· 

Hélène van Arkel jaagt haar dromen na

De één na laatste gast bij SportopVoornePutten Radio van zaterdag 30 mei 2020 was Hélène van Arkel.  Zij is eigenaresse van Dansschool Confi.Dance uit Hellevoetsluis. Hélène stuurde ons afgelopen week een persbericht en redacteur Jack Holten wilde, nieuwsgierig als hij is, meteen meer weten.

 

Hallo Hélène. Je viel ons recent op met een persbericht dat je ons stuurde. Je was boos. En bent dat vermoedelijk nog steeds. Waarom?

Ja dat klopt. Ik heb een eigen dansstudio en er is zo ontzettend veel onduidelijkheid. De ene keer vallen dansstudio’s onder de groep Cultuur en dan vallen we, volgens de richtlijnen,  weer onder de Sport en Sportscholen categorie. We zien door de bomen het bos niet meer. Ik vind dat de gemeente en het kabinet hier duidelijkheid in moet scheppen, zodat we weten waar we aan toe zijn.

 

Je schreef: Dansen is veiliger dan boodschappen doen.

Ik ga nu bewust ’s avond boodschappen doen. Als je overdag ziet hoe mensen hutje mutje bij de winkel staan, dan is het nog minder te begrijpen waarom wij niet zouden mogen dansen. Onze dansers hebben juist bewegingsruimte nodig. Wij houden juist die 1.5 meter goed aan en kunnen dat dus als geen ander.

 

Je runt de Dansschool niet alleen?  

Ik werk samen met Anique Schonebeek. Zij geeft samen met mij les. Ik ken haar al erg lang. In beginsel gaf ik haar dansles in Barendrecht en zij volgt nu dezelfde Dansopleiding als degene die ik heb gedaan. Ik ben zo onwijs trots op haar. Ze betekent veel voor me en helpt mij uitstekend. Er zijn ook al vergevorderde plannen om de samenwerking uit te breiden.

 

Jullie mogen momenteel naar buiten om te dansen. Je maakt daar ook gebruik van?

Onder het motto Keep Calm and Dance Outside, maken we hier inderdaad gebruik van. Normaal gesproken mogen we gebruik maken van De Oude Woelhoek in Nieuwenhoorn en hopen dat uiteraard per 1 september, maar liefst eerder natuurlijk, ook weer te mogen doen. Nu geven we les op drie locaties (tuin Oude Woelhoek, Fazantenlaan en Bremstraat) en het is heerlijk. Maar hoe raar het ook klinkt, het is vaak best (te) warm. De kinderen krijgen dan last van de zon en de hitte. Ze mogen niets drinken, want dan moeten ze plassen en er is geen toiletgebruik mogelijk. Ook willen we de rust in de buurt niet verstoren. We hopen echt dat we op korte termijn weer binnen en buiten mogen dansen.

 

Even terug in de tijd Hélène. Je begon als twee jarige met peuterballet en daarna stond al snel dans op de weekplanning.

Ik ben begonnen bij Dansschool Tosca in Schiedam en ik ben eigenlijk nooit meer gestopt. Ik ging van 1 naar 4 lessen in de week en na schooltijd liep ik naar de dansschool. Ik deed dit met veel liefde om mijn passie uit te kunnen voeren. Ik heb toen een toelatingsexamen voor het Albeda Dance Collega in Rotterdam gedaan. Het was nog heel even spannend of ik werd aangenomen, maar dat is uiteindelijk gelukt. Ik heb daarna nooit iets anders gedaan dan dansen. 

 

Is dat wel helemaal waar? Volgens mij heb je ook nog iets met Diëtiek en Voeding gedaan?

Ik heb een HBO Opleiding Voeding en Diëtetiek gedaan. Vervolgens heb ik in Papendal de titel sportdiëtist gehaald en startte ik mijn eigen diëtistenpraktijk. Ik hielp dansers met een optimaal voedingspatroon en hielp ze op een gezonde manier om te gaan met hun instrument: het lichaam. Daarnaast ben ik blijven dansen en gaf ik lessen en workshops. Af en toe help ik individuele dansers nog steeds met hun eetpatroon. Toch ben ik er achter gekomen, dat mijn passie toch echt voor de volle 100 % bij het dansen ligt.

 

Vanaf 2019 je eigen Dansschool Confi.Dance. Hoe ben je op die naam gekomen?

Er komt vaak een bubbel bij me op en dan bepaal ik, van zo gaan we het doen! Dat was in dit geval ook zo. Ineens kwam het bij me op. Ik vind dat je lekker in je vel moet zitten. Vrijheid moet hebben en voelen. Jezelf durven zijn. Confi is een hippe benaming en mix voor comfortabel en (zelf) vertrouwen. Wat de mensen van me denken moet en mag niet uitmaken. Van jezelf en je naasten genieten. Zelf tevreden zijn en hierdoor zelfvertrouwen kweken: ”Let’s Dance. Confidance!

 

Op dit moment geven we les aan kinderen vanaf twee jaar tot en met volwassen met een mooie leeftijd. We geven Algemene dans, Street Dance, Hip Hop, Lady Style en Line Dance voor senioren bijvoorbeeld. Ik hou ontzettend van de muziek uit de jaren’80 en ’90 en heb onlangs een gave les samengesteld op muzieknummers uit die jaren. Het lesrooster ziet er momenteel iets anders uit dan normaal. We geven nu les op de woensdag, donderdag en zaterdagochtend. De actuele tijden staan op de website. Jack complimenteert Hélène met de kwaliteit van de site. Zeer informatief.

 

Hoeveel leden heeft de school momenteel.

We hebben er nu rond de 80. Dat ging harder dan verwacht. We gingen zelfs even in de richting van de 100. Maar met de crisis, kwam er een harde klap en bleven we uiteraard even stil staan. Nu er weer wat gedanst mag worden, zien we gelukkig toch weer nieuwe aanmeldingen komen.

 

Wat is jouw/jullie droom? Wat zijn jullie plannen?

Op korte termijn willen we Masterclasses geven. Van beroemde dansers en goede choreografen. Ook richten we ons op Dansen bij bijvoorbeeld Mode Shows, Presentaties, etc. etc. We kunnen dan met zonnebrillen of de gewenste kleding dansen, met een boek of bloemen. Je kunt het zo gek niet opnoemen of we kunnen en willen er over nadenken. De extra focus gaat op het binnenhalen van dit soort opdrachten, leuk toch?!

Verder wil ik graag een eigen pand in Hellevoetsluis, wie weet in de toekomst, nog eens ergens anders op Voorne Putten.

 

Is er nog concurrentie van Dansscholen in Hellevoetsluis?

Ik wil het geen concurrentie noemen, maar je hebt natuurlijk Dansacademy RiJo nog. Hier heb ik ook nog les mogen geven. Ik denk dat we elkaar alleen maar versterken. We hebben ieder onze eigen stijl en sfeer en zijn hier dus verschillend in. De mensen moeten zich in ieder geval thuis voelen en ik heb het idee, dat dit bij beiden het geval is.

Ik wil graag nog even zeggen, dat de volwassen groep die bij ons danst, een droom was, die is uitgekomen. Ik ben er erg blij mee.

 

Ik wens je ontzettend veel succes, hou ons op de hoogte van het laatste nieuws.


Uw advertentie hier? Dat kan! 

Speciale aanbieding, geldig t/m 31 mei:

De eerste twee maanden gratis.

Daarna betaalt u slechts €499.00 euro per jaar. 

Uw advertentie onder elke blog.

Informatie via sportopvoorneputten@gmail.com