· 

Nieuws van het roeifront (Roeivereniging Voorne Putten).

Femina Fransman van Roeivereniging Voorne Putten was een aantal weken geleden bij Radio Sport op Voorne Putten telefonisch in de uitzending. Ze vertelde enthousiast over de roeivereniging en beloofde ons regelmatig nieuws toe te sturen. En Femina houdt woord. Hierbij haar bijdrage.

 

We mogen weer!

Femina: “Wat waren alle leden van Roeivereniging Voorne Putten (RVVP) weer blij op 1 juli. Het mocht en kon weer: roeien met elkaar en volledig een boot bemannen. Want daarvoor was het toch iets minder leuk en behelpen. Van de 5 plaatsen in een boot mochten er maar 3 plaatsen bezet zijn. Er moest 1.5 meter tussen de personen zijn. En op het water werd gecontroleerd door de politie of de roeiers zich daaraan hielden.”

 

Femina: “Wat was het prettig, geen lege plaatsen in de boot, zonder te veel kracht roeien en zonder je vooraf te hoeven aanmelden en zonder het gepuzzel van de coördinatoren, wie met wie, in welke boot en ook rekening houdend met op de eerste plaats; de veiligheid, de ervaringen en het vermogen van de personen in die boot. Wel of niet leden van één huishouden, sorry! broer en zus mocht weer niet en ook nog eens zonder, na afloop, de gezamenlijke koffie. Maar dankzij de samenwerking van het bestuur en de coördinatoren én het geduld van de leden, is ook dat gelukt naar ieders tevredenheid.”

 

“Wij zijn weer los!”

 

Mijn eigen roeiervaring

Femina vervolgt: “Ik vind het heerlijk, gezellig en leerzaam om met anderen in een boot te roeien. Na 30 jaar niet geroeid te hebben, ben ik 4 jaar weer lekker gaan roeien bij Roeivereniging Voorne Putten. Het is net als fietsen, je verleert het niet. En door samen in de boot te zitten,  fysiek en technisch uitgedaagd te worden, heb ik mee kunnen doen aan KiKa Rondje NL voor het goede doel: het Prinses Máxima Centrum. Dat zijn toch snel afstanden van 40- 60 km die ik als individu heb afgelegd. Ook de marathonploeg van RVVP “deed mee en voer zelfs op de Zeeuwse wateren, voer door Limburg, etc. Er namen veel andere Roeiverenigingen uit Nederland deel aan deze Goede Doelentocht.”

 

Nieuwe uitdaging 

Femina zoekt altijd weer nieuwe uitdagingen. Ook nu: “Het roeien in een 1-mansboot, de C1, D1 of Skiff. Pfffff daar had ik nog langer niet in geroeid. Maar in Corona-tijd, als je fysiek sterk en lenig genoeg bent en wilt roeien, breekt de Nood, de Wet van de minste weerstand. Zo startte ik dus, onder toeziend oog van de instructrice (met velen hulptroepen) op het water, met mijn eerste roeihalen en met het voortdurend omdraaien van mijn nek. Wat ja, je zit met je rug naar de vaarrichting toe. Eerst op het Voedingskanaal met motorboten die in mijn geval zich netjes aan de snelheid hielden en voorzichtig waren/rekening hielden met de roeiers (gebeurt niet altijd) en daarna de Bernisse in. Ik genoot ervan om dit weer te doen en wat ging dat goed!!! Keurig onder de bruggen door, blijft spannend, en wat was het weer prettig om gefocust bezig te zijn. De watervogels zie je dan echt niet meer, laat staan de bevers. Maar na enige keren heerlijk geroeid te hebben ging het toch mis. Dat wil zeggen: niet echt mis hoor! Maar, ik kwam alleen aan bij ons vlot en ja, dan moet je zonder hulp uitstappen, netjes je overslag losmaken aan de waterzijde, en dan toch een klein evenwichtsfoutje bij het uitstappen. Oeps ik voelde mij omgaan, heel langzaam. Nou ik moet zeggen het water was heerlijk warm, de boot van binnen weer schoon, een paar slagen gezwommen en de kant opgelopen, de boot leeg gehoosd en mijn roeipakje weer opgedroogd, voor ik zeer voldaan naar huis ging. Wat had ik lekker geroeid!”

 

Als vanouds 

Femina: “Maar nu het weer mag heb ik toch met mijn roeimaatjes weer in een grote C4+ (4 mensen roeien en 1 stuurt) geroeid. Tussendoor op het water kunnen wisselen en voor zo’n eerste keer een behoorlijke afstand geroeid. Na afloop was er eindelijk de beloning, heerlijk op 1,5 meter afstand, met elkaar koffiegedronken en bij gekletst.”

 

Vandalisme 

“Er was nog wel een vervelend akkefietje. Gelukkig zonder schade. Een of andere stommeling had bij ons al eerder het hek vernield en een (andere) dwaas had vorige week op ons terrein de kano losgesneden en in het water gekieperd. Heel gevaarlijk voor de passerende boten! Gelukkig had een van ons de kano gezien en kon hij met de roeiboot weer teruggehaald worden.”

 

Start roeilessen 

“Ook de roeilessen worden weer opgestart. Aspirant roeiers en/of nieuwe leden zijn weer welkom.

 

Coppelstock Marathon 

RVVP heeft van de Koninklijke Nederlandse Roei Bond (KNRB) en de Gemeente Brielle toestemming gekregen om hun inmiddels beroemde “Coppelstock Marathon” door te laten gaan. Het wordt de eerste marathon van 2020 in Nederland. De datum is zaterdag 29 augustus 2020. Wij verwachten een grote ”gelimiteerde” opkomst.

 

U bent welkom 

Blijf Blij en Gezond allemaal en zwaai naar ons als wij voorbij roeien, alleen de stuurman/vrouw zwaait terug anders wordt het een rommeltje op het water. En schroom niet om eens bij ons te komen kijken of informatie te vragen via het emailadres info@rvvoorneputten.nl. 

 

Femina Fransman, communicatie & lid RVVP.

(Zwarte Jack op de foto / roeien door weer en wind))