· 

Iris van Bokhoven gaat voor een basisplaats bij vv Excelsior.

Zaterdag 15 februari was Iris van Bokhoven te gast in het radioprogramma Sport op Voorne Putten bij LINQ Media. Nu publiceert vv Spijkenisse in het kader van de rubriek "De groeten van ..." een interview met Iris op haar website en sociale media. Wij publiceren dit hier.

 

 

 

 

 

 

Het luizenleventje zit er bijna op. Met haar vader en moeder vierde ze vakantie in Perugia in de buurt van Florence in Italië. Nu geniet Iris van Bokhoven met haar vriendinnen van de rust in Kessel. Een romantisch Maasdorp met een historische markt, monumentale hoeves en villa's, gezellige terrasjes, een schitterend Maaspanorama en als blikvanger de Keverberg, het modernste kasteel van Nederland met een historisch verleden.

 

Resteert nog het vieren van de zeventiende verjaardag op dinsdag 4 augustus en daarna wordt het toch echt menens. ,,Dan beginnen de trainingen bij Excelsior weer, zijn oefenwedstrijden gepland en begint de strijd voor de basisplekken," realiseert Iris van Bokhoven zich maar al te goed.

,,In het vorige seizoen heb ik veel op de bank gezeten," blikt de vijf Havostudent aan het Maerlandcollege in Brielle terug op haar debuutjaar in Rotterdam-Kralingen. ,,Het was allemaal erg leerzaam, kwam pas kijken, maar kan met zo'n rol maar moeilijk vrede hebben. Dit komende seizoen ga ik dan ook voor een basisplaats. Ben super gemotiveerd en ga met iedereen de strijd daarvoor aan." 

 

In de vriendinnengroep van Excelsior, dat een einde maakte aan de samenwerking met streekgenoot Barendrecht, voor het eerst op eigen benen staat en het hoogst spelende team in de regio Rijnmond is, worden de speelsters dus elkaars concurrent. ,,Trainer Richard Mank die me van Spijkenisse naar Excelsior heeft gehaald, heeft laten blijken vertrouwen in mijn kwaliteiten te hebben en ik wil mezelf en hem niet teleurstellen," neemt Iris van Bokhoven de strijdbijl op.

 

De spraakwaterval uit Brielle begon haar reis, met als eindstation profvoetballer worden, bij SC Voorne dat later fuseerde met Wit Rood Wit en tegenwoordig onder de naam vv Brielle verder door het voetballeven gaat. ,,Ik heb als kind altijd ook willen voetballen," verklaart de linkspoot haar keuze voor de populairste tak van sport op deze aardbol. ,,Heb ook nog gevolleybald, maar vond dat uiteindelijk minder leuk."

 

Progressie

Het onmiskenbaar aanwezige talent viel alom op en Iris van Bokhoven meldde zich bij Spijkenisse om sneller progressie te maken.

,,Mijn huidige trainer bij Excelsior, Richard Mank, was destijds bij Spijkenisse hoofd jeugdopleidingen en dat gaf vertrouwen dat ik daar verder kon komen," blikt Iris van Bokhoven terug op haar nog prille carrière. ,,Heb daar vier jaar gevoetbald en ben daarna teruggekeerd bij Richard, die trainer was geworden van de vrouwen bij Excelsior. Ik heb altijd bij de jongens gevoetbald. Dat was een hardere leerschool. Het spel werd sneller gespeeld. Fysiek ging het er steviger aan toe. En, dus was de weerstand groter waardoor ik sneller beter werd. Problemen? Oh, nee, ik heb het altijd heel gewoon gevonden om met en tegen jongens te voetballen. Ik heb nooit tegen of met meisjes gespeeld. Het was voor mij de normale omgeving, dus ik wist gewoon niet beter."

 

Naast de strijd voor een basisplaats in de hoofdmacht van de eredivisionist is de middenvelder in nog een strijd verwikkeld.

,,Ik speelde in het Nederlands Elftal 017 en binnenkort beginnen de trainingen voor het Europees kampioenschap," kijkt de Brielse vooruit naar het nakende internationale voetbalseizoen. “Voor de eerste bijeenkomst worden 28 speelsters uitgenodigd. Uiteindelijk vallen er acht af en blijven er twintig over. Ik doe er alles voor om daar bij te zijn. Ik wil dolgraag er bij zijn in Zweden waar het eindtoernooi wordt georganiseerd."

 

Winst- en verliesrekening

Iris van Bokhoven heeft, ondanks haar nog jeugdige leeftijd, haar zaken aardig op een rijtje. Ook heeft ze nauwkeurig op het netvlies waar haar sterke en zwakke punten op het gras liggen. ,Ik ben snel, maak makkelijk loopacties in de diepte en kan precieze steekpasses afleveren," ziet Iris van Bokhoven als haar positieve kwaliteiten. Fysiek en mentaal kan ik sterker worden, moet mijn hoofd er geconcentreerder bijhouden."

Iris heeft dus nog aardig wat noten op de zang voor het komende seizoen en is zwaar gemotiveerd om de twee hoofddoelstellingen, een basisplaats bij Excelsior en een plek in Nederland 017, te halen. Reikhalzend kijkt ze dan ook al uit naar de oefenwedstrijden van Excelsior tegen RKVV Roosendaal B1, vv Bavel, OHL Leuven en Rhoon B1 om haar visitekaartje af te geven. 

 

 

Bron: vv Spijkenisse.