· 

Boxing Godschalk floreert op Voorne Putten.

Marcel van den Nieuwendijk sprak zaterdag 9 mei in Radio Sport op Voorne Putten met Ron Godschalk van Boxing Godschalk uit Zwartewaal.

 

Goede middag Ron. Hoe is het met de gezondheid?

Ron: “Met mijn gezondheid is gelukkig alles goed.”

 

Jullie hebben de jeugdtraining vrijdagavond hervat.

Ron: “We zijn gisterenavond inderdaad weer met de jeugdtrainingen begonnen. Buiten. Twee groepen. Een groep tot 12 jaar en een groep van 12 tot 18 jaar. De kinderen waren dolenthousiast. Je kan het vergelijken met koeien die voor het eerst weer de wei in mogen. Het sprong alle kanten op. De trainingen zijn prettig en goed verlopen. De kinderen waren dolblij, maar wij ook. Van 3 tot 4 keer in de week trainen naar niets was toch wel erg wennen.”

 

Half maart moesten jullie ook abrupt met de trainingen stoppen.

Ron: “Ja, dat viel niet mee. We hebben zo’n enthousiaste groep boksers die trouw onze boksschool in Zwartewaal bezoeken. We vielen in een gat dat ik samen met mijn zoon Marvin heb gevuld door sportfilmpjes van 2 a 3 minuten uit te brengen en op de sociale media te plaatsen. Oefeningen om de leden in beweging te houden.”

 

Hoeveel leden heeft de boksschool?

Ron: “Als stichting hebben we geen leden. De boksschool werkt met een strippenkaartsysteem. De mensen komen trainen en een strip wordt afgeschreven. We zijn de enige, erkende boksschool op Voorne Putten. We trekken mensen vanuit de hele regio. We zijn inmiddels 15 jaar lid van de Nederlandse Boksbond. De erkenning hebben we gehaald door goed opgeleide trainers en begeleiders in dienst te hebben. Je hebt een Sportleider 3 diploma nodig om een sportschool te mogen openen. Ik heb dat diploma behaald. Het is een driejarige opleiding. Mijn zoon Marvin heeft het diploma vorig jaar behaald. Een kleine honderd man traint bij Boxing Godschalk.”

 

Heb je zelf ook gebokst?

Ron: “In de glorieperiode van het Nederlandse boksen met o.a. Regilio Tuur, heb ik ook een veertigtal wedstrijden gebokst. Het was een mooie tijd.“

   

Hoe komt de school in Zwartewaal terecht?

Ron: “Heel eenvoudig. Ik woonde in Zwartewaal en ben op zoek gegaan naar een trainingsruimte. Die vond ik in dorpscentrum De Gaffelaar. Samen met mijn zoon Marvin leid ik de boksschool. We zijn inmiddels gegroeid. We zijn van aanvankelijk twee naar inmiddels vier trainingen per week gegaan.”

 

Marvin speelt ook in het 1e team van vv Brielle.

Ron: “Dat klopt. Marvin bokst en voetbalt graag. Het werd steeds lastiger voor hem om dat te combineren met zijn continuediensten. Hij heeft een keuze moeten maken. Of je wordt bokser, of voetballer. Uiteindelijk is hij gaan voetballen omdat daar meer geld in te verdienen is. Maar hij blijft betrokken bij de boksschool.”

 

Beschikt Boxing Godschalk over talent?

Ron: “Jazeker. Het paradepaardje van de school is Hellevoeter Isjandro de los Santos. Deze wedstrijdbokser is Nederlands Kampioen in de B-klasse en nu gepromoveerd naar de hoogste klasse, de A-klasse. Er zijn bij de jeugd zeker talenten. Maar deze zijn nog niet klaar voor het wedstrijdboksen.” Ron vervolgt: “90% van onze boksers zijn recreanten. Ze willen middels het boksen hun conditie op peil houden.”

 

Richten jullie je alleen op het boksen?

Ron: “Ja, al wordt door Marvin ook bootcamp aangeboden. Nieuw is ook de zaktraining die we hebben ingevoerd. We willen dat uitbouwen.”

 

Kijk je de toekomst positief tegemoet?”

Ron: “Ik weet niet hoe lang deze coronamaatregelen duren. Maar zodra we weer mogen, zullen we de binnentraining weer met goede moed oppakken. Op 1 september mogen de binnen sporten als alles goed gaat weer beginnen. Wil staan ook te popelen. Maar alles moet wel onder controle zijn. Eerder moeten we niet beginnen. Maar wij zullen er klaar voor zijn zodra het weer mag! “

 

We nodigen jou, Marvin en Isjandro graag in het najaar uit om een keer in de studio bij te praten. Maak je daar gebruik van?

 

Ron: “Ja natuurlijk. Dat lijkt me leuk!”