· 

Zure Nederlaag voor Hellevoetsluis.

In de Openingswedstrijd van de competitie wachtte Hellevoetsluis een confrontatie met de op papier grootste titelfavoriet in Sparta (AV). Sparta was bij de afgebroken competitie vorig jaar op ruime voorsprong Koploper in de 2e klasse D, maar ze misten de promotie omdat andere 2e klassers, waaronder Nieuwenhoorn op onderling gemiddelde meer punten per wedstrijd hadden behaald. Het elftal van Robert Verbeek wordt dan ook opnieuw gezien als de grootste kandidaat voor de titel.

Hellevoetsluis zal blij zijn om nu weer in de afdeling West 2 te spelen en niet elke week uren te hoeven reizen naar het Zeeuwse. In deze eerste competitiewedstrijd moest Paul Bestebreur echter behoorlijk sleutelen aan zijn opstelling. Vincent Mast, Davy Mierop en aanvoerder Onur Furuncu ontbraken wegens blessures, Stefan Tuns was geschorst, en Oner Sang a Jong zat met een lichte blessure op de bank. Daniel Ribaric had de voorkeur gekregen onder de lat. Jeffrey de Koning was aanvoerder vandaag en hij leidde een verdediging die verder bestond uit Ruchetney Benito, Luuk Engels en Patrick Haze. Op het middenveld was de Keuze gevallen op het voetballend vermogen van Frank de Regt, Quincy de Lobel en Brian Poelman, waardoor controleur Richard Zebregs ook genoegen moest nemen met een plek op de bank. Voorin kreeg Gaultier Obiango de voorkeur boven buitenspeler Fabian Boekholt. Glenn Stoffers en Serkan Yavuzigitoglu speelden als andere aanvallers om Obiango heen.

 

De in het blauw getooide Spartanen stonden al op het veld toen Scheidrechter Erik de Winter uit Rozenburg de Hellevoeters onder de gebruikelijke opkomstmuziek het veld op dirigeerde. Hellevoetsluis leek duidelijk van plan de huid duur te verkopen vandaag, en ze werkten zich dan ook een slag in de rondte. Ze kregen dan ook de eerste mogelijkheid maar een schot van Brian Poelman werd gepakt door doelman van der Knijff.

Aan de andere kant moest Ribaric ver uit zijn doel komen om Jordi de Zwart van scoren af te houden. Sparta had zichtbaar niet op deze speelwijze gerekend van de Hellevoeters en die verdienden dan ook de complimenten voor de gekozen strijdwijze, De meeste en beste kansen waren voor Hellevoetsluis maar Serkan, Obiango en Poelman vonden steeds van der Knijff als moeilijk neembare horde op hun weg. Tekenend voor de toch wel onrust bij Sparta was hun rechtsback Arij van Bree, die een doeltrap van van der Knijff ronduit onhandig aannam, en zichzelf daarbij pootje lichtte waardoor hij op de bal kwam te zitten. Dit leidde natuurlijk tot hilariteit en gejoel op de tribunes. Dat hierbij de Coronavoorschriften niet altijd gevolgd werden en het publiek zingend en schreeuwend te horen was zou nog wel eens gevolgen kunnen hebben als er handhavers komen kijken. 

Aan de andere kant waren de Koning en Engels achterin veelvuldig de baas en men nam ook geen risico's als er ook maar enige vorm van gevaar dreigde. Lange ballen om alles weg te werken waren dan ook niet vreemd. De mooiste kans in de eerste helft was een poging van Poelman die van der Knijff van grote afstand probeerde te verschalken maar deze kon de boogbal met een hand onder de lat vandaan tikken. Uit de daarop volgende corner ontstond een kopkans voor de opgekomen de Koning maar deze ging over het Spartaanse doel.

Tegen de verhouding in kwam Sparta kort voor rust ineens op voorsprong. Linksback Danny Abbing brak door en gaf de bal voor waar Robin van der Sman alerter reageerde dan Engels en de Koning en de bal van dichtbij langs Ribaric wist te koppen. Meteen hierna floot de Winter voor de rust en dus was dat erg zuur voor de inspanningen van de thuisploeg.

 

Na de rust moest blijken hoe de Hellevoetse formatie deze tegenslag zou verwerken. in de 58e minuut moest Patrick Haze op het oog geblesseerd naar de kant en hij werd vervangen door Zebregs. Na een goede mogelijkheid voor Serkan Yavuzigitoglu, wiens schot ternauwernood kon worden geblokt liep Luuk Engels ongelukkig tegen een gele kaart aan omdat hij Jordy van Buren heel even had vastgehouden toen deze hem op links verschalkte. Bestebreur bracht Fabian Boekholt in voor de redelijk onzichtbaar spelende Stoffers.

Hierdoor ging Serkan naar de voor hem meer voor de hand liggende rechterkant. Wederom was van der Knijff een te grote sta in de weg, nu op een poging van Obiango.

Aan de andere kant verslikte Ruchetney Benito zich in de behendige Achraf el Hajouti en dat kostte hem een gele kaart. Dat deed Bestebreur besluiten om hem te vervangen voor Marley Dors en zo dus nog meer op de aanval te gaan spelen. Quincy de Lobel werd naar achteren gedirigeerd om de rechtsback positie in te vullen. Deze opportunistische speelwijze leverde de Hellevoeters nog meer kansen op, maar de Spartaanse defensie bleef ondanks 2 gele kaarten voorlopig nog wel overeind. Wel moesten ze veelvuldig corners toestaan en die leverden wel het nodige gevaar op. Ook aanvoerder Jeffrey de Koning ging veelvuldig mee naar voren en zorgde daar voor onrust.

De tijd voor de gastheren begon echter wel te dringen. In de 83e minuut liep ook Marley Dors na een niet bestrafte overtreding tegen hem, waarop hij in woord en gebaar zijn ongenoegen kenbaar maakte, tegen een gele kaart op. De volgende mogelijkheid schoot hij ietwat gehaast voorlangs. Toch kreeg men de verdiende gelijkmaker in de 89e minuut. De Koning gooide aan de rechterkant de bal in. Serkan leek deze te verspelen maar hij knokte zich terug in het duel met zijn tegenstander, heroverde de bal en schoot deze hard voor het doel, waar Frank de Regt en Obiango elkaar eigenlijk wat in de weg liepen, maar de laatste wist toch de bal dusdanig te beroeren dat zelfs van der Knijff nu capituleerde.

Door de vele wissels en de nodige onderbrekingen wegens blessures was het echter niet geheel duidelijk hoe lang de Winter zou bijtrekken. Beide ploegen leken echter geen genoegen te nemen met een enkel punt dus beide ploegen zochten in de blessuretijd nadrukkelijk de aanval. Het was Sparta dat in de 96e minuut toch weer op voorsprong wist te komen. Wederom was Danny Abbing de man die de Sparta aanval inleidde. Hij verschalkte de slap ingrijpende de Lobel en gaf de bal vanaf links voor waar invaller Job van der Werff een gaatje vond om Ribaric opnieuw van dichtbij te passeren. De vreugde bij de bezoekers, die met z'n allen naar de reservebank stormden was ontzettend groot. Daar deze uitbundige viering er toe leidde dat er nog meer tijd bij werd getrokken, mocht Hellevoetsluis nog aftrappen. Ribaric stormde dan ook mee ten aanval en kreeg daarbij nog bijna een schietkans ook. De bal werd echter geblokt en dus moest alles met man en macht terug rennen om een volgende treffer te voorkomen. Dat lukte wel maar de tijd die overbleef was vervolgens te kort om nogmaals een kans te forceren.

 

Zo verloor men dus op zure wijze deze openingswedstrijd. Tekenend was ook wel dat Robert Verbeek na het duel aangaf dat hij verwacht dat er niet veel ploegen van dit Hellevoet zullen winnen, omdat het gewoon niet kan dat men elke week zo veel pech treft. Louter complimenten dus voor de ploeg, al koopt men daar helemaal niets voor. Volgende week speelt men in Krimpen tegen DCV dat deze competitie begon met een gelijkspel tegen Deltasport. Hopelijk heeft Hellevoetsluis dan het fortuin wel aan zijn zijde

 

Opstelling Hellevoetsluis: Danijel Ribaric, Ruchetney Benito (71e Marley Dors), Jeffrey de Koning, Luuk Engels, Patrick Haze (57e Richard Zebregs) Quincy de Lobel, Brian Poelman, Frank de Regt, Serkan Yavuzigitoglu, Glenn Stoffers (61e Fabian Boekholt), Gaultier Obiango. 

 

Opstelling R.V.&A.V. Sparta: Daniel van der Knijff, Jonathan Linger, Arij van Bree, Yannick van der Sman, Danny Abbing, Danny Langstraat, Damien Serrano (69e Wouter van der Werff), Achraf El Hajouti (80e Job van der Werff), Robin van der Sman, Jordi de Zwart (59e Jip Kegge), Jordy van Buren.

 

Verslag: Patrick Buys.