· 

Wilfred Karel enorm trots op PRC Delta.

We hebben telefonisch contact met Wilfred Karel, bestuurslid van de Putse Renners Club Delta, afgekort PRC Delta uit Spijkenisse. Sinds 23 oktober 1960 actief in Spijkenisse. De club bestaat in oktober maar liefst 60 jaar en beschikt over een mooie accommodatie met een voor overig verkeer afgesloten wielerparcours van 1,5 km, een veldritparcours en clubhuis. Aan het Wielrenpad in Spijkenisse.

Goede middag Wilfred. Omdat we het ontzettend belangrijk vinden, stellen we deze vraag aan het begin van ieder interview: hoe gaat het er mee in deze Covid 19 tijd?

Hallo Jack, bedankt voor de mooie introductie. Alles wat je benoemt, klopt. Met mijzelf en de omgeving gaat het goed. Voor wat betreft de vereniging, gaat het een stuk minder helaas. Er worden uiteraard geen wedstrijden gereden, dus hier gaat het heel slecht. Onze leden zijn, op een leuke manier competitief en willen, zeer begrijpelijk, wedstrijden rijden, maar het zit er niet in helaas.

We fietsen momenteel met de jeugd van 13 jaar en ouder. Uiteraard op anderhalve meter afstand. Onze trainers hebben een mooi parcours op ons terrein uitgezet. We proberen er het beste van te maken.

 

De vereniging bestaat dit jaar 60 jaar?

Ook dat klopt. We zijn en dat is ver voor mijn tijd, begonnen op rondje van 5600 meter in Simonshaven. In 1970 weken we uit naar een industrieterrein op Halfweg in Spijkenisse (circuit van 1400 meter) om tenslotte vanaf 1985 aan de Plaatweg in Spijkenisse op ons huidige afgesloten circuit terecht te komen (circuit van 1578 meter). Onze oud leden, die met de vereniging begonnen zijn, hebben hier ongelooflijk veel tijd en energie ingestoken. De vereniging mocht toen al rekenen op een grote belangstelling. Vanwege hun onverzettelijkheid én inzet, zijn ze recent nog geridderd. Er is een clubhuis gebouwd en een prachtig parcours aangelegd met uitstekende bochten waarop met name de jeugd het wielrennen snel kan leren. Bochten rijden is belangrijk bij wielrennen en de jeugd dat zich op ons circuit specialiseren in dit belangrijke onderdeel van de sport.

Helaas kunnen we het jubileum nu niet vieren. Net als dat we niet hebben kunnen vieren dat twee van onze trouwste vrijwilligers Piet Stougje en Corr Winkelmann onlangs een Lintje van de Koning kregen. We hopen dit in het nieuwe jaar alsnog groots te vieren.

Op het huidige terrein is er ook een Veldritparcours?

Er zijn meerdere parcoursen, Jack. Onze vrijwilligers zetten iedere keer weer een nieuw parcours uit. Dit maakt het iedere keer weer interessanter en een uitdaging voor de coureurs om het juiste pad te vinden. Onlangs kregen we van een gulle sponsor nog wat extra zand, zodat we weer aan de slag kunnen.

 

Het bestuur van PRC Delta is niet compleet. Jullie zijn nog op zoek naar een voorzitter. Hoe verloopt dat proces?

We zijn helaas niet compleet. Op dit moment bestaat het sporttechnisch kader uit slechts drie leden. Een secretaris, de penningmeester en een algemeen lid. Wat we gelukkig wel zien, is dat er steeds meer mensen zitting nemen in de diverse, bestaande, commissies. Dat is hartstikke mooi!

Voor de versterking van het bestuur en dan met name voor de functie van voorzitter, zijn we uiteraard wel op zoek. Het is zeker niet makkelijk. Onlangs heeft een van onze Hoofdsponsors, Het Klokshuijs, aangegeven, ons actiever te willen helpen met het vinden van een geschikte kandidaat.

 

Voor welke wielrencategorieën is er plaats bij PRC Delta?

In de volle breedte en in alle categorieën is er bij onze club voor iedereen iets te vinden.  Dit geldt voor de jeugd en bij de volwassenen. Eigenlijk is het zo dat voor ieder niveau dat er bij de KNWU te vinden is, wij iets kunnen bieden.

Maar als je iets wilt, moet je ook de handen uit de mouwen steken. Dat vinden we ook wel een ontzettend sterk punt in de cultuur van PRC Delta. Hier zijn we trots op. Zo moet ieder lid, ieder jaar 6 uur tijd maken voor activiteiten. Want je doet het met elkaar. Je moet dan denken aan het parcours uitzetten, bardienst draaien, maar ook het organiseren van activiteiten valt hieronder.

 

Wat zijn door het jaar heen de activiteiten dan?

Voor de senioren organiseren we toertochten, we hebben uitjes voor de jeugd en zelfs een groot jeugdkamp. Ook gaan we regelmatig bowlen en gaan we wel eens BMX’ en. Eigenlijk proberen we alles te doen, wat er in de mensen opkomt, maar initiatief-en deelnemers moeten wel allemaal meehelpen.

Vorig jaar, hebben we Ride like a Pro georganiseerd. Dit was een mooie dag voor beginnende senioren, met allerlei wedstrijdelementen, zoals een puntenkoers, een koppelkoers en een afvalrit. We wilden het dit jaar ook doen, maar het kan helaas niet.  Ook de DEKO Bikesport dinsdagavond competitie, was in het begin goed voor een deelnemersveld van 60 renners en de jeugdtrainingen werden bezocht door minstens 40 kinderen. Je mag wel zeggen dat Corona de stijgende trend heeft doorbroken.

Gelukkig zien we een lichte versoepeling en mogen wielrenners, met gepaste maatregelen, ook weer de weg op. Ik raad mensen sterk aan om toch op ons parcours te rijden. Je rijdt er niemand in de weg en kunt zo hard rijden als je wilt.

Hoe gaat het met de ledenaantallen bij de jeugd?

We hebben variërend met de winter aanwas en afvloeiing, 50 tot 60 kinderen die trainen en wedstrijden rijden. Het is moeilijk vast te houden. We voeren wel specifiek beleid en hiermee proberen we uitstekend te faciliteren. We blijven de mooie sport promoten. Echte talenten gaan bij een profclub of bij een amateurclub rijden, maar we hopen dat men bij ons terug komt. In wielerland is het moeilijk de jeugd aan de wielervereniging te binden. Ondanks de Nederlandse wielersuccessen.

 

Is de Amateurs/Sportklasse categorie jullie hoogste klasse die in ploegverband aan wedstrijden deelnemen?

Er is een sterke amateurcompetitie, in de hoogste categorie, waar Ahoy en Westland Wil Vooruit ook aan meedoen. Voor ons doen Mario Poldervaart en Michael Vingerling hier aan mee. Zij zijn samen met Chantal van den Broek-Blaak en Kevin Inkelaar mooie voorbeelden van sterke namen die bij onze club vandaan komen. 

 

Zit er nu talent bij de vereniging?

Dat mag je wel zeggen ja. Mark Mandemakers is een heel goed voorbeeld. Ik hoop heb er vertrouwen in, dat hij een heel grote renner kan worden. Met de ondersteuning die hij nu krijgt van zijn ouders en de club zit het zeker goed. Met het karakter van Mark zelf is het een uitstekende combinatie en bijna, al weet je het nooit zeker, een garantie voor succes. Hij werkt er ontzettend hard voor. Ik hoop echt dat het gaat lukken.

 

Als men naar aanleiding van dit gesprek enthousiast is geworden en wil beginnen met fietsen, waar kan men dan terecht? 

Allereerst hopen we natuurlijk, dat de crisis snel voorbij is. Daarna kan men altijd mailen. Kijk hiervoor op www.prcdelta.nl voor het laatste nieuws. Als je een beetje van competitie houdt, is er voor elk wat wils. Vanaf 8 jaar tot en met 60 plus kan je bij ons terecht. Kijk bijvoorbeeld eens naar de beginnerstraining op dinsdagavond of de seniorentraining op de donderdagavond, je bent van harte welkom!! 


Uw advertentie hier? Dat kan! 

Speciale aanbieding, geldig t/m 31 mei:

De eerste twee maanden gratis.

Daarna betaalt u slechts €499.00 euro per jaar. 

Uw advertentie onder elke blog.

Informatie via sportopvoorneputten@gmail.com