· 

Femina Fransman uitstekend woordvoerder Roeivereniging Voorne Putten

SportopVoornePutten streeft naar een gevarieerd aanbod van telefonische sportgasten in de radio uitzendingen bij LINQ Media op de zaterdagmiddag.

Wij waren dan ook erg content met het feit, dat het na het heerlijke California Dreaming van De Mama's en de Papa's de beurt was voor Jack Holten om in gesprek te gaan met Femina Fransman van Roeivereniging Voorne Putten uit Zwartewaal. Deze roeivereniging trok onze aandacht in 2018 bij Brielle Bruist. Sindsdien publiceren wij regelmatig over activiteiten van RV Voorne Putten.

 

Goede middag Femina. Onze eerste standaardvraag in coronatijd is:

Hoe gaat het met je? En met de leden van de roeivereniging?

Dag Jack. Het gaat goed gelukkig. We hebben in onze naaste omgeving gelukkig geen mensen die getroffen zijn of momenteel worden. Ook onze leden verkeren in goede gezondheid. Het zijn nare tijden.

 

Mogen jullie al weer iets doen?

Ik moet zeggen dat ons bestuur, leden en vrijwilligers, het goed voor elkaar hebben. We mogen sinds kort weer het water op, uiteraard met de 1.5 meter regeling. Mensen mogen weer in de SKIF en in een C1 eenmansboot. De invulling van een besloten roeiboot, waar er normaal 4 roeien en 1 stuurt, is ook aangepast. De stuurman zit op zijn of haar plek, dan is er en onbezette plek, gevolgd door een roeier, weer een onbezette plek, gevolgd door weer een roeier. Waar er dus normaal 4 + een stuurman varen, zijn dat er nu twee plus stuurman. Wat nog een onprettige bijeenkomst is, is dat we haast niet meer kunnen wisselen. Er zijn (haast) geen steigers om te laten wisselen in de Bernisse. Maar we blijven positief, we komen er wel. We zijn verheugd als we met elkaar het sociale aspect, een praatje, picknick en of een kopje koffie met elkaar kunnen doen. 

Hoe varen jullie normaal gesproken? Jullie zijn gevestigd in Zwartewaal?

De vereniging is perfect gelegen aan het Voedingskanaal tussen Zwartewaal en Heenvliet. Vanaf ons vlot heeft iedere roeier (zowel beginners als gevorderden) voldoende roei- en trainingsmogelijkheden. We vertrekken normaal gesproken vanaf het voedingskanaal, richting Brielse meer. Ook hier zijn weinig tot geen steigers overigens en in het doorgangskanaal eigenlijk ook niet. Ook varen we regelmatig richting Bernisse, hier heb je een stuk of 5 steigers waar je kunt wisselen.

 

Hoeveel leden heeft Roeivereniging Voorne Putten?

We hebben nu ongeveer 110 leden. Ik moet je eerlijk zeggen dat we capaciteit hebben voor zo’n 200 leden! Ik hoop oprecht dat we dit aantal gaan behalen. We hebben een ontzettend mooie, grote vloot en ondanks dat, mogen er best nog een aantal boten bij. Ze zijn allemaal zeewaardig. Ik ben trots op alle vrijwilligers die de vloot zo enorm goed bijhouden! 

Zijn er ook jeugdleden?

Dit jaar helaas niet meer. Als ze komen, doen we er ook alles aan om ze te behouden. Vaak gaat men studeren en waait dan uit naar een studentenvereniging, waar in groten getale geroeid wordt. Men gaat dan vaak richting Rotterdam en of Groningen bijvoorbeeld. We hebben zelfs instructeurs en trainers die gespecialiseerd zijn in het geven van jeugd- en jongerentraining, dus als er jongeren zijn? 😉

 

"De afgelopen 15 jaar, heb ik me met veel plezier ingezet voor de vereniging, vervolgt Femina. Ik geniet zo van de leden, die met elkaar bouwen aan de groei van de vereniging en de voortgang ervan. Ze maken plannen, onderhouden de boten, het mooie clubgebouw en de accommodatie, controleren de waterputten, zelfs het gras houden we bij. Misschien leuk om te vertellen dat we een lid hebben die eigenaar is van een aantal schapen. Hij neemt deze mee om te grazen, echter krijgen ze niet al het gras op en moet er toch nog gemaaid worden. Ik vind het prachtig!"

 

Hoe is de vereniging ontstaan en wanneer?

Roeivereniging Voorne-Putten (RVVP) is ontstaan vanuit een fusie van Roeivereniging Oostvoorne en Roeivereniging Belos. In maart 2005 staken beide vereniging de koppen bij elkaar. De zoektocht naar oplossingen voor de toekomst begon. Leden werden geïnformeerd over een aanstaande fusie en er moest een goede locatie worden gevonden. RVVP werd statutair opgericht op 22 april 2008. De feitelijke fusie vond plaats per 1 januari 2009 toen er dankzij de sponsoren voldoende financiële middelen waren om tenminste een roeiloods met roeivlot te kunnen bouwen. In deze fase heeft Wout van Keulen (oud-voorzitter van RV Oostvoorne en eerste voorzitter van RVVP) een belangrijke rol gespeeld, evenals André Verburgh (oud-voorzitter van RV Belos en opvolger van Wout van Keulen als voorzitter van RVVP). Gérard Tabbers begeleidde het geheel juridisch en organisatorisch. De officiële opening van onze nieuwe locatie vond op 11 september 2009 plaats in aanwezigheid van vele leden en vertegenwoordigers van sponsoren. 


Wanneer kan er geroeid worden bij RVVP?

Ochtendtraining

•       Dinsdagochtend vanaf 9.15 uur vertrek om 9.30 uur

•       Donderdagochtend vanaf 9.15 uur vertrek om 9.30 uur

•       Vrijdagochtend vanaf 9.15 uur vertrek om 9.30 uur

•       Zaterdagochtend vanaf 9.15 uur vertrek om 9.30 uur

•       Zondagochtend vanaf 9.15 uur vertrek om 9.30 uur

Avondtraining

•       Maandagavond vanaf 19.50 uur vertrek om 20.00 uur

•       Woensdagavond vanaf 19.50 uur vertrek om 20.00 uur

 

Mooi is het inloop uur, iedereen mag komen en mag dan meedoen en iedereen komt gelijkwaardig aan zijn haar/zijn trekken om te kunnen roeien. Dat vind ik een uniek aanbod. 

Zo hebben we iedere dag wel een activiteit. Heb je examens gedaan en ben je een goede roeier, dan mag je zelf een roeitocht marathon of pleziertocht doen. Je mag dan, met elkaar een boot bemannen (binnen de geldende regels) en dan veelvuldiger roeien, op tijden dat het jouw uitkomt. Wel moeten de boten op de trainingstijden weer beschikbaar zijn.

 

RVVP heeft een groot aanbod?

We bieden de mogelijkheid tot Recreatie roeien, Marathon roeien, Wedstrijdroeien. Geven roeiclinics en nemen Roei-examens af in verschillende boottypen (Wherry, C1, C2x+, Skiff). Zoals je ziet Jack, voor elk wat wils. Het mooie is, dat roeien niet gevoelig is voor blessures. Het is uitstekend voor je conditie, je gebruikt alle spieren en het is goed en veilig. Verder zie je heel veel  van de mooie natuur en je kan je eigen specialiteit ontwikkelen. Er is altijd iets te verbeteren. Roeien is zeker niet saai en je bent altijd in ontwikkeling. Als je met anderen vaart, raak je steeds vaker op elkaar ingespeeld. Je leert het water kennen. Veel roeiverenigingen benijden ons om het mooie gebied waarin wij varen. Je zou het zelf moeten ervaren!

 

Hebben jullie roeiers in de top, doen jullie mee aan grote wedstrijden?

We hebben geen wedstrijdroeiers in de top. Als eerder gezegd, komen ze meestal uit voor de studentenroeiers. Wel hebben we oud-leden die graag bij ons terugkomen en dan vertellen over de mooie resultaten die ze behaald hebben. Wat we wel veel doen, zijn marathons en andere snelheidswedstrijden. De meeste leden roeien tochten. En veel van ons doen aan 50 km tochten. Een ander mooi voorbeeld is de Elfsteden Estafette waarin er binnen 24 uur maar liefst 210 kilometer moet worden afgelegd. Dit is een onwijs mooie tocht. Deze mocht dit jaar helaas niet gevaren worden.

 

Het is heel interessant om zoveel over de Roeivereniging te horen, mag ik je uitdagen om vaker persberichten naar ons te sturen?

Die uitdaging ga ik zeker aan. Wij willen graag meer mensen aan het roeien krijgen en vertellen er graag over. Het is misschien wel leuk om te vertellen dat we, normaal gesproken, ieder jaar meedoen aan de Koppelstock marathon, veel andere roeiverenigingen bezoeken en midweeks roeitochten doen. Het sociale aspect is enorm en ik gun het iedereen om te roeien. Ikzelf ben begonnen toen ik 15 was, heb het 30 jaar niet gedaan en pakte het in één keer weer op!

Roeien is goed voor Hoofd, Hart en Handen en voor iedereen!  Als ik bij deze nog een oproep zou mogen doen voor sponsoren, dan heel graag. Het is, zeker in deze tijd, ontzettend lastig, maar als men zou zien wat wij allemaal doen, dan hoop ik dat men bij ons wil aansluiten, zodat wij bijvoorbeeld jeugd kunnen gaan werven en in beweging krijgen! Namens de vereniging ontzettend bedankt! 


Uw advertentie hier? Dat kan! 

Speciale aanbieding, geldig t/m 31 mei:

De eerste twee maanden gratis.

Daarna betaalt u slechts €499.00 euro per jaar. 

Uw advertentie onder elke blog.

Informatie via sportopvoorneputten@gmail.com