· 

Arie de Snaijer en 'zijn' Estron Runners organiseren Coronarun i.p.v. Roparun.

We spreken aan de telefoon met Arie de Snayer van Stichting de Estron Runners.

 

Team 89 zou in het Pinksterenweekend deelnemen aan de Roparun en van Bremen naar Rotterdam lopen en fietsen. Door het Coronavirus gaat de Roparun niet door, maar het team heeft een alternatief bedacht: de Coronarun. 

 

Hallo Arie. Hoe is het met jouw gezondheid. En die van je familie en het Estron Runnersteam? 

Zover ik weet, gaat het goed. Er zijn geen corona perikelen in huis en voor zover bij ons bekend, heeft niemand er last van, gelukkig maar!

 

Jullie zouden voor de 19e keer deelnemen aan de Roparun. Wanneer vernamen jullie dat deze niet doorging? 

Vooropgesteld, ik ben zelf geen runner. Ik ben chauffeur op een busje, Dit bevalt me prima, maar het is erg vermoeiend. Gemiddeld zijn we tussen de 45 en 48 uur onderweg. Dat is afhankelijk van de problemen die je onderweg tegen komt. 

Begin april ging de kogel door de kerk. We hadden inmiddels al een aantal activiteiten gestopt, zoals sponsorlopen en collectes. Na de aankondiging van de intelligente lockdown zijn we gestopt, het was een zware periode. 

 

Hoe groot is het team dat deel zou nemen aan de Roparun? 

Normaal gesproken gaan er 24 tot 25 personen mee en zijn er 10 tot 15 die ons nog ondersteunen met activiteiten. Zij zijn verantwoordelijk voor de  collectes, activiteiten en zaken die we rond evenementen als Koningsdag organiseren, ook die groep hoort er absoluut bij. Ook zijn er oud leden van het team die spontaan iets willen doen, je kunt wel zeggen we zijn een hecht collectief! Tevens zijn we een stichting en ik mag de voorzitter spelen, zegt Arie. In het dagelijks leven ook voorzitter van LTV Zuidland. Joop van Schie is ruim 16 jaar teamcaptain geweest en is onlangs opgevolgd door Jeroen Struijk. Die is er als een jonge hond ingestapt en we begeleiden hem maar al te graag. Eerlijk gezegd doen we het met z’n allen het is iedere keer een teamprestatie!

 

Waar komen de teamleden allemaal vandaan? 

De meeste komen van Voorne Putten, voornamelijk uit Nissewaard en Zwartewaal. In het laatste dorp wordt figuurlijk het geld opgespaard. Zo af en toe komen er ook zelfs deelnemers uit Aalsmeer en Rotterdam. Ja, als men ons iets gunt, sluit men gewoon gezellig aan. Veel verloop is er niet, men wil graag bij ons blijven horen. Laatst was er nog een oud lid, die ik weer trof via Linkedin en die vroeg meteen of hij weer iets kon betekenen. Mooi vind ik dat!  

 

Wat doen jullie in het jaar ter voorbereiding op de Roparun? 

Uiteraard zijn we in training en lopen, sporten en fietsen met elkaar. Verder zijn er fondswervingsacties zoals collecteren, bingo, quiznights, sportactiviteiten, schoolsponsorlopen, etc. 

We willen zoveel als mogelijk geld ophalen voor de Roparun en brengen toch ieder jaar zo’n €50.000 euro in de pot! Over twee jaar, het jaar dat we 20 jaar bestaan, proberen we om zelfs €100.000 euro te doneren! 

 

Ondanks dat de Roparun dit jaar niet doorgaat, voelen jullie als team de energie om het pinksterweekend iets te gaan doen. Jullie organiseren de Coronarun. Hoe gaat dit evenement verlopen? Wat gaan jullie doen? 

“Eerlijk gezegd, was het een idee van een politie agent binnen ons team. Die heeft toch alle tijd om iets te verzinnen. (Dit moest ik zeggen overigens 😉) Als je elkaar een aantal weken niet ziet of spreekt, vloeit het teamgevoel een beetje weg. We vroegen iedereen in ons team om ideeën en na een algemene stemming besloten we om voor dit idee te gaan.

 

Zo bedachten we een 24-uurs activiteiten-estafette waarbij elk teamlid een uur lang een activiteit invult naar eigen keuze. Dat kan bijvoorbeeld wandelen, fietsen, skeeleren, hardlopen of een andere activiteit zijn. We zullen digitaal het stokje overdragen naar het volgende teamlid via onze gezamenlijke Whatsapp groep. We laten weten wanneer we gestart en geëindigd zijn, zodat de volgende weet dat hij of zij aan de beurt is. We beginnen op 1e pinksterdag 31 mei 2020 om 12:00 uur en zullen 24 uur later eindigen, op 2e pinksterdag 1 juni 2020 om 12:00 uur). 

 

Het was lastig om onze vaste sponsoren om een bijdrage te vragen, het is toch meer een ludieke actie, toch waren er die spontaan willen doneren, het blijft een actie voor het goede doel natuurlijk! Overige mensen mogen natuurlijk ook doneren. 

 

Wat wordt het doel voor deze actie? 

Het doel is niet geld inzamelen voor Kanker, maar voor iedereen die in de regio bezig is het Coronavirus te bestrijden. We willen de harde werkers in verschillende beroepen een hart onder de riem steken. We willen laten zien hoe trots we zijn op iedereen zijn die bezig is het coronavirus te bestrijden. In het bijzonder het zorgpersoneel, GGD, mantelzorgers, laboranten, brandweer, politie, enz. Wij hopen dat, als er straks weer mogelijkheden zijn, kinderen en kleinkinderen naar vaders, moeders, opa’s en oma’s kunnen, in verzorgingshuizen en ziekenhuizen, met tompouces en ander gebak, van ons ingezameld geld. Dat men bloemen of andere geschenken kan uitreiken aan de toppers uit de zorg en zo zijn er nog vele andere te noemen initiatieven. 

 

Wat kunnen mensen doen als ze enthousiast zijn geworden en ook behoefte hebben om bijvoorbeeld een financiële bijdrage te leveren. Waar kunnen ze terecht? 

Allereerst hopen we dat andere Roparun teams, er zijn er vele in de regio, aanhaken en ook leuke initiatieven bedenken. We vragen dan wel om de initiatieven bij ons te melden, zodat we uiteindelijk collectief bekend kunnen maken wat we voor de regio in het Pinksterweekend betekend hebben. Een  bijdrage overmaken mag natuurlijk altijd! Een tompouce heb je al voor €2.50 😉.

 

Een bijdrage overmaken kan op het rekeningnummer:  

NL31 RABO 0167 9543 18 t.n.v. Stichting Estron Runners o.v.v. Coronarun. 

Kijk voor meer informatie op de website van de Stichting.