· 

Wereldtopper Jan Verhaas aan de telefoon bij Radio Sport op Voorne Putten.

Redacteur Marcel van den Nieuwendijk sprak in de radio uitzending van 2 mei met de Nederlandse snookerscheidsrechter Jan Verhaas uit Hellevoetsluis. Jan is al jarenlang een gerespecteerd en gewaardeerd toparbiter. Jan zou momenteel in Sheffield actief zijn tijdens het wereldkampioenschap in The Crucible Theatre. Helaas werd ook dat evenement om begrijpelijke redenen verplaatst naar later dit jaar.

 

Marcel: “Ondanks dat het WK is verplaatst, toch een week volop in de belangstelling Jan. Woensdag in Langs de lijn en vandaag op de radio bij Sport op Voorne Putten.”

Jan: “Langs de lijn was leuk. Fijn dat ze er tijd voor maken. Datzelfde geldt voor Sport op Voorne Putten. Medewerkers van Langs de lijn kwamen zelfs naar mijn huis om camera en geluid te installeren. Het werd een leuk gesprek.”

 

Marcel: “Ik vond jou bescheiden. Je bent wereldberoemd.”

Jan: “Je moet in het juiste perspectief plaatsen, Marcel. In eigen land kan ik nog gewoon over straat, maar in Engeland word ik inderdaad op veel plaatsen herkend. Vooral zodra ik door Sheffield loop.”

 

WK Sheffield verplaatst.

Jan: “Door de coronacrisis is het wereldkampioenschap in Sheffield uitgesteld. De bedoeling is vanaf 31 juli 17 dagen zonder publiek in The Crucible Theatre van Sheffield het kampioenschap alsnog te spelen. De BBC zal ook dan het toernooi uitzenden. Alles is natuurlijk afhankelijk van UK Government. Zij bepalen of het evenement –ook zonder publiek- door kan gaan.”

 

The Crucible Theater in Sheffield: geweldige sfeer!

Jan: “We spelen niet vaak in theaters. Het geeft een andere sfeer. Het is elk jaar weer een feest om daar met het WK te staan. Zolang de huidige voorzitter (Barry Hearn) van de Wereldsnookerbond er nog is, zal het toernooi vermoedelijk in Sheffield gespeeld worden. Er zijn namelijk rijke kapers op de kust. China wil het WK graag hebben. Maar zolang het huidige bestuur er is, zal het WK niet graag naar China gaan.”

 

Marcel: “Je bent thuis. Je vrouw is zeker blij.”

Jan: “Ik ben vaak van huis. Dat is nu anders. En ik kan  zeggen dat ze blij was. We hebben het heerlijk met elkaar. Ze is sinds gisteren wel weer gaan werken. De winkel waar ze werkt is weer open gegaan. Zoals velen heb ik klussen in huis gedaan en hadden we qualitytime met elkaar.”

 

Marcel: “Darten is jouw tweede sport.”

Jan: “Ja, ik volg alles. Ik vind het ook een mooie sport. Er hangt ook een bord in mijn woonkamer en ik gooi regelmatig een pijltje. Niet zo goed, hoor. Er is veel connectie tussen de dartbond PDC en de Snookerbond. Spelers als Raymond van Barneveld, Vincent vd Voort en Rob Meulenkamp ken ik wel en ontmoet ik regelmatig.”

 

Marcel: “Een andere passie is Feyenoord.”

Jan: “Ik volg de club vanuit alle hoeken van de wereld. Het is nu een lastige tijd voor de Rotterdammers. Ze lopen veel inkomsten mis. De spelers, staf, bestuur en supporters kijken uit naar de eerst volgende nieuwe wedstrijd.”

  

Marcel: “Uitzicht op snookerwedstrijden is er nog niet snel.”

Jan: “Het WK is de eerst geplande wedstrijd. Maar de vraag is of deze doorgaat. Kan iedereen invliegen? Is het WK in geval van niet, dan wel representatief? Bij het tennis willen ze 75% aanwezigheid om de uitgestelde en geplande toernooien door te laten gaan. Bij het snooker komt wellicht ook zoiets. Het moet wel een eerlijk WK worden met bijna alle topspelers. Ik heb zo mijn vraagtekens of dit eind juli haalbaar is.”

 

Marcel: “Je bent ook actief op de sociale media. Zo heb je een leuke rubriek Q & A op Twitter (red. vraag en antwoord-rubriek).”

Jan: “Ik ben inderdaad jaren terug op sociale media gegaan. Op twitter is er een Q&A ontstaan. Ik beantwoord de vragen die ik op twitter krijg. Ik vind dit erg leuk om te doen. Er wordt veel gebruik van gemaakt.”

 

Marcel: “Twee nieuwsfeiten trokken laatst mijn aandacht. Peter Ebdon heeft afscheid genomen en Jimmy White daarentegen gaat maar door.”

Jan: “Peter Ebdon is inderdaad gestopt. Een nekblessure belemmert hem om langer door te spelen. Peter was inmiddels wel wat afgezakt op de ranking. Ik heb Peter een persoonlijk berichtje gestuurd. Nog geen antwoord gehad. Ik ben ongetwijfeld niet de enige die dat gedaan heeft.”

Jan vervolgt: “Jimmy White is 58 jaar geworden en een bevlogen snookeraar. Hij gaat maar door. Hij beleeft nog zoveel plezier aan de sport. Hij wil doorgaan tot het gaatje.”

 

Marcel: “Jaren geleden kende snooker in Nederland een opleving. Nu neemt de populariteit weer af.” 

Jan: “Helemaal waar. Het blijft jammer. Daarom ben ik ook blij met de exposure die ik bij Langs de Lijn en Sport op Voorne Putten krijg. Gelukkig is er op Voorne Putten een snookercentrum in Spijkenisse. Zodra het van de regering mag, gaat het centrum weer open voor het publiek. Ik hoop dat veel luisteraars en inwoners van Voorne Putten de weg naar het snookercentrum gaan vinden.”

 

Tot slot.

Voor de link naar het interview dat Marcel 11 mei 2018 met Jan had, open deze link.