· 

Bij voetbalvrouw Anouk Bruens staat de keeper centraal.

Marcel van den Nieuwendijk had zaterdagmiddag in de radio uitzending telefonisch contact met Keeperstrainer Anouk Bruens. Op advies van redacteur Patrick Buys. En dat bleek geen slecht advies. Het enthousiasme spatte er bij Anouk van af!

 

Hallo Anouk. Hoe gaat het met je?

Anouk: “Het gaat goed met mij. Ik ben gezond en doe veel leuke dingen.”

 

Wat doe je momenteel in de sport?

Anouk: “Ik ben zelf gestopt met sporten en maak nu video’s van en voor keepers en ben keeperstrainer bij SC Botlek.

 

Hoe ben je met voetbal en keepen in aanraking gekomen?

Anouk: “Het begon met pleintjesvoetbal. Ik werd al snel door mijn speelkameraadjes uit de Maaswijk in het doel gezet. Twee jassen op de grond en je had een doel. En ik ben daar niet meer uit gegaan. Ik vond het leuk.” Anouk vervolgt: “Ik heb zes jaar bij vv Spijkenisse in het doel gestaan en ben na omzwervingen bij o.a. Barendrecht bij Sparta terecht gekomen en heb het daar anderhalf jaar volgehouden. Het keepen ging mij tegen staan. Zes, zeven keer per week trainen, het werd mij teveel. Ik ben vrij abrupt gestopt. Ik was echter via Andre Verweel, mijn oud trainer bij Spijkenisse, al als keeperstrainer aan de slag gegaan bij SC Botlek, dus ik richt me nu vooral daarop."

 

Hoe bevalt je dat?

Anouk: “Ik heb het enorm naar mijn zin. Het is leuk met een fanatieke groep jeugd en vrouwen bij SC Botlek te trainen. De SC Botlekdames spelen erg fanatiek. Ze motiveren zichzelf. Ik hoef daar niets aan te doen. Het gaat vanzelf.” 

 

Heb je in deze crisistijd nog contact met speelsters?

Anouk: “We hebben een App-groep. Daar maken we regelmatig gebruik van. Ik maak o.a video’s met keepersoefeningen en stuur deze in.”

 

Hoe gaat het met het Vrouwenvoetbal?

Anouk: “Met de Oranje leeuwinnen gaat het natuurlijk goed. Aanvankelijk leverden hun prestaties nieuwe aanwas op. Maar nu stagneert het een beetje. Dat is jammer. Voetbal is een leuke sport, ook voor meisjes en vrouwen.”

 

YouTube kanaal.

Anouk: “Ik heb sinds enige tijd ook een eigen YouTubekanaal (zie hier). Ik ben zeer enthousiast om daarvoor video’s te maken. Ik heb Gefacetimed met FC Twente keeper Jorn Brondeel, Oranje Leeuwinnen-keepster Loes Geurts (tevens keepster in Zweden) en maak ook instructiefilmpjes voor keepers (“TipsToKeep”). Vooral het filmpje met Loes Geurts vond ik gaaf om te doen. Het is één van de boegbeelden van het Nederlandse Vrouwenvoetbal. Ik was zelf altijd ook wel fan van Maarten van Stekelenburg. Op dit moment vind ik Ter Stege en Onana goed (“sorry Feyenoordfans”). Ik heb ook nog een primeur. Zondag 19 april zet ik een nieuwe video aflevering online. Het betreft een interview met Jacintha Weimar, keepster bij Bayern Munchen. Ook binnenkort een interview met de misschien wel de bekendste keeperstrainer van allemaal, Frans Hoek maken.  Alle filmpjes zijn ook te vinden op mijn Instagramaccount (zie hier)."