· 

HSV Hellevoet Athletics: soft- en honkbal voor iedereen die dat wil.

Zaterdagmiddag was Wilko Smit van HSV Hellevoet Athletics bij Radio Sport op Voorne Putten te gast. Het werd een leuk, geanimeerd gesprek met deze sympathieke softballer en betrokken lid van de enige Hellevoetse Soft- en Honkbalvereniging.

Wilko begon ooit als (jeugd)coach bij de Hellevoetse Honk- en Softbalvereniging, werd 7 jaar geleden secretaris, ruilde die functie na een paar jaar in voor de functie van privacy officer (AVG) en is momenteel druk in de weer met corona, veilig en verantwoord sporten. Wilko wil zich in het nieuwe seizoen hard maken voor de sponsorwerving. Een betrokken lid, dus.

 

HSV Hellevoet Athletics beschikt over een schitterende accommodatie naast Sporthal De Fazant in Hellevoetsluis. Daar liggen twee velden; een softbalveld en een honkbalveld. De accommodatie wordt gehuurd van de gemeente Hellevoetsluis. Samen met gemeentemedewerkers wordt onderhoud gepleegd aan de velden en accommodatie.

 

Door de corona-uitbraak is de competitie nog niet begonnen, maar door een goed tijdschema te maken, hebben alle leden de laatste weken wél kunnen trainen. Daarnaast had HSV Hellevoet Athletics ook gasten op de accommodatie. Handbalvereniging Helius en gymnastiek- en turnvereniging KDO hebben noodgedwongen ook gebruik gemaakt van de velden. Wilko: "We hebben ze met plezier ontvangen. De onderlinge contacten zijn er alleen maar beter door geworden." 

 

Toen Wilko als coach betrokken raakte bij HSV Hellevoet Athletics, had hij nog nooit een soft- of honkbalknuppel in zijn hand gehad. Andere coaches maakten hem wegwijs in de sport(techniek). Van de Pupillen groeide Wilko door naar Aspiranten en Junioren. Maar eigenlijk kon hij de Junioren niet beter leren honkballen. Dus heeft Wilko vorig jaar de stoute sportschoenen aangetrokken en is gaan softballen.  

Bij HSV Hellevoet Athletics nemen drie Softbalteams deel aan de competitie: 1 Herenteam en 2 Damesteams. Daarnaast is er nog een Recreantenteam. Ook voor de jeugd is de mogelijkheid om te Softballen natuurlijk, maar bij HSV is dat er nog niet bij gebrek aan leden in die categorie. Bij de Honkbalafdeling heeft HSV Hellevoet Athletics 2 Herenteams. Wilko: "De definitieve indeling van beide teams moet nog worden gemaakt." Daarnaast komen er een Pupillenteam, Aspirantenteam en een Juniorenteam straks uit in de competitie. Dit jaar jammer genoeg geen Beeballteam. Ook hier in de jongste categorie te weinig leden. Wilko: “Als het goed is gaan we vanaf 1 juli weer in competitieverband soft- en honkballen. De bond komt met een programma. Hopelijk sta ik vrijdag in tenue weer op het veld voor een wedstrijd. Hellevoet Athletics speelt niet op het hoogste competitieniveau, maar de teams beleven veel plezier aan de sport.”

 

Het wordt een koude start van de competitie. Er waren geen mogelijkheden om oefenwedstrijden te spelen. Slechts trainingen als voorbereiding op de aankomende wedstrijden.

Het leuke van soft- en honkbal is dat het op alle leeftijden gespeeld kan worden. In sommige teams is er een mooie mix van “jong en oud”. Hellevoet Athletics is een kleine vereniging. Het telt 120 leden. Het grootste deel daarvan is jeugd. Ook bij HSV Hellevoet Athletics is het moeilijk jeugdleden vast te houden als ze de puberleeftijd bereiken. Ze gaan studeren, zwermen uit en verlaten de vereniging. Veel jeugdleden komen echter later weer terug als jong volwassenen om de knuppel weer in de hand te nemen. Wilko: “We zijn een gezellige vereniging waarin de onderlinge band goed is. Daarom komen ze graag terug.“ Honk- en softbalverenigingen zijn verenigingen in de breedtesport. Wilko: “Natuurlijk willen de teams het hoogst haalbare uit de wedstrijd halen. Maar de gezelligheid is ook een belangrijk aspect. Iets waar we als vereniging om bekend om staan.”

 

Bij HSV Hellevoet Athletcis is iedereen welkom. Ongeacht de leeftijd en het wel of niet hebben van een afgetraind lichaam. Honk- en Softbal is er voor iedereen. Nieuwe leden zijn altijd welkom! Kwaliteit bieden aan het nieuwe lid staat bij HSV Hellevoet Athletics voorop. Ondanks het feit dat op scholen honk- en softballes wordt gegeven, is m.n. de kwaliteit van het werpen een dingetje. Wilko: “En als leden zich aanmelden, willen we voldoende kader hebben om ze de techniek te leren. En dat laatste is tot nu toe met het huidige ledenaantal geen probleem!”

 

Binnen de financiële mogelijkheden organiseert de vereniging naast de training en competitiewedstrijden elk jaar wel een drietal evenementen waarbij de leden en familie op een andere manier met elkaar kennis maken. We openen meestal met een Jeugdtoernooi. In de loop van het seizoen is het populaire Familietoernooi en we sluiten jaarlijks in november het seizoen af met het Afsluitingstoernooi. 

 

HSV Hellevoet Athletices overleeft zonder problemen de coronacrisis. Er is wel wat ledenverlies, maar dat voornamelijk door eerder genoemde oorzaak. Er hebben niet veel andere leden de vereniging verlaten nu er niet gesport kon worden. De vereniging is financieel gezond. Ook al moet het op de kleintjes letten.

Foto's beschikbaar gesteld door Hellevoet Athletics (Wilko Smit).