· 

Jeugdwerker Kim van der Wateren bewijst het nut van haar werk in Brielle.

Kim van der Wateren is een van de jeugdwerkers van Team Jeugd Brielle/Westvoorne. Zij is de tweede gast van Team Brielle/Westvoorne in de uitzending van Radio Sport op Voorne. 

 

Jeugdwerk.

Kim: “Ik heb afwisselend werk. En het is leuk met jeugd om te gaan die zich aan het ontwikkelen is. Het is mooi bij te dragen aan de talentontwikkeling van de jeugd op de weg naar volwassenheid. Hen daarbij te ondersteunen."

 

De werkwijze.

Kim: “We ontwikkelen op verschillende manieren de talenten van de jeugd. We willen jeugd in contact brengen met verschillende talenten middels o.a. de Inspiration Tour. We leren jongeren 21the Century skills, vaardigheden die bijdrage aan hun ontwikkeling. Vaardigheden die ze niet op het voortgezet onderwijs aangeleerd krijgen."

 

Over welke vaardigheden heb je het dan?

Kim: “Bijvoorbeeld: DJ worden. Eerst leren wat dat is, later feesten organiseren. Ander voorbeeld: je begint met dansles, later sta je zelf dansles te geven. Je maakt van je hobby je beroep.”

 

Je bent het gezicht van de jeugdzorg op school en begeleidt de jeugd tijdens hun groeiproces.

Kim: “De jeugd kan met alle vragen bij mij terecht. Als ze iets willen weten, als ze ergens mee zitten, als ze ergens mee worstelen en niet weten bij wie ze aan moeten kloppen. Dan sta ik voor ze klaar. Wij zijn als Team Jeugd laagdrempelig en creëren een goede band met de jeugd waardoor we tot resultaat kunnen komen.”

 

Hoe lang ben je hierin actief?

Kim: “Ik werk inmiddels 17 jaar voor het jeugdcentrum Brielle. Eerst namens de gemeente en later in samenwerking met de stichting Push."

 

Hoe groot is de groep die met de jeugd in Brielle bezig is?

Kim: ‘In totaal vijf jeugdwerkers, waarvan er twee ambulant werk doen. Zij gaan de straat op en in gesprek met de jongeren. Wat hebben ze nodig? We begeleiden ook jeugd die overlast bezorgen. Daarnaast zijn de andere drie medewerkers met de zorg en talentontwikkeling bezig.”

 

Wat wil je nog onder de aandacht brengen?

Kim: “We zijn altijd op zoek naar leuke, vernieuwende cursussen. We begeleiden jeugd die van hun hobby hun vak willen maken. Begeleiden ze daarin. Laatst kwam er bijvoorbeeld jeugd naar ons die begeleiding zocht bij het opzetten van bootcampen, werk als personal coach. We nemen ze dan bijvoorbeeld mee naar de middelbare scholen, bij de Inspiration Tour, om ervaring op te laten doen en ze te coachen. Bovendien is het voordeel dat de leeftijdskloof klein is en zij als begeleiders de jeugd meer aanspreken in vergelijking met een oudere medewerker. Het is leuk om dan die gasten hun talent te zien ontwikkelen en daarmee verder te gaan.”

 

Wat is C4Y?

Kim: “Care 4 You is een pilot dat we in Brielle en Oostvoorne gaan doen. We organiseren als jeugdwerker interactieve lessen met zorgaanbieders.”

 

Is Britney Bootsma een van de mooie succesverhalen van jullie werk? 

Kim: “Ja. Brit ken ik al een vijftien jaar. Ik ben er trots op wat zij, mede dankzij onze talentontwikkeling, nu al bereikt heeft. Zij zal er zo wat meer over vertellen."

Kim vervolgt: "Een ander voorbeeld: een jongere die als DJ wat aan knopjes draaide, vervolgens cursussen bij ons volgde, bij kinderfeestjes muziek ging draaien en nu zelf een installatie gekocht heeft om feesten te organiseren. Een derde voorbeeld is Tim van Houten van T&B Sounds die zichzelf doorontwikkeld heeft tot de eigenaar van een licht- en geluidsbedrijf.”