Richard de Bijl biedt al 33 jaar kwaliteit en enthousiasme in Spijkenisse.

Al ruim 33 jaar is Richard de Bijl al actief in de sportwereld van Nissewaard. Samen met zijn partner Chita Gross leidt hij de sportschool en fitnesscentrum De Bijl & Gross. Een reden te meer om Richard eens te bellen. Marcel van den Nieuwendijk sprak met hem.

 

Marcel: “Richard de Bijl. Ik ken uw naam al jaren, maar ken u niet persoonlijk. Hoe gaat het met u?”

Richard: “U??? Zeg maar je.”

Marcel: “Maar dat heb ik zo geleerd. Als je iemand niet kent zeg je u. Of anders wordt afgesproken.”

Richard: “Je bent goed door je ouders opgevoed en hebt dat behouden. Netjes. Maar zeg a.u.b. je.”

 

Marcel: “Hoe gaat het met je?”

Richard: “Ik kan zeggen dat het goed met me gaat. Ik en mijn naasten zijn gezond. En dat is al veel waard in deze tijd.”

 

Marcel: “Hoe lang ben je al actief in de Spijkenisser sportwereld?”

Richard: “Ik ben in 1987 de sportschool in Spijkenisse begonnen. De school staat er dus al een hele tijd. Tot aan 1993 heb ik in allerlei gymlokalen van de gemeente les gegeven. Toen werd door de gemeente Spijkenisse in het Sterrenkwartier het gymnastieklokaal aan de Galileilaan te koop aangeboden. Samen met mijn vrouw Chita Gross konden wij uiteindelijk (er waren veel gegadigden) de gymzaal kopen en hebben wij de zaal budoproof ingericht. Budo behelst allerlei vechtvormen die alle vaardigheden en technieken (aanvallen, grijpen en wapens) van een samoerai of andere Japanse krijgers in zich hebben. Voorbeelden van deze krijgskunsten zijn karate-do (de weg van de lege hand), jujutsu-do of judo (grijpen), aikido, kendo (zwaardvechten) iaido, taido en naginata-do. Daarnaast boden wij direct ook conditiesporten aan. Het ging van meet af aan naar tevredenheid. In 1997 hebben wij een aanbouw gerealiseerd voor een fitnesscentrum van 200 m2. In 2006 is de accommodatie nog een keer vergroot met een kantine die we, om de geluidsoverlast voor de buurt te beperken, geluidsarm hebben gemaakt. Al weer veertien jaar.

 

Marcel: “Jullie zijn altijd met de trends meegegaan?”

Richard: “Ja. We hebben nu 18 mensen (parttime) in dienst. We hebben de accommodatie met hypotheken betaald. In eigen bezit, heeft veel voordelen op huur. Momenteel hebben we 1500 leden. In de topjaren 2400.” Richard vervolgt: “In 2006 en 2014 kwamen de low budgetclubs in opmars; vaak onverantwoord sporten. De gemeente was er vooral op gericht gebouwen te verkopen en/of te verhuren. Daardoor was de groei gigantisch. In plaats van 5 zijn er nu 15 sportscholen in Spijkenisse. Bij ons kunnen de leden en klanten er zeker van zijn dat op verantwoorde wijze gesport wordt. We mogen niet mopperen met zoveel leden.”

 

Marcel: “En nu in coronatijd. Vragen de leden hun contributie, abonnementsbijdrage terug?”

Richard: “Op een paar jaar leden na hebben de leden, klanten allemaal hun lesgeld doorbetaald sinds de coronacrisis begonnen is. Zo kunnen we na afloop weer verder gaan met onze mooie sportschool.”

 

Marcel: Maakt u na de crisis dan een gebaar naar de leden? Wilt u de leden na afloop lekker extra verwennen?”

Richard: “Chita en ik hebben besloten na de coronacrisis de budo examens gratis aan te bieden. Daarnaast willen we alle leden een sporttotaalabonnement aanbieden. Voor 44 euro mogen ze aan alles deelnemen. Twee of driehonderd huidige leden met zo’n totaalabonnement ontvangen gratis kop koffie en thee, zodra we weer open gaan. Zij loyaal, dan doen wij dat straks ook!”

 

Marcel: “Jullie hebben niet alleen op Voorne Putten bekendheid met de sportschool.”

Richard: “Onze judoafdeling is de bekendste en met de meeste successen.

Chita en ik zijn met de paplepel groot gebracht met judo. Chita was een topper. Ikzelf ben in Europa bekend om mijn seminars en judotrainingen.”

 

Marcel: “Deze week werden er Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Jou viel dat in het verleden ook al eens ten deel.”

Richard: “Ik ben in 2008 geridderd met een Koninklijke onderscheiding. Ik ontving de Orde van Oranje Nassau als waardering voor mijn hele oeuvre.”

 

Marcel: “Judo aan de basis.”

Richard: “Ja. Judo draagt bij aan een goede opvoeding. Er zit een opvoedkundige kant in de judo sport. Dat is ook de reden dat we al tien jaar actief zijn in het schooljudo om het opvoedkundige aspect daarin mee te nemen. Judo is een sport voor alle leeftijden. Het wordt bij wijze van spreken gedaan van de 3 tot 80 jarige leeftijd. Velen hebben van mij en mijn medewerkers les gehad. Als we een reünie zouden houden, hadden we zo vier Feyenoordstadions vol!”

 

Marcel: “Vanaf maandag gaan ook jullie naar buiten met de jeugd.”

Richard: “Als de weergoden ons gunstig gezind zijn wel ja. We hebben toestemming aan de gemeente gevraagd om alles binnen de maatregelen te organiseren. Judo, karate, etcetera zijn contactsporten. Tot 12 jaar is dat nu vrijgegeven. Voor de groep 12 tot 18 jaar mag er geen contact zijn; dus passen we het trainingsprogramma aan. We gaan trainen op de parkeerplaats van de judoschool. Met hulp van fitnessinstructeurs. Eerst Bootcamptrainingen (conditie weer verhogen); na twee weken hopelijk weer naar binnen als de regering dat toestaat.””

 

Marcel: “Je bent nog steeds gedreven. Jullie kunnen nog twintig jaar door!“ 

Richard: ”Ik ben 67 jaar. Ik ontvang al AOW. Chita is 57. We hebben nog steeds energie om de sportschool te dragen. We werken al vanaf het begin met een vaste groep medewerkers samen. Dus al veel jaren enthousiasme. En als mensen zich bij ons willen aansluiten, zijn ze van harte welkom!”