· 

De schrik om te verliezen breekt vv Spijkenisse half op.

Spijkenisse - Het spel van Spijkenisse in de eerste helft stond in schril contrast met de vertoning in de tweede aflevering. Poortugaal groeide daarentegen in de wedstrijd, toonde de gebruikelijke veerkracht en sleepte, ondanks een 2-0 bij de thee, er nog een dik verdiende puntendeling uit het vuur.

En, als er dan een ploeg aanspraak op de winst mocht maken, dan was het de debutant in de hoofdklasse. In de naspeeltijd ketste de bal echter, na een schot van Nuno André de Varela van de paal weer in het veld.

 

Poortugaal bracht de reputatie naar het sportpark Jaap Riedijk van geen opgeven te willen weten en pas te gaan liggen als de naspeeltijd verstreken was en het laatste fluitsignaal had geklonken. Zo ook in de derde competitieronde. Voor de rust toonde Spijkenisse zich de betere ploeg en veroverde spelender wijs een veldoverwicht. Goed opgezette aanvallen zorgde voor het nodige gevaar voor het doel van de oud Spijkenisse Dyron Bijl, die vooralsnog zijn kooi schoon hield.

Tot aan de dertiende minuut. Toen vertrok Duane Tjen-A-Kwoei op links en bracht de bal na een rush over twintig meter voor het doel. Precies op het hoofd van Julien Gret, die de licht geblesseerde Michael van Dommelen verving en ongehinderd voor de 1-0 zorgde.

Poortugaal floot daarna even een toontje lager en in de 38 ste minuut belandde het kleinood uit een vrije schop van Daan Bourgonje op de kruin van aanvoerder Anthony Bentum, die zijn tweede doelpunt in dit seizoen feilloos produceerde.

 

Per omgaande

Spijkenisse was na het wisselen van speel helft geen schim meer van voor de thee. Spijkenisse kan achteraf niet beweren niet te zijn gewaarschuwd door Portugaal dat in de tweede aanval al de aansluitingstreffer fabriceerde. Verdediger Melvin Kingsale sprintte mee naar voren, kreeg de bal aangespeeld, zette het vizier scherp en zorgde voor de 2-1.

Vele foutieve passes, onsamenhangend opgezette combinaties terwijl de opponent de druk door tempowisselingen opvoerde. De snelheid van Gershwin Lake en Patrick Fernand deed Spijkenisse kraken. Niels Versteege tonde zich een lastig te bespelen aanvaller die bovendien regelmatig voor oorlog zorgde. Daar kwam nog bij dat Spijkenisse Glenn Rijsdijk vanwege een schouderblessure zag uitvallen en dat de bij Poortugaal ingewisseld Casper Gerritse het fysieke overwicht van de gasten nog eens nadrukkelijker onderstreepte. 

 

In de tachtigste minuut trok doelman Michael Termijn aan de noodrem, zag daarvoor de rode kaart en verzilverde Sven Broekhoven onverbiddelijk de gekregen strafschop.

In de enerverende naspeeltijd kropen de toeschouwers naar het puntje van de stoel. Eerst hield de paal Spijkenisse op de been en even later schreeuwen de groen-witte fans om een strafschop toen Marvin van der Pluijm de grond in werd geboord. Met de puntendeling kreeg Spijkenisse iets te veel en Poortugaal eigenlijk iets te weinig. Vrouwe Fortuna was echter niet bereid partij te kiezen.

 

Spijkenisse-Poortugaal 2-2 (2-0). 13' Julien Gret 1-0, 38' Anthony Bentem, 46' Melvin Kingsale 2-1, 85' Sven Breukhoven 2-2.

 

Spijkenisse: Michael Termijn, Yassire Hamdani, Anthony Bentem, Glenn Rijsdijk (59' Youri Verschoor), Duane Tjen-A-Kwoei, Daan Bourgonje, Alessandro Franzoso, Ruperto Dorothea (81' Bryce Groenenboom), Marvin van der Pluijm, Ryan Purvis, Julien Gret (Robert Michilsen).

 

Poortugaal: Dyron Bijl, Melvin Kingsale, Rudy Spekman, Sven Weeda, Buro Andrade Varela, Sven Broekhoven, Niels Versteege (62' Casper Gerritse), Floris Blok, Gershwin Lake, Jordi Dekker (70' Qjell Krolis), Patrick Fernand (46' Ricardo van Twist).

 

Bijzonderheden: Scheidsrechter Peter van Veelen uit Hardingsveld-Giessendam had de handjes vol aan het duel en had wel wat kwistiger met de gele kaarten mogen omspringen. Hij gaf rood aan Michael Termijn van de thuisclub. Geel was er voor Alessandro Franzoso van Spijkenisse en Niels Versteege van Poortugaal.

 

Het duel begon ruim een half uur later omdat grensrechter Richi Franken uit Amsterdam in een file verzeild was geraakt. Onder politiebegeleiding werd hij naar het sportpark Jaap Riedijk geloodst.

 

Man of the match: Anthony Bentem

 

Aantal toeschouwers: 250.