· 

Zuidland wint de damesderby.

Op maandagavond stond er een heuse derby op het programma voor de vrouwenteams van Nieuwenhoorn en Zuidland. Nieuwenhoorn, dat natuurlijk aan het bouwen is aan een stevige vrouwen en meidenafdeling, tegen Zuidland, dat natuurlijk al enkele jaren erg veel aandacht aan het vrouwenvoetbal heeft gegeven.

Het beloofde een interessante wedstrijd te worden. Genoeg reden om er toch maar een kijkje te nemen. Hoewel de wedstrijd voor de poulestand niet zo veel belang meer lijkt te hebben, doordat Sparta in deze poule alle duels heeft gewonnen. Theoretisch zou het nog wél kunnen dat ook de nummer 2 zich nog plaatst voor de volgende ronde.

Zuidland, dat als 2e klasser natuurlijk de favoriet is moest helaas in de trainingsshirts spelen en speelden daardoor zonder rugnummers. Nieuwenhoorn, dat met Ryanne Mol en Romy ter Steege 2 speelsters had die vorig seizoen nog bij Zuidland speelden, wilde de huid zo duur mogelijk verkopen. Beide routiniers maakten dan ook wel duidelijk dat zij echt de bepalende speelsters zijn voor dit jonge team.

 

Zuidland, spelend zonder topscoorster Romy Takken, was wel de ploeg die 't best verzorgde voetbal speelde, maar Nieuwenhoorn, dat veelvuldig de lange bal hanteerde om zo de ruimte achter de Zuidlandse defensie te zoeken en te gokken op de behendigheid van Mol en de snelheid van bijvoorbeeld Kelly van Heusden, kregen met deze speelwijze ook flink veel kansen.

 

 

Zuidland had wel meer balbezit, maar in de eerste helft kwamen ze maar moeilijk langs de hardwerkende Nieuwenhoorn defensie. Ondanks een fysiek overwicht in de duels moesten de Zuidland speelsters hun tegenstanders vaak 2 of 3 keer afschudden om echt tot kansen te komen, maar dan was daar vaak Ter Steege die de rijen sloot, of de attent mee keepende Jasmijn Spaaij had een antwoord op de Zuidlandse inzetten. Door de genoemde ruimte achter de Zuidlandse defensie, die dus vooral aan de linkerkant lag, kreeg ook Nieuwenhoorn enkele goede mogelijkheden maar ook Kaitlyn van Gool in het Zuidlandse doel wist in de eerste helft zonder tegentreffers door te komen.

 

Ter Steege kreeg mee opgekomen bij een hoekschop de beste mogelijkheid in deze eerste helft maar de bal werd van de lijn gehaald. Ook Kelly van Heusden mocht 1 keer, na een door scheidsrechter Jonker niet bestrafte overtreding alleen op van Gool af, maar deze wist in deze een tegen een situatie haar jonge tegenstandster de baas te blijven.

Een treffer van Van Heusden werd wegens buitenspel afgekeurd. Aan Zuidland zijde was de beste mogelijkheid voor Greaves, maar haar schot ging naast de verkeerde kant van de paal. Gezien de kansen was de 0-0 ruststand een verrassing.

 

Direct na rust een uitgelezen mogelijkheid voor Mol om Nieuwenhoorn op voorsprong te brengen toen zij op links alleen op van Gool af kon gaan, maar de anders trefzekere Mol mikte deze bal naast.

In de 51e minuut was het Zuidland dat via Julia Wertz op voorsprong kwam. Ondanks deze achterstand bleef Nieuwenhoorn dapper tegenspel bieden en kregen ze ook goede kansen. Ter Steege bleef bij corners gevaarlijk met het hoofd en ook van Heusden, die samen met Fabienne van den Berg op rechts eigenlijk de meest opvallende speelsters waren, bleef voor gevaar zorgen. Zuidland leek toch op conditie een beter resultaat te kunnen gaan forceren maar het duurde tot de 74e minuut voor ze via invalster Ilse Grootenboer de voorsprong konden verdubbelen.

 

Beide ploegen bleven hard werken in het sportieve duel, maar door de felheid in de duels en de toch wel broeierige omstandigheden werd het wel een behoorlijke slijtageslag en werd het aantal onderbrekingen voor lichamelijke ongemakken groter.

Na eerst nog een mooie kans te hebben gemist mocht Kelly van Heusden in de blessuretijd haar goede wedstrijd bekronen met een knappe aansluitingstreffer, wat Nieuwenhoorn op basis van hun werklust ook absoluut verdiende. Zou er dan met nog ongeveer 2 minuten nog meer in zitten voor de Nieuwenhoorn dames?

Het was echter Zuidland dat in de 5e minuut van de blessuretijd, via invalster Anne Lodder, uiteindelijk het duel besliste in het voordeel van de ploeg die daar voetballend ook het meest recht op had. Kort daarna floot Scheidsrechter Jonker voor het einde van deze spannende derby.

Nieuwenhoorn, dat als underdog op voorhand natuurlijk een nederlaag zal hebben ingecalculeerd, mag zeker niet ontevreden zijn met dit resultaat, en Zuidland mag met deze overwinning natuurlijk nog hoop houden om eventueel toch nog een ronde verder te bekeren.

 

Opstellingen: Nieuwenhoorn: Jasmijn Spaaij, Possum Tukker, Romy ter Steege, Jacky Overheid, Devon Lee van Vliet, Fabienne van den Berg, Indy Klijn, Rachel Benne, Kelly van Heusden, Nadine Pietersz, Ryanne Mol. Invalsters waren Rachalle Mae Dano, Imber Trommel en Romy Rondberg.

 

Zuidland : Kaitlyn van Gool, Jessie Vorstenbosch. Tamara van Rooijen, Sanne Troost, Rosalie Poldervaart, Romona Postema, Jacqueline Bubberman, Jose Beukelman, Julia Wertz, Jacky Greaves, Marit Witvliet. Invalsters waren Mijke Poldervaart, Anne Lodder, Jade Weeda en Ilse Grootenboer.