· 

Fabienne Hoogendam verslaafd aan het surfbord.

In de uitzending van Radio Sport op Voorne Putten sprak redacteur Marcel van den Nieuwendijk 16 mei met de talentvolle Hellevoetse slalomsurfster Fabiënne Hoogendam.

 

Marcel: “Goede middag, Fabienne. Hoe gaat het met je?”

Fabiënne: “Het gaat goed. Iedereen om mij heen is gezond. Ik ook. Er zijn weliswaar geen wedstrijden, maar het weer is goed en ik kan momenteel uitstekend trainen. Ik train nu veel bij de Brouwersdam, aan de Grevelingenkant. Ik heb na het behalen van mijn VWO diploma een tussenjaar. Het is een goede surfplek, er is vaak wind en je kan er goed varen. Als het waait, ben ik daar te vinden.”

 

Marcel: “Het wordt daar ook wel een surfparadijs genoemd.”

Fabiënne: “Het is inderdaad een populaire plek. Ook voor veel buitenlanders zoals Duitsers, Belgen en Fransen. Bij goed weer is het vol. Het is nu een stuk rustiger. Geen gezoek naar een parkeerplek. Plaats genoeg.”

 

Marcel: “Je bent een Hellevoetse?”

Fabiënne: “Ik ben geboren in Capelle ad IJssel en woon sinds men 2e levensjaar in Hellevoetsluis. Een prima woonplaats. Het is de ideale combinatie van stad en natuur. In de omgeving heb je alles wat nodig is.

Fabiënne vervolgt: “Na de basisschool ben ik naar het Helinium gegaan en heb daar mijn VWO diploma gehaald. Ik heb nu een tussenjaar. In september begin ik in Groningen aan de studie Bewegingswetenschappen. Ik kijk daar naar uit. En: er is ook daar genoeg water.”

 

Marcel: “Wanneer begon je met surfen?”

Fabiënne: “Mijn vader had de surfsport weer opgepakt en ik ging vanaf mijn 7e jaar met hem mee en leerde de beginselen van de surfsport. In vakanties en weekenden stond ik samen met hem veel op de plank. Langzaamaan is surfen uitgegroeid tot een grote passie. Elk vrije uurtje wilde ik er mee bezig zijn. Windsurfen is een verslaving. Als het waait wil je naar het water.”

 

Marcel: “Wanneer had je door dat je er goed in was.”

Fabiënne: “In het windsurfen zie je maar weinig meisjes. Je hebt als jong meisje een grote kans om door te groeien. Op mijn 14e nam ik aan de eerste wedstrijd deel. Ik won meteen in de Categorie Meiden tot 14. Dat was natuurlijk een grote stimulans om door te gaan.”

 

Marcel: “Windsurfen is een dure sport.”

Fabiënne: “Het is inderdaad prijzig. Maar het is lastig sponsoren te vinden. Er moet veel geld bij. Mede dankzij bordsponsor Patrik mag ik niet klagen. Ik ben nu redelijk rond voor sponsoring.”

 

Marcel: “Je bent een periode op Bonaire geweest.”

Fabiënne: “Deze winter heb ik inderdaad besloten uit te wijken naar Bonaire. Door mijn tussenjaar kon dat. Ik heb drie maanden bij een windsurfcentrum gewerkt en had daaromheen voldoende tijd zelf op het surfbord te staan.

 

Marcel: “Na de studie in Groningen weer terug naar Bonaire?”

Fabieënne: “Dat zou leuk zijn.”

 

Marcel: Deze week werd de surfsport opgeschrikt door een ernstig ongeluk in Scheveningen.”

Fabiënne: “Heel erg. Onwerkelijk. Vijf bordsurfers vonden de dood. Een groot verlies voor de watersportwereld.”

 

Marcel: “Ook wel eens verrast bij windsurfen?

Fabiënne: “Natuurlijk. Weer en wind zijn vaak onvoorspelbaar. Je kan te maken krijgen met een snelle, sterke toename van de wind. Bij het windsurfen kom je er vaak wel uit. Ik kom niet snel in een situatie waarin de bordsurfers deze week kwamen. Het schuim is dodelijk geweest in Scheveningen.”

 

Marcel: “Je bent ambitieus. Wat zijn jouw doelstellingen?”

Fabiënne: “Slalom windsurfen is mijn wedstrijddiscipline. Ik heb vorig jaar voor het eerst meegedaan aan de World Cup wedstrijden. Dat wil ik dit jaar ook doen. Voor zover er nog wedstrijden komen. Vorig jaar eindigde ik als 19e in die World Cup. Mijn doel voor dit jaar is de Top 10. Eigenlijk wil ik constant in de top mee gaan draaien.”

 

Marcel: “Olympische Spelen?” 

Fabiënne: “Slalom Windsurfen wat ik doe, is geen Olympische Discipline. Ik kan dus niet naar de Olympische Spelen. De surfcategorie op de Olympische Spelen gaat wel veranderen. Het windsurfen krijgt daar een draagvleugel om “te vliegen”. Ik ben van plan dat surfonderdeel ook te gaan doen, zodat ik in de toekomst in aanmerking kan komen voor de Olympische Spelen. Ik hoop dat ik daarin verder kan komen.”

 

Marcel: "De tijd vliegt. Fijn even met je in de uitzending gesproken te hebben."

Fabiënne: "Ik vond het ook leuk in de uitzending te zijn."

 

Marcel: "Alle goeds in de toekomst."

Fabiënne: "Dank en jullie ook succes!"


Uw advertentie hier? Dat kan! 

Speciale aanbieding, geldig t/m 31 mei:

De eerste twee maanden gratis.

Daarna betaalt u slechts €499.00 euro per jaar. 

Informatie via sportopvoorneputten@gmail.com