· 

De cirkel is rond voor Mark Potkamp.

De eerste gast in Radio Sport op Voorne Putten van zaterdagmiddag 20 juni was Mark Potkamp. Mark is de nieuwe keeperstrainer van voetbalvereniging Hellevoetsluis. Met de komst naar Hellevoetsluis maakt Mark voor wat hem betreft de cirkel rond.

 

Mark woonde op geen steenworp afstand van veld 3 van de Hellevoetse voetbalvereniging. Hij begon als 7 jarig mannetje te keepen bij vv Hellevoetsluis. Hij doorliep de jeugd en behaalde het 1e elftal van de zaterdagselectie. Mark: "Ik heb ook nog een seizoen in het 1e elftal van de zondagselectie gespeeld." 

Bij de jeugd was Henk Wolters Mark’s eerste trainer. Samen doorliepen ze de jeugdcategorieën. In de selectie werd Arie Groeneveld de trainer samen met Klaas Andeweg. Ook Jaap Wielaard is zijn trainer geweest. 

Met Mark stond er een echte keeper in de goal. Hij had zijn postuur mee. Mark: “Ik ben altijd vrij groot geweest. Ik was ook niet de lichtste en liep tijdens de training nooit vooraan. Het postuur van een keeper is belangrijk. Kleine keepers boezemen toch minder ontzag in.”

 

Hoe kwam het dat je van de zaterdag- naar de zondagselectie overstapte?

Mark: “Dat kwam eigenlijk door de toenmalige trainer Norbert Lindlbauer, die daar trainer was. Peter van Veluw was keeper van het eerste en die kreeg door de rare capriolen die hij in het doel uithaalde, niet langer het vertrouwen. Norbert vroeg aan mij of ik het seizoen op de zondag af wilde maken. Dat wilde ik wel. Ik was op dat moment reservekeeper van het zaterdagelftal.”

Je besloot al snel na je actieve keeperscarrière als keeperstrainer aan de slag te gaan. Hoe kwam je er bij om dat bij vv Nieuwenhoorn te gaan doen?

Mark: “Dat was geen makkelijke keuze. Ik ben vv Hellevoetsluisman in hart en nieren. Maar mijn zoon Michael ging voor vv Nieuwenhoorn spelen. Hij kon kiezen tussen FC Vlotbrug, vv Hellevoetsluis en vv Nieuwenhoorn. Hij besloot voor Nieuwenhoorn te gaan omdat dat team op het hoogste niveau speelde. Dat was voor mij lastig, maar ook voor zijn opa en opa. Die zeiden zelfs dat als hij voor Nieuwenhoorn zou kiezen, zij hem dan nooit zouden zien voetballen. Zo hard was dat.”

 

Hoe voelde het voor jou om voor een andere vereniging te gaan werken?

Mark: “Ik keek bij mijn keuzes nooit naar verenigingen en besturen. Ik volgde mijn hart. Ik vond dat het keepersniveau dalende was en besloot om keeperstrainer te worden om het niveau weer op te krikken. Ik trainde aan het begin o.a. René van der Meijden, die nu in Rockanje 1 keept, en Melvin Vlietstra. Deze jongens trainde en begeleidde ik een aantal jaar vanaf de E-tjes en dat is voor mij goed uitgepakt.”

 

Na vv Nieuwenhoorn?

Mark: “Ik ben eerst naar OHVV gegaan. Arie Horstink was toen de trainer. Arie was een collega van mij op het werk en vroeg of ik bij OHVV wilde aansluiten. Er volgde een gesprek en ik werd daar anderhalf jaar trainer. In het eerste seizoen draaide het team goed mee. Het tweede seizoen was er een opstootje waardoor het team uit de competitie werd genomen.” 

Toen vv Brielle, alwaar je naast keeperstrainer ook de vrouwenselectie ging begeleiden.

Mark: “Arjan Witte was de vrouwentrainer, maar kon vanwege zijn werk niet elke week de training verzorgen. Hij vroeg mij of ik hem zo nu en dan kon vervangen en dat resulteerde in een aantal mooie jaren van samenwerking.”

 

Hoe was dat om met vrouwen te werken?

Mark: “Dat was wel even wennen. Heren of Vrouwen dat is zeker op het veld wel een ander ding. De snelheid is anders (het hoofd wil meer dan de voeten), het fysiek en soms de instelling (even lekker tegen een balletje aantrappen). Niets ten nadele van de vrouwen, hoor. Het was een heel hecht team, dat zowel op de vereniging als privé goed met elkaar omging.”  

 

Wie waren jouw voorbeelden als keeper?

Mark: “Ik mag het als Feyenoorder natuurlijk niet zeggen, maar De Bolle van Zwolle, Piet Schrijvers, is altijd mijn keepersvoorbeeld geweest. Piet heerste in het zestien meter gebied, zorgde voor rust in het strafschopgebied, had uitstraling en hetzelfde postuur als mij.”  

Vertel eens wat over de voetbalcarrière van je zoon Michael. 

Mark: “Michael heeft al een lange carrière. Hij begon op jonge leeftijd bij vv Nieuwenhoorn en speelde tot de A-categorie voor die vereniging. Toen benaderde FC Dordrecht Michael om daar te komen spelen. Michael ging daar natuurlijk op in. Hij speelde een jaar in het Beloftenelftal om daarna aan te sluiten bij het 1e elftal. Harry van der Ham liet Michael zijn debuut maken in de Eredivisie. Dat is helaas bij maar 1 wedstrijd gebleven, maar dat heeft hij toch maar bereikt! Daarna speelde Michael voor de amateurs van Kozakken Boys; ook een goed niveau. Hij heeft samen met Berry Powel gespeeld. Een leuke periode was dat. Zeker omdat hij gescout werd om in Australië te gaan spelen. Hij ging daar op in. Een droom werd werkelijkheid. Michael speelde anderhalf jaar voor Sydney FC. Dat is een club op Nederlands Eredivisieniveau. Ik ben 1 keer naar Sydney gevlogen om een wedstrijd van Michael te bekijken. Dat was een lange reis, maar de moeite waard. Heb er natuurlijk meteen een vakantie aan vastgekoppeld. Na die anderhalf jaar kwam hij terug naar Nederland om voor IFC te voetballen. Volgend seizoen speelt Michael voor Sportclub Emma omdat hij niet meer drie keer in de week kan trainen. Hij is autoverkoper en dat heeft nu zijn prioriteit. Bij Sportclub Emma (fusieclub Dordrecht) zit trainer Roy de Bruin die Michael als Beloftentrainer bij FC Dordrecht heeft gehad. Hij raakte met hem in gesprek en Roy vroeg of Michael niet voor Sportclub Emma wilde komen spelen, nu hij toch een niveau lager ging voetballen.” 

 

Welke trainingsmethoden hanteer jij en hoe ben je tot die werkwijze gekomen? 

Mark: “Ik wil dat mijn keepers heersen in het vijf meter gebied. Bij hoge ballen, bij corners wil ik dat de keepers er boven uit steken. Er zijn teveel keepers -ook in de Eerste Divisie en Eredivisie- die niet durven te springen. Dit heeft dus mijn hoge prioriteit tijdens de training. Ook wil ik een meevoetballende keeper. Dat hij zijn goal uit durft te komen.” Marco vervolgt: “Voor mijn keeperstraineropleiding heb ik les en training gehad van Frans Hoek. Ik heb dus veel raakvlak met de methode Frans Hoek. Ik heb in anderhalf jaar mijn A- en B-certificaat behaald. Dat heeft mij enorm geholpen om mijn huidige niveau te behalen. Een geweldige man die Frans Hoek. Zo bevlogen als hij is. Zo kundig. Hij was keeper van Volendam, keeperstrainer onder Van Gaal en bij Barcelona FC. Hoek is echt een vakman. Betrokken bij zijn spelers.” 

 

Bij vv Brielle heb je al samengewerkt met de nieuwe trainer van vv Hellevoetsluis: Paul Bestebreur. 

Mark: “Ik was nog bij vv Brielle Vrouwen actief, toen vv Vierpolders mij benaderde om daar de keepers te gaan trainen. Paul was daar trainer, ik had een gesprek met hem en besloot dat de gaan doen. Ik heb twee jaar met Paul gewerkt. Een prettige man in de omgang met verstand van voetbalzaken. Ik heb zin in de hernieuwde samenwerking bij vv Hellevoetsluis.” 

En nu is de cirkel rond.

Mark: “Ja, inderdaad. Ik heb altijd gezegd dat ik bij vv Hellevoetsluis mijn carrière wil afsluiten. Ik ben bij vv Hellevoetsluis volgend seizoen -en ik hoop ook nog het seizoen daarna- actief als keeperstrainer.  Ik ben dan 28 jaar keeperstrainer geweest en dat is wel genoeg. Niet meer twee keer per week op het veld staan om keepers te trainen. Ik wil meer tijd voor privé. Zal wel nog wedstrijden gaan kijken en keepers beoordelen."

 

En keepers scouten?

Mark: “Ik sta altijd open voor dingen. Zeg nooit, nooit. Ik vind het zelfs leuk om in de toekomst voor de radio een regionaal wedstrijdje live te gaan verslaan (redactie: hé een open sollicitatie 😊 ).”

 

Wat vind je van de uitspraak dat keepers gek zijn?

Mark: “Dank je wel dat je dit nog zegt; dat ik gek ben. Vroeger werden keepers in de goal gezet omdat ze óf niet konden voetballen óf werden gedwongen door hun vader en moeder om dat te doen, omdat gaan voetballen geen perspectief had. Bij mij was het mijn moeder. Zij was keepster bij de Vrouwen van vv Hellevoetsluis en stimuleerde mij te gaan keepen. Ze zei dat ik daarvoor het postuur had. Ik ging het doen en vanaf het begin was mijn moeder de grote supporter. Bij mijn eerste wedstrijdje stond ze schuin achter me tegen de paal aan mij te coachen. Dat ging door en op een gegeven moment was ik het zo zat dat ik mijn handschoenen uittrok en haar zei dat ze het maar zelf moest gaan doen. Maar om eerlijk te zijn: keepers zijn gek. Simpel zat!”

 

Na de vv Vierpoldersperiode ben je terug gegaan naar vv Brielle om als keeperscoördinator te gaan werken.

Mark: “Dat klopt maar ik heb wel bedongen dat ik ook nog met keepers op het veld mocht staan. Ik heb de selectiekeepers waaronder Deshney Hoornweg en Nigel Keehnen getraind. Die zullen zeker ook nog wel eens terug keren bij vv Hellevoetsluis. 

 

De interviewers Patrick Buys en Peter van Herp danken Mark Potkamp voor de medewerking en het leuke gesprek in het eerste uur van Radio Sport op Voorne Putten.