· 

LTV Bernisse: 50 jaar tennis, vriendschap en gezelligheid.

Naar aanleiding van een bericht over het 50 jarig bestaan, hadden we zaterdag 6 juni voorzitter Coby Schop (rechts) en secretaris Anja van den Boogert (links) van LTV Bernisse in de studio te gast.

 

Waar kunnen we tennisvereniging Bernisse vinden?

Coby: “In het hart van Heenvliet vind je, verstopt tussen het groen, achter de sporthal aan de Hugo van Voorneweg 43 de gezellige, actieve tennisvereniging Bernisse; opgericht in 1970.

 

Hoe ziet de accommodatie er uit Anja?

Anja: “Wij beschikken over vier gravelbanen, een clubhuis en een gezellig terras.”  

 

Hoe komt de vereniging de coronacrisis door?

Coby: “Een beetje moeizaam. We mogen nu weer tennissen sinds 11 mei, inmiddels ook weer dubbelen, maar om te spelen moet je je wel digitaal aanmelden via de clubapp. Tennissen onder naleving van de Coronamaatregelen.”

 

En hebben de leden daar weer gretig gebruik van gemaakt?

Anja: “Ja, het is natuurlijk prachtig weer geweest de laatste weken en iedereen was blij weer te kunnen tennissen.”

 

Hoeveel leden heeft de vereniging?

Anja: “De vereniging heeft ongeveer zestig leden waaronder een tiental jeugdleden. De vereniging heeft wel te maken gehad met een leden terugloop.”

 

Heb je enig idee waarom het gedaald is?

Anja: “Niet echt. Heenvliet heeft maar 2500 inwoners en er is een groot sportaanbod; een grote voetbalvereniging, volleybal, basketbal en gym/fitness. De inwoners moeten kiezen. Iedereen heeft het druk met werk en privé zaken. Het ledental is de laatste jaren jammer genoeg duidelijk afgenomen.”

 

We hebben jullie uitgenodigd omdat jullie op de sociale media trots verkondigden dat jullie 50 jaar bestonden. Voor ons een leuke aanleiding jullie uit te nodigen voor deze uitzending.

Anja: “Bij de oprichting waren er 35 leden. In twee jaar tijd groeide dat tot 100 leden. Toen kwam er een wachtlijst. Op het hoogtepunt waren er 350 leden. Dat was in 1980.” Coby vervolgt: “Tijdens de oprichting was het ledenbestand jong. LTV Bernisse kent trouwe leden, dus inmiddels groeide de gemiddelde leeftijd van de leden mee. Het huidige ledental valt gezien de omstandigheden best nog mee. Als we kijken naar het huidige ledental, kan vastgesteld worden dat we een leuke mix hebben.”

 

Hoe lang ben jij al lid Coby?

Coby: “Ik heb er over na zitten denken. Precies weet ik het niet, maar al gauw 28, 29 jaar. Ik heb er al veel lief en leed meegemaakt.”

 

Wat beschouw je als hoogtepunt?

Coby: “Het 40 jarig jubileum kan ik mij nog goed herinneren. Dat hebben we destijds groots gevierd met veel oud-leden en dat was bijzonder. De jaarlijkse hoogtepunt is eigenlijk ons Open Toernooi. Op Voorne Putten een gewild evenement. Het toernooi is in de eerste week van juli en kan dit jaar natuurlijk niet doorgaan.”

 

Welke activiteiten en toernooien zijn er door de omstandigheden dit seizoen ook vervallen?

Anja: “We beginnen aan het begin van het seizoen altijd met het openingstoernooi. Vervolgens kunnen de leden deelnemen aan de competitie. Dit voorjaar zou LTV Bernisse met vijf teams deelnemen. In juli dan het Open Toernooi."

 

En wat volgt?

Anja: "In september, na de zomervakantie, zijn de clubkampioenschappen, gevolgd door de najaarscompetitie. Het jeugdtoernooi is er helaas niet meer. Dus best wat activiteiten.” Coby vult aan: “Daarnaast hebben we ook nog de Dames Dubbel en Heren Dubbel Dag. Het Dames Dubbelevenement zit altijd vol. De opkomst bij de Heren is minder.”

 

50 jaar tennis in de Bernisse. Wie wil daar wat meer over vertellen?

Anja: “Ik ben in de bestuurskamer eens wat in de archieven gaan snuffelen. De eerste ledenvergadering van de vereniging was in de Hoekzak. De 35 leden kozen het eerste bestuur en stelden de contributie vast op tien gulden per maand. De vereniging droeg toen nog niet de naam LTV Bernisse. Het tennis is begonnen onder de naam SOVB, de overkoepelende organisatie voor sportverenigingen in Heenvliet. Begonnen met twee banen en een klein clubhuis. We zijn nu gegroeid naar vier banen en een groter clubhuis. Vanaf 1979 kreeg de vereniging de naam LTV Bernisse. Reden was het feit dat de verenigingen wilden verzelfstandigen. Coby vervolgt: “Ik heb hier bij me een oud clubblad, uitgegeven ter gelegenheid van het tienjarig bestaan. Het is leuk de informatie te lezen. De vereniging wilde zich aansluiten bij de KNLTB. Een vereiste was dan wel dat je een afzonderlijke vereniging was.”

 

Zijn er nog leden die vanaf het begin lid zijn? Het zou in principe kunnen.

Coby: “We beschikken niet over leden die de beginperiode meegemaakt hebben. We hebben wel veel leden die al jaren lid zijn, zoals ikzelf. LTV Bernisse is een gezellige vereniging met trouwe leden. Het is een soort vriendengroep geworden. De meeste leden komen uit het dorp. Maar er zijn ook leden zoals ikzelf die van buiten het dorp naar de club komen. Ik woon in Spijkenisse, maar er komen ook leden uit Abbenbroek en Geervliet.

 

Met hoeveel teams komen jullie uit in de competitie?

Coby: “We zouden met vijf teams uitkomen in de voorjaarscompetitie. Dames 1 op dinsdagochtend in de 3e klasse, Heren 1 17+ op vrijdagavond in de 2e klasse, Dames 1 dubbel 17+ op vrijdagavond in de 4e klasse, Dames 2 dubbel 17+ op vrijdagavond in de 4e klasse en Gemengd 35+ op zondag in de 3e klasse.” Anja vult aan: “De meeste teams komen graag op vrijdagavond in actie. Gezellig na je werk met andere teams een competitiewedstrijd spelen en daarna met elkaar gezellig na borrelen.”

Coby: “Voor de najaarscompetitie heeft de wedstrijdleiding toevallig deze week een mail aan de leden gestuurd om zich voor de competitie op te geven. We hopen dat dezelfde teams zich voor de najaarscompetitie aanmelden. Helaas vervalt in het najaar de dinsdagochtendcompetitie. Voor dat team in 2020 dus geen competitie. Jammer.”

 

Hoe kijkt de vereniging naar de komende maanden. We mogen weer tennissen. Wat staat er op de planning?

Coby: “Het is fijn dat onder de bekende voorwaarden per 1 juli het terras weer open mag. We kunnen dus weer gezellig met elkaar een borreltje drinken. De gezelligheid is momenteel weg bij de vereniging omdat de leden alleen voor het tennissen komen en dan noodgedwongen weer naar huis gaan. We missen de onderlinge sociale contacten. Gelukkig kan dit nu weer opgepakt worden. Het is ons eerste doel de gezelligheid terug te brengen op de vereniging, die ook in de zomervakantieperiode open blijft.” Anja vervolgt: “In september hopen we dan de clubkampioenschappen te houden en de najaarscompetitie in te gaan. Daarnaast zijn er de toss avonden die tot doel hebben leden in wisselende samenstelling met elkaar te laten spelen.”

 

Wanneer wordt stilgestaan bij het jubileum?

Coby: “Zoals ik op Facebook geschreven heb, is het jammer dat de festiviteiten niet door konden gaan, maar hebben we tot 1 juni 2021 nog de tijd om het 50 jarig jubileum te vieren. We hebben als bestuur de organisatie van het feest en daaraan vast gekoppelde activiteiten volledig uitbesteed aan drie leden. Ik kan er dus weinig over melden.”

 

Hopelijk kan het jubileum in 2020 nog gevierd worden. Anders in het voorjaar van 2021.

Coby: “Ik ga er van uit dat het 2021 wordt.”

 

Als mensen lid willen worden. Wat moeten ze doen en wat zijn de kosten?

Coby: “Het beste kunnen de belangstellenden naar de website gaan. Het lidmaatschap kost 146 euro per jaar. Maar kom gewoon eerst eens even kijken. Maak kennis met de vereniging en beslis daarna of je lid wilt worden. We hebben nu de mogelijkheid voor drie maanden een zomerlidmaatschap te doen. Je krijgt een KNLTB kaart en kan dan zelfs al aan toernooien bij andere verenigingen deelnemen.” 

 

We sluiten het interview af met de wens dat alles weer snel weer bij het oude is.  Een compliment voor de informatieve website. Coby en Anja, veel succes met jullie gezellige vereniging!