· 

HVS wil hogerop. Aan de inzet van Dames 1 zal het niet liggen.

Al lang koesterde Sport op Voorne Putten de wens in gesprek te gaan met vertegenwoordigers van hockeyvereniging Spijkenisse (HVS). De redactie was verheugd Harry van den Brink (Technisch Commissaris én trainer/coach van Dames 1) en Jamie Zeegers (aanvoerster Dames 1) te kunnen verwelkomen in de radiostudio voor een gesprek.

 

HVS uit Spijkenisse is één van de drie hockeyverenigingen op Voorne Putten. Er wordt sinds 1977 bij HVS in verenigingsverband gehockeyd. De vereniging beschikt sinds 1982 over een schitterende accommodatie op sportpark Groenewoud.

Harry van den Brink is dit jaar gestart als bestuurslid. Harrie is de Technisch Commissaris. Harry: “Een rare start nu met de Covid-19-uitbraak.” Harrie is tevens twee jaar trainer/coach van Dames 1 en gaat in het nieuwe seizoen zijn derde jaar in. Harrie: “Het is door de Coronacrisis een vreemde, rustige periode geweest. We hebben inmiddels zowel bij de jeugd als senioren alles weer opgepakt. Rekening houdend met de geldende voorschriften.”

 

 

Hoe ervaren jullie de herstart, Jamie? Ik hoor van andere teamsporters dat ze er geen bal aan vinden? Jamie: “Een beetje dubbel. Ik snap wel dat de partijtjes gemist worden, maar het is vooral weer erg leuk om met elkaar bezig te zijn."

 

Blijven de sponsoren de vereniging trouw?

Harry: “Ja zeker. De sponsoren blijven trouw aan de club verbonden. Ze zijn in het algemeen erg betrokken. En het is zelfs zo dat de nieuwe sponsorcommissie nieuwe sponsoren heeft binnen gehaald. Waar wij als vereniging natuurlijk erg blij en dankbaar voor zijn.”

 

Hoe staat HVS er financieel voor?

Harry: “Financieel gaat het goed met de vereniging. We hebben in deze coronatijd gebruik gemaakt van de financiële ondersteuning die de gemeente Nissewaard bood. We derven natuurlijk inkomsten doordat we geen baromzet hebben, maar door het trouw blijven van de leden en sponsoren komen we deze crisis wel door."

 

Alles is weer opgestart. Tot wanneer gaan jullie dit seizoen door?

Harry: “Met de jeugd gaan we door tot 10 juli. Op 4 juli organiseren we met enkele dames selectiespelers nog een jeugd clinic; in de ochtend voor de jongste, in de middag voor de oudste jeugd.” Jamie vult aan: “Toevallig vandaag hebben we een flyer met informatie ontworpen die spoedig naar de jeugdleden gaat.”

 

Hoe groot is de vereniging?

Harry: “We hebben 560-570 leden. We zijn daarmee een middelgrote vereniging. Tijdens de competitie kwamen we, inclusief de senioren, met 29-30 teams in actie. Daaronder 23-24 jeugdteams.”

 

De voorbereidingen op volgend seizoen lopen. Hoe staat het er voor met het kader?

Harry: “Het bestuur wil de vereniging naar een hoger plan tillen. Prestatie op maat. Daardoor heeft er een herschikking van functies plaats gevonden waardoor er nog diverse vacatures zijn.” 

 

Er ligt dus een hele verantwoording op jouw schouders, Harrie?

Harry: “Het is ieder jaar weer een heel circus de teamindeling rond te krijgen. Zeker nu in deze lastige periode waarin we elkaar weinig konden zien. De technische commissie en lijncoördinatoren begeleiden alles tot een goed eind.”

 

Krijgen jullie elke week de organisatie rond de wedstrijden rond?

Harry: “Met de nodige inspanning lukt dat wel. Ouders en leden helpen daarbij door het fluiten van wedstrijden en een bardienst te draaien. Van elk spelend jeugdlid moet iedere ouder een bardienst draaien. Ouders worden ingedeeld. De mogelijkheid bestaat die dienst af te kopen. Daarnaast zijn er ouders met een scheidsrechterskaart of in opleiding voor scheidsrechter. Die fluiten meestal de wedstrijden.”

 

Jullie hebben een schitterende accommodatie. Tevreden daarmee?

Harry: “We hebben vorig jaar twee nieuwe velden van de gemeente gekregen. Tot enthousiasme van de leden. We huren die velden. Het clubhuis is van onszelf en in eigen beheer.”

 

Wat zijn de beleidsintenties van het bestuur?

Harry: ”Het bestuur wil een kwaliteitsimpuls aan het hockey geven. De ambitie is bij de jeugd op 1e klasseniveau uit te komen. Ook krijgt de doorstroming van de jeugd naar de seniorenselectie de aandacht. We hadden met name afgelopen jaar al een sterk meisjes A1. Daarvan stromen er nu een aantal door naar de Damesselectie. Tevens geven we extra aandacht aan de jongste jeugd om deze een goede basistechniek aan te leren waardoor ze zich dan verder door kunnen ontwikkelen. Het niveau van de jeugdtrainers willen we ook versterken." 

Hoog tijd voor Dames 1. Het team komt uit in de 3e klasse. Waar stonden jullie toen de huidige competitie werd afgebroken?

Jamie: “We stonden op de 5e plek.”

 

Zijn er veel wijzigingen in de selectie voor het nieuwe seizoen?

Jamie: “Vier selectiespeelsters zijn gestopt. Daar zijn er drie jonge speelsters uit de jeugd voor in de plaats gekomen. Dinsdag beginnen we met de nieuwe selectie aan de eerste training. Op donderdag trainen de teams 1 en 2 apart.” Harry vult aan: “Onze vaste keeper is gestopt. Daar is gelukkig een keeper uit een lager team voor in de plaats gekomen. Die keeper straalde veel positiviteit uit en gaf vertrouwen.”

 

Hoe lang speel je in team 1?

Jamie: “Ik ga mijn elfde seizoen in (redactie: betrekt daarbij een bedenkelijk gezicht). Ik ben op 16 jarige leeftijd al aan de selectie toegevoegd. Inmiddels ben ik laatste vrouw. Mijn kracht is de rust die ik bewaar in een wedstrijd.” Harrie vult aan: “Jamie is aanvoerder geworden en is de leider op het veld; niet zozeer verbaal, maar al hockeyend. Jamie zet de lijnen uit, straalt rust uit en is het verlengstuk voor datgene ik op het veld wil zien.” 

 

Wat is het doel voor het nieuwe seizoen?

Jamie: “Een top 3 plaats is het doel, maar het mooiste zou zijn als we promoveren naar de 2e klasse. We hebben een jong team. Ik ben 27 en de oudste van Dames 1. Ik begon als jongste ooit in team 1. Het voelt gek nu na zoveel jaar de oudste te zijn.”

 

De uit Spijkenisse afkomstige Jamie is reeds 20 jaar lid van HVS. Haar positie in het team is laatste vrouw.

Jamie: “Ik heb jaren op verschillende posities in een team gespeeld. Sinds Harrie er is ben ik laatste vrouw.”

 

Studeer je nog, aan het werk?

Jamie: “Ik ben toevallig in februari gestart met het zij-instroom traject om leerkracht basisonderwijs te worden. Het werken-leren sprak me aan. Ik was altijd al enthousiast voor het vak, maar kreeg de laatste zet van de vader van een vriendin van mij die directeur van een basisschool is.”

 

Kom je uit een hockey familie?

Jamie: ‘Een hockey/voetbal-familie. Mijn zusje speelt ook hockey, zij het op een hoger niveau. Ze is verhuisd naar Hongkong en speelt daar nu nog steeds hockey.”

 

Wat is de kracht van Harry van den Brink als trainer/coach?

Jamie: “Zijn fanatisme en het feit dat hij altijd voor ons klaar staat.”

 

Dames 1 doet al jaren een poging hoger op te komen. Waarom gaat het volgend jaar nu wel lukken?

Jamie: “De groep groeit elk jaar weer. Het zou toch eens mogelijk moeten zijn te promoveren. Het is wel belangrijk minder wisselvallig te worden; door teambuilding zelfvertrouwen op te bouwen.”

 

Wie zijn de dragende spelers in het team?

Harry: “Uiteraard Jamie als aanvoerder. De as van het team is belangrijk en een kracht van het team. Daarnaast zijn natuurlijk alle spelers even belangrijk. Iedereen draagt zijn steentje bij. Het is belangrijk van de nieuwe selectie een goed team te maken. Dan komt het goed.”

 

We gaan het zien en lezen. HVS publiceert elke week een mooi weekendoverzicht.

Harry: “Het verslag wordt tijdens de competitieperiode wekelijks door iemand vanuit de club gemaakt die beide weekenddagen intensief bij de club betrokken is. Hij is toegetreden tot het bestuur en fluit diverse wedstrijden. Ik kijk net als jullie iedere maandag uit naar zijn stukje over de weekend wedstrijden.”

 

Wat is leuk aan HVS?

Jamie: “Het ons kent ons-gevoel. Iedereen kent elkaar.”

 

Naar welke activiteiten wordt er bij de vereniging jaarlijks uitgekeken?

Jamie: “Het Octoberfest en de sponsoravond.”  

 

We wensen Jamie en Harry veel succes in het nieuwe seizoen. Hopelijk gaat in september de competitie weer van start.