beweging te blijven. Ik heb mij nieuwe doelen gesteld en één daarvan was om de tien kilometer onder de veertig minuten te lopen. En dat is gelukt. De marathontijd was drie en een half uur, maar nu wil ik hem in 3 uur 15 gaan lopen zodra de omstandigheden goed zijn.

 

Tot slot.

 

We wensen Timon veel succes met zijn Pushactiviteiten en persoonlijke loopdoelen. We blijven hem volgen!