· 

Adrie Poldervaart zeer content met contractverlenging FC Groningen

Redacteur Peter van Herp ging in gesprek met de huidige assistent trainer van FC Groningen: Hellevoeter Adrie Poldervaart. Adrie tekende recent voor twee jaar bij.

 

Hoe gaat het met je?

Adrie: “Prima. Ik ben gezond. Mijn familie en vrienden ook.”

 

Wat doe je op dit moment?

Adrie: “Ik ben veel in Hellevoetsluis. Wel ga ik regelmatig naar Groningen voor overleg. Volgende week begint FC Groningen weer in groepjes van zes met de training. Maar mijn huis is inmiddels geschilderd, ik heb veel voorbereidend werk verricht en daarnaast zelf ook nog gesport. Dus ik kom de dagen wel door.”

 

Waar woon je nu?

Adrie: “Ik woon in Groningen tijdens de competitieperiode. Op vrije dagen kom ik dan naar Hellevoetsluis.”

 

Je bent begonnen als fysiotherapeut. Hoe was het om door te groeien naar trainer?

Adrie: “Ik combineerde het trainerschap bij amateurclubs met mijn activiteiten in de fysiotherapie. Toen ik gevraagd werd om trainer van Excelsior te worden, ben ik met de fysiotherapie gestopt.”

 

Hoe was jouw eigen voetbalcarrière?

Adrie: “Ik ben met voetballen bij OHVV begonnen. Ik ben echt een OHVV man. Op mijn 17e ben ik naar vv Spijkenisse gegaan om tussen 1993 en 1995 bij vv Nieuwenhoorn te spelen. Daarna heb ik mijn actieve voetbalcariere tot 2002 weer bij OHVV afgesloten (zie eerder interview).

 

Je werd actief als trainer in het amateurvoetbal totdat je naar Excelsior ging. Je was geliefd als trainer/coach. De mensen waren kapot toen je wegging.

Adrie: “Ik heb zelf besloten om op als trainer op te stappen. Het is een zwarte bladzijde in mijn leven. Ik sta nog steeds achter die beslissing. Veel mensen betreurden mijn vertrek, maar het is helaas in de voetbalwereld zo dat je afhankelijk bent van prestaties.”

 

Ben je nog wel eens bij Excelsior terug geweest?

Adrie: “Ik ben er niet meer terug geweest. Ik zie de meerwaarde er niet van in. Ik heb nog wel met een aantal mensen contact. Zoals met David Mulder die zojuist ook in de uitzending was.”

 

Hoe ervaar je je rol als assistent trainer?

Adrie: “Ik heb nog steeds de ambitie hoofdtrainer te zijn van een betaald voetbalclub. Maar ik ben nu tevreden met mijn rol. Toen Danny Buijs mij vroeg bij te tekenen, heb ik geen moment getwijfeld. Fc Groningen en ik kwamen er samen snel uit. Danny is (op misschien Sjors Ultee na) de jongste trainer in betaald voetbal. De samenwerking is prima. Afgelopen seizoen heeft het team na de winterstop goed gepresteerd na een moeizaam begin. Jammer dat we de competitie niet af hebben kunnen maken.” Adrie vervolgt: “We werken met een grote staf bij Groningen en we vullen elkaar goed aan. Ik ga nu eerst twee jaar FC Groningen doen als assistent trainer en dan zie ik wel wat op mij afkomt. Het moet me gegund worden. Er zal resultaat behaald moeten worden. Een trainerscarrière is moeilijk te plannen. Ik heb bewust de switch gemaakt van fysiotherapie naar trainer/coach. Ik wil daarin verder; ik heb de fysiotherapie vaarwel gezegd.”

 

Jullie beginnen de training weer bij FC Groningen. 

Adrie: “We starten de training in groepjes van zes. Geen duels. We passen de spelvormen aan. We gaan veel met de bal doen. Passen, traptechniek, techniektraining. Afwerkvormen. Geen partijvormen. Misschien mogen we snel opschalen naar 8 of meer mensen, totdat alles weer normaal wordt. We doen er verstandig aan om alle specialisten die momenteel de beslissingen nemen, te volgen. We gaan het zien waartoe dit naar toe gaat.”