· 

Stephan Hazebroek, jonge en ambitieuze voorzitter TC de Kooistee

Aan de telefoon is voorzitter Stephan Hazebroek van tennisclub De Kooistee uit Hellevoetsluis. Net uit de vroege ochtenddienst. 

 

Goede middag Stephan. Hoe is het met de gezondheid in Covid-19-tijd? 

Het gaat goed! Mijn persoonlijke omgeving en ik hebben gelukkig geen last van Corona gehad. Ik vind het wel verschrikkelijk voor de mensen die er wel door getroffen zijn en wil ook namens mezelf en de TC mijn medeleven uitspreken! 

 

Hoe lang ben je actief als voorzitter van TC De Kooistee? 

Dat is eigenlijk nog niet eens zo lang. Ik heb anderhalf jaar geleden de onvolprezen Ron Everaars opgevolgd. Eind 2018 ben ik gestart.

 

Hoe zit het met het kader bij de vereniging. Is het bestuur compleet? Zijn de Commissies goed bezet? 

Alles is gelukkig goed bezet. Bij ons merken we dat de mensen absoluut willen. Er ook klaar voor zijn. We zitten er nog goed in om maar zo te zeggen. We zijn heel even op zoek geweest naar een secretaris, maar ook die belangrijke functie is nu ingevuld. We kunnen op volle kracht vooruit. Wat we wel meer aandacht willen geven en waar we ook mensen voor zoeken, is de sponsorcommissie. Het is in deze tijd ontzettend moeilijk om sponsoren te binden, maar we hebben elkaar juist nu nodig. Hier gaan we, als bestuur, meer tijd in investeren.

 

Hoeveel leden heeft TC De Kooistee? 

Eerlijk gezegd, staan wij ook onder druk. Er is landelijk een afname van het aantal tennisleden en ook wij hebben daar last van. Terwijl tennis zo’n fantastische sport is. We doen er alles aan, maar het heeft vaak met vergrijzing te maken. Veel tennissers zijn tussen de 50 en 55 jaar of ouder en die groep krijgt vaak met blessures of andere perikelen te maken. De jeugd kiest nagenoeg niet meer voor tennis. Ook bij ons is meer dan 50% ouder dan 50 jaar.

 

De actie Maak Kennis met Tennis levert toch jaarlijks wel een aantal leden op en hier zijn we dan ook erg blij mee. Aan het begin van dit jaar, hebben we als bestuur besloten om een spectaculaire actie te doen en die hield in dat nieuwe leden, een heel jaar lang voor 100 euro per jaar mochten tennissen. Die actie sloeg goed aan. Tennis is eigenlijk heel eenvoudig, je hebt alleen kleding, schoenen, een racket en een aantal ballen nodig. Een gezellige tijdsbesteding met een derde helft is gegarandeerd. We hebben een nieuwe actie!

Als volwassenen nu lid worden, spelen ze tot 31 december, voor maar €50.00 euro. Voor de jeugd t/m 18 jaar is dat slechts €25.00 euro! Dat is geen geld voor een sport die je bij ons zeven dagen per week, 12 maanden per jaar uit kunt oefenen. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de banen. Ze zijn straks weer in Topshape.

 

Met hoeveel teams zouden jullie in april aan de voorjaarscompetitie beginnen? 

Dat zouden er toch nog 17 zijn, waarvan 8 bij de jeugd. Het valt me niet eens tegen. Het hoogst spelende team speelde in de Regio Rotterdam, het jaar ervoor speelde men landelijk in de regio Alkmaar/ Amsterdam. Het Eerste team speelt eerste klasse. Het is vrij constant en speelt al jaren in de middenmoot. We degraderen en promoveren ook niet.

Echte wereldtoppers hebben we niet. Met de jeugd is tennis heel moeilijk, tennis is geen echte topsport meer, het is meer fun geworden. Kijk maar eens in de landelijke, internationale top. We moeten concluderen dat we alleen Kiki Bertens nog hebben, maar meer echt niet. Ik hoop dat de KNLTB hiermee aan de slag gaat en op langere termijn met plannen komt.

 

TC de Kooistee (TCK) is opgericht 16 november 1979. Vorig jaar hebben jullie het 40 jarig bestaan op gepaste wijze gevierd. Hoe kijken jullie daarop terug? 

Het was één groot hoogtepunt! Ik ben nog steeds positief en trots en was blij dat we sinds lange tijd zo’n feest hadden. Marcel van Vessem had een geweldig buffet voor meer dan 150 mensen gemaakt het was heerlijk. Lang zag het er naar uit, dat er vanwege de weersomstandigheden een aantal dingen niet door konden gaan, maar het klaarde gelukkig op tijd op. De (rolstoel) clinics waren ook geweldig. 

 

Nu treft ons de coronacrisis. Hoe komt TCK de crisis door? 

Door middel van afwachten wat de KNLTB en de overheid ons voorschotelt. We hebben een buffer, maar deze is uiteraard niet onuitputtelijk. Het niet hebben van de barinkomsten doet pijn, als het nog heel lang doorgaat scheelt het voor ons duizenden euro’s. 

De overheid en de banken geven verenigingen uitstel van de hypotheek, dat is fijn voor ons. Komende week krijgen we een tegemoetkoming van de overheid van € 4000 euro. Dit is nu ook akkoord. De vereniging leeft met de financiële middelen van januari tot en met december, als het goed is komen we er wel uit. 

Ook heeft de vereniging aan leden gevraagd om ideeën aan te dragen en zaken te verzinnen. We komen er wel maar hebben ook weer barinkomsten nodig. Nu de terrassen op 1 juni weer open mogen moeten wij ook kijken of we van de gemeente bijvoorbeeld een koelkast buiten mogen zetten met drankjes en versnaperingen voor de spelende leden. ‘Ik ga me er in ieder geval voor de volle 100 % voor inzetten”

 

Laten we positief eindigen. Waarom is TCK de moeite meer dan waard? 

Onze vereniging is een burcht van gezelligheid. De honderden leden die er nog zijn komen er graag! Recreatief tennis en padel én plezier staan bovenaan. Het is bij ons iedere dag gezellig.

 

We wensen je veel succes met de vereniging!