· 

Ansh Jakhari heeft maar één doel: wereldkampioen schaken worden.

Te gast in de radiostudio tijdens het programma Sport op Voorne Putten was zaterdagmiddag 13 juni de 11 jarige Ansh Jakhari. Een enorm schaaktalent, lid van Schaakvereniging Spijkenisse. We stellen Ansh aan u voor.

 

Ansh Jakhari is de enige zoon van de Sharma en Andjena (Angela) Jakhari en woont met veel plezier in, zoals hij het omschrijft, het rustige Spijkenisse. Ansh ging naar basisschool Annie MG Schmidt. Na groep 7 ging hij vervroegd naar het Zuider Gymnasium in Rotterdam. Daar rond hij nu het eerste jaar in de brugklas af. Ansh koos na de open dag een pakket waarin diverse Talen en het vak Biologie zaten. Ansh heeft veel (schaak)vrienden en had aanvankelijk ook nog tijd voor andere hobby’s als zwemmen, karate en bakken (o.a. cake). Ook komt er af en toe een computerspelletje langs. Met karate is Ansh gestopt toen hij elke dag op en neer naar het Zuider gymnasium in Rotterdam ging. Nu gaat de meeste tijd op aan school, reizen en schaken. Schaken doet hij gemiddeld twee uur per dag. Hij speelt dan partijtjes op internet, afwisselend snelschaken en lange partijen. Hij studeert ook openingen van het schaakspel. 

Op zeer jonge leeftijd werd Ansh lid van de Spijkenisser schaakvereniging en kwam in de groep van trainer Peter Maes. Ansh: “Toen ik begon met schaken bij schaakvereniging Spijkenisse zag mijn schaakmeester Peter Maes dat ik talent had en vandaar ben ik verder gegaan. Ik ben de afgelopen jaren snel gegroeid en sta inmiddels op een Fide Rating van 1900 en speel in het 1e landelijke team van Schaakvereniging Spijkenisse dat in de 1e klasse uitkomt (redactie: op 1 na hoogste klasse in Nederland).” Ansh vervolgt: “Ik heb zes wedstrijden mee kunnen spelen. Ik behaalde drie remises en heb drie wedstrijden verloren, helaas, maar ik heb er wel heel veel van geleerd. Ik weet nu hoe de tegenstanders ongeveer spelen; welke speelwijze ze toepassen en wat ik tijdens de partij heb gemist. Ik ben blij dat ik op dit niveau ervaring op heb kunnen bouwen.”

 

Wie is op dit moment jouw trainer?

Ansh: “Rick Lahaye is één van mijn twee trainer/coaches geweest. Hij speelt in het eerste team van SV Spijkenisse in de landelijke competitie. Ik word ook getraind door schaak grootmeester Jan Werle uit Woerden. Ik ben gestopt met Rick Lahaye omdat twee trainers erg duur werd. Schaken kost al veel geld voor mijn ouders. Ik ging voor de coronacrisis elke week naar Jan Werle toe. Nu is dit stop gezet en volg ik lessen van hem via skype. Jan van Werle geeft mij schaakopdrachten die ik dan op moet lossen. En die zijn best moeilijk. Hij is goed. Heeft een schaakrating van over de 2600.”

 

Je gaat erg snel vooruit. Jouw rating is in korte tijd gestegen van 1400 naar 1900. Het moet toch mogelijk zijn dat je binnen een paar jaar hoog gaat eindigen.

Ansh: “Zolang ik mijn best doe en het probeer, gaat het lukken. Ik bouw nu veel ervaring en kennis op. We zullen het zien.”

 

Kunnen je ouders ook schaken?

Ansh: “Nee.”

 

Speel je ook met Djad Maes, die zojuist in de uitzending was, bij de vereniging SV Spijkenisse een trainingswedstrijdje?

Ansh: “We spelen op vrijdagavond wel eens samen snelschaak (bullet- of blitzpartij). Soms ook niet, omdat ik me dan voor wil bereiden op een wedstrijd."   

 

Je speelt vooral met oudere mensen. Vind je dat wel leuk?

Ansh: “Ja, dat is voor mij geen probleem en een goede uitdaging.”

 

Vorig jaar nam je deel aan de WK in de categorie tot en met 10 jaar in Weifang (China).

Ansh: “Ik werd Nederlands Kampioen in de categorie E en plaatste me daardoor voor het wereldkampioenschap in China. Ik wilde daar graag naar toe, maar dat kost veel geld. Toen is er een crowdfundingsactie gestart en die heeft voldoende geld opgebracht waardoor ik samen met mijn ouders naar China kon om deel te nemen aan het WK en de reis te verlengen met een korte vakantie. Ik speelde in China tien wedstrijden waarvan ik er vier won. De spelers waren van een ander, erg hoog niveau. Ik speelde tegen Thaise en Chinese spelers die 7 tot 8 uur per dag trainen. Het is logisch dat ik nog niet zover ben en van hen verloor.” 

Zou jij nu ook al 8 uur per dag willen schaken?

Ansh: “Ik vind mijn studie nou ook nog wel erg belangrijk. Als ik straks klaar ben, wil ik dat misschien wel gaan doen.”

 

Je bent al twee keer Nederlands Kampioen geworden. In 2017 in de categorie G (t/m 8 jaar) en in april 2019 in de categorie E (t/m 10 jaar). Ging dat makkelijk?

Ansh: “Beide keren ging het niet makkelijk. Ik moest er voor knokken. De E-categorie was nog iets lastiger dan twee jaar eerder in de G categorie."

 

In Nederland ben je kampioen in je leeftijdscategorie. Hoe sta je er voor in Europa?

Ansh: “Op de ranglijst tot en met 12 jaar sta ik in Europa nu op de 68e plaats. Mijn streven is de sterkste speler van Europa te worden. Eigenlijk wil ik de sterkste van de wereld worden. Ik hoop over een paar jaar, ik denk 5 of 10 jaar, in de wereldtop te zijn beland. Ik denk dat ik dat kan.”  

 

Geen gebrek aan zelfvertrouwen en zelfreflexie bij Ansh. Hij weet waar hij naar toe werkt. Wordt daarin liefdevol en trouw begeleid door zijn beide ouders en andere schaakliefhebbers. We wensen Ansh een goede gezondheid, een mooi leven en vooral een mooie schaaktoekomst.