· 

Laurent Daussy: Opgeven is GEEN Optie!

De tweede telefonische gast bij SportopVoornePutten Radio op zaterdag 9 mei, was Laurent Daussy. Mede oprichter en eigenaar van BOCA Sports in Hellevoetsluis. Een leuke en gezellige Budo-sportvereniging in Hellevoetsluis waarbij normen en waarden, maar vooral ook plezier centraal staan in de lessen. Laurent is zelf voormalig meervoudig internationaal karate kampioen en succesvol oud bondscoach van Nederland. 

 

Hallo Laurent. Hoe is het met de gezondheid? 

Met onze gezondheid gaat het gelukkig goed en met die van de leden ook. Vanaf dit podium wil ik ze  een hart onder de riem steken. We hopen zo snel mogelijk weer operationeel te zijn, we doen onze uiterste best! 

 

Hoe lang is het al weer geleden dat je nog actief was in de karate wedstrijdsport? 

Ai, dan praat je toch al weer snel over de jaren 80, begin jaren 90. Ik ben er als klein jongetje ingerold. Mijn ouders namen geen babysitter, maar namen mij mee naar de les. Het werd er met de paplepel ingegoten, ik wist niet beter. Ik heb in de sportschool leren lopen.

 

Wat beschouw je als hoogtepunten in je actieve sportcarrière? 

Als atleet heb ik niet één specifiek hoogtepunt, het waren er meerdere. Het is lastig om er maar één te benoemen, ik zou de andere, behaalde titels, tekort doen. Als bondscoach, vind ik het behalen van meerdere Europese titels met het team een topprestatie en hier hadden we dus meerdere hoogtepunten. Hoe dan ook, ze zijn allemaal met bloed, zweet en tranen behaald en voor mij dus meerdere hoogtepunten.

 

Wat was voor jou een dieptepunt? 

“In 2004 brak ik een bot in mijn pols, dit was twee weken voor het EK! Meerdere mensen adviseerden mij om het EK niet te draaien. Maar ik had het beloofd aan mijn team en wilde ze niet teleurstellen. Ik haalde, zeer wonderbaarlijk, de finale nog, maar hierin kreeg ik een keiharde trap tegen mijn duim en toen was het… krak. Dat heeft me de titel en de eer gekost. Ja, dat was echt een dieptepunt.” Toch heb ik in die tijd met volle teugen genoten en dat doe ik eigenlijk nog steeds. Ik hou van de sport, de filosofie er achter en voel me als een vis in het water 

 

Wat heb je geleerd van je actieve wedstrijdsportperiode? 

Dat het een ontzettend mooie sport is, voor vele mensen.  Opgeven is geen Optie. Je moet luisteren naar je lichaam, want je hebt er maar 1. Delen van kennis is een vermenigvuldiging van wijsheid. Ik heb heb veel geleerd van diverse coaches en soms andere trainingsmethodes. Ook vond ik het ontzettend leuk om in de keuken te mogen kijken van andere sporten. Hier heb ik me ook in verdiept. Toen ik op Papendal trainde met grootheden als Pieter van de Hoogenband en Mark Huizenga, was echte verdieping een feit. Ik studeerde en stak echt iets van hen op. Ik leer overigens nog iedere dag. Er verandert zoveel, vind dat je moet blijven leren en specialiseren op gebied van bijvoorbeeld fitnesse en crosstraining. 

 

Hoe onderhoud je nu de conditie? 

Ik ben altijd onderdeel van Kimé Sport instituut geweest en heb daar tot 2018 alle activiteiten gedaan. En dus aan mijn conditie gewerkt. Ik kreeg toen de mogelijkheid en keuze om voor mezelf te beginnen. Ik ben er mijn vader zeer dankbaar voor. Sta dus nu op eigen voet.  Toch doe ik het absoluut niet alleen hoor. We zijn een Vereniging met een volledig bestuur zoals een voorzitter, penningmeester etc etc. En iedereen werkt op zijn vakgebied goed samen. We zetten ons in voor de jeugd met school en vrijetijd pakketten. Waarbij professioneel trainen en leren samen gaan.

 

Rondom de Kerst in 2018 hebben we BOCA SPORTS dus opgericht. We bieden hierbij BUDO aan. BUDO is alle vechtsporten door elkaar. Zowel Judo als Karate als Kickboksen zit in ons pakket, net als  Crossfit voor de dames. Ik vind dat wij een eenheid zijn en als een uitstekend team draaien. 

Op de eerste lessen in 2018 kwamen er ongeveer 10 mensen af. Toen liep het op naar 50 en bij de laatste activiteiten voor de crisis zaten we op rond de 80 á 90 geïnteresseerden. Door de Corona Crisis zijn we er zo’n 30 kwijt geraakt, ik mag wel zeggen dat het ontzettend pijn doet.   

“Wij hebben een melange van leden uit verschillende inkomensgroepen, vervolgt Laurent. Niet iedereen kan het lidmaatschap dan meer betalen en dient dus andere keuzes te maken. Wij respecteren dat uiteraard. We hopen op betere tijden en dat er langzaam weer mensen aanschuiven. 

Aan ons zal het niet liggen. Wij zullen nooit opgeven en blijven positief! 

 

Je mag bijna weer gaan beginnen? 

‘Dat klopt, we mogen langzamerhand gelukkig weer beginnen en dan met de jongste jeugd. Hiervoor wil ik Basisschool De Sterrenwacht in Hellevoetsluis enorm bedanken. Op woensdag en vrijdag gaan we daar weer buiten trainen. Uiteraard vervallen de lessen bij slecht weer. We gaan er een verantwoordelijke en veilige les van maken. 

Verder wachten we op nieuwe kansen. We beginnen, als de mogelijkheid daar is, met Kickboksen en dan eventueel karate. We kijken wanneer er iets opgeschaald kan worden. We plannen dat in overleg in overleg met de gemeente. We mogen voorlopig nog niet in onze vaste zaal aan de Branding in Hellevoetsluis. 

 

Redden jullie het financieel? 

Ik kan er eerlijk gezegd geen antwoord op geven. Als eerder gezegd doet het momenteel heel erg pijn. We hebben het lastig, alles blijft dicht tot nader order en voorlopig staat 1 september op de planning. Maar gezondheid gaat boven alles! Wij geven nooit op en zullen de leden in de toekomst zeker niet teleurstellen!