· 

Wat betekent de 'versoepeling' voor de Sportverenigingen?

Niet iedereen is blij met de versoepeling van de diverse maatregelen tijdens de Covid-19 periode. Na de persconferentie van Premier Rutte zijn er diverse sportclubs blij met het nieuwe ‘Stappenplan’ echter zijn er ook een aantal die zeker niet tevreden zijn!

 

Met name de Sportscholen en Fitnessclubs, die in principe pas op 1 september weer mogen beginnen, zijn zeer teleurgesteld. 

 

Hoe ziet het stappenplan er uit?

Voor iedereen blijft gelden:

- Was vaak uw handen.

- Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.

- Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg.

- Schud geen handen.

- Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.

- Werk zoveel mogelijk thuis

 

Bent u ziek?

- Blijf thuis bij verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius.

- Heeft u ook koorts en/of benauwdheid? Dan blijven ook huisgenoten thuis. Als u 24 uur lang geen klachten heeft, mag u weer naar buiten.

- Bent u 70 jaar of ouder of heeft u een kwetsbare gezondheid?

- Wees extra voorzichtig. Het kan verstandig zijn om voorlopig nog zoveel mogelijk thuis te blijven.

- Vermijd drukte en geef elkaar de ruimte

- Zorg dat u altijd op 1,5 meter afstand van anderen kunt blijven.

- Is dat niet mogelijk, ga dan ergens anders heen.

 

Stap voor stap 

De Nederlandse aanpak van corona heeft goed gewerkt om de gevolgen van het virus onder controle te krijgen. Het risico is zeker nog niet weg, maar als we ons aan de belangrijkste maatregelen houden, komt er wel stapsgewijs meer ruimte. 

Het kabinet begint met het aanpassen van maatregelen in de buurt, lokaal. Dat geeft weinig drukte op straat, in het verkeer en in het openbaar vervoer. Dan volgen aanpassingen op regionaal niveau, dan op landelijk niveau. Het toestaan van groepen gaat van klein naar groot om alles zo beheersbaar en georganiseerd mogelijk te laten verlopen. De komende tijd worden hiervan de details verder uitgewerkt. Vanaf 11 mei geldt:

  

Sport en spel 

Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding buiten samen sporten, bewegen en activiteiten volgen.

Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen.

Buiten sporten in groepen is voor alle leeftijden toegestaan met ingang van 11 mei, als er 1,5 meter afstand tot elkaar kan worden gehouden. Geen wedstrijden, geen gezamenlijke kleedkamers of douches.

 

Verwachting per 1 september

Als het virus onder controle blijft, gaat ook de deur van het slot voor de fitnessclubs, sauna’s en wellness centra, en verenigingskantines 

Alle contactsporten en binnensporten zijn weer mogelijk voor alle leeftijden. Sportwedstrijden kunnen plaatsvinden zonder publiek. Dit geldt ook voor het betaald voetbal. 

Over evenementen met veel publiek, zoals festivals en grote concerten wordt voorafgaand aan 1 september een besluit genomen.

 

Bron: Rijksoverheid.nl